Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος γονάτου. Ηρθε η ώρα του λοιπόν. Το απέφευγα αυτό το θέμα γιατί όποτε έρχεται αθλητής ή αθλούμενος για αποκατάσταση ξέρω πως και φιλαράκια θα γίνουμε και θα πούμε τα εσώψυχά μας. Ο λόγος είναι η διάρκεια της αποκατάστασης. Μήνες λοιπόν μαζί, με υπομονή και κουράγιο.

Αλλά ας μάθουμε τι είναι αυτός ο χιαστός που είναι και πρόσθιος. Λοιπόν, είναι σύνδεσμοι που βρίσκονται μπροστά στο γόνατο, διασταυρώνονται και δημιουργούν ένα «Χ». Αρα έμαθες γιατί πρόσθιος και γιατί χιαστός. Ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εμπρός και την πίσω κίνηση στο γόνατο καθώς και τη σταθερότητα στην περιστροφή του. Οταν κοπεί περισσότερο θα το ακούσεις παρά θα το νιώσεις. «Κρακ», αυτό είναι που περιγράφουν όλοι. Και όση ώρα θα διαβάζετε όλα αυτά θα σκέφτεστε το χειρουργείο, τον περίεργο νάρθηκα που θυμίζει Ρόμποκοπ και φυσικοθεραπεία. Κάπως έτσι είναι αν και κάποιες έρευνες δείχνουν αίσια αποτελέσματα με συντηρητικές μεθόδους, δηλαδή μόνο με φυσικοθεραπεία. Την οποία δεν τη γλιτώνεις ούτε με το χειρουργείο. Είπαμε, για μήνες ο φυσικοθεραπευτής τα λέει με τον άτυχο δρομέα. Τις πρώτες εβδομάδες για τη βελτίωση της κίνησης, της βάδισης και σταδιακή ενδυνάμωση. Και όταν κλείσει το τετράμηνο αρχίζει το «φινίρισμα». Ασκήσεις δύναμης, αντοχής, νευρομυϊκής συναρμογής, ταχύτητας κ.λπ. κ.λπ.

Το ερώτημα είναι «πότε ξανατρέχω». Οταν έχεις το 90% της μυϊκής ισχύος. Αρκετοί φοβούνται πως θα ξανατραυματισθούν αλλά είναι φόβος και θα το ξεπεράσουν και αυτόν με τη βοήθεια του ορθοπεδικού και του φυσικοθεραπευτή τους. Ο τραυματισμός αυτός στους δρομείς του βουνού είναι πιο συχνός και λιγότερο στους δρομείς του δρόμου. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις εκεί που τρέχεις στον δρόμο τι θα πατήσεις ή σε ποια λακκούβα θα πέσεις ώστε να πάρεις τον πρόσθιο χιαστό στο χέρι. Ολοι νομίζουμε ότι πιο σκληρό είναι το βουνό αλλά και ο δρόμος έχει τα απρόοπτά του, για παράδειγμα εγώ μια φορά πήρα παραμάζωμα με το πόδι μου έναν προφυλακτήρα αυτοκινήτου. Ο,τι κι αν μας συμβεί, ένα να ξέρουμε, θα έρθει η μέρα που θα ξανατρέξουμε. Νόμος!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος