Η χθεσινή «Αυγή» είχε πολλή πλάκα. Η πρόταση στους Αμερικανούς του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν άλλες πέντε βάσεις στην Ελλάδα δεν κρίθηκε άξια να δημοσιευθεί ως είδηση ή, έστω, να αποτελέσει το θέμα προβεβλημένου σχολίου. Κάπου στην πρώτη σελίδα υπήρχε δημοσίευμα για κάποια δήλωση του Βούτση, αλλά ακριβώς δεν διευκρινιζόταν τι αφορούσε, οπότε πήγαινε κι αυτή στον βρόντο.

Εν πάση περιπτώσει, ο Καμμένος, χθες, στο κομματικό φύλλο, ήταν απλώς ένας σύμμαχος που τον κρύβανε. Ο κακός, ως συνήθως, και χθες ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο Πάνος Καμμένος ακόμα και χθες αντιμετωπιζόταν ως σύντροφος από τα χρόνια της Κομιντέρν, που φτιάχνει λάσπη για να χτιστεί ο σοσιαλισμός.

Αντιθέτως, σε άλλες συριζαϊκές εφημερίδες αναφερόταν ότι ο Καμμένος βλάπτει τη χώρα. Τέσσερα χρόνια μετά, οι συριζαίοι ανακαλύπτουν την Αμερική – επειδή από εκεί ο Καμμένος προβοκάρισε την πολιτική στο Μακεδονικό του συνεταίρου του Αλέξη Τσίπρα. Σόρι, αλλά όπως θα ‘λεγε ο Καβάφης, «βλάπτουν κι οι δυο τους την Συρία το ίδιο».

Σε κωμωδία τέτοια πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν, οι θεατές θα ζητούσαν πίσω τα λεφτά τους. Ο,τι δεν στέκει μυθοπλαστικά, όμως, συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ο υπουργός Αμυνας παίρνει μόνος του τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού και προτείνει στους Αμερικανούς πρώην φονιάδες των λαών δική του ιδιωτική εξωτερική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός κάνει σαν να ψιχαλίζει, σαν να μην τον αφορά η στάση του Καμμένου και το κόμμα του ασχολείται αφενός πώς θα εντάξει στις δυνάμεις του ανελίτες που δεν θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ (τη συζήτηση της οποίας δεν θα μπορέσει, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, να αποφύγει), αφετέρου πώς θα μπορούσε να συμπληρώσει τις απαιτούμενες ψήφους με βουλευτές της ευρωπαϊστικής αντιπολίτευσης. Φύγε εσύ, έλα συ.

Αλλά τα πράγματα πλέον δεν είναι απλά υπόθεση αλλαγής φρουράς. Ο Καμμένος δεν είναι όποιος κι όποιος. Εχει δέσει την τύχη του με τον Πρωθυπουργό. Ο οποίος, όσο πλησιάζουν οι εκλογές μόνος, εκτεθειμένος, χωρίς ελπίδα να επανεκλεγεί, θα νιώθει σαν το ζώο που ξεψυχά. Οι σπασμοί του μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για όσους τον περιστοιχίζουν.

Ο Καμμένος πλέον έγινε βραχνάς για τον Τσίπρα. Και η πιθανότητα να τον πάρει μαζί του στο μεγάλο πουθενά των αποσυρμένων έρχεται πιο κοντά.