Είτε τις τρώμε ψητές, βραστές ή μαγειρεμένες μέσα σε φαγητό, οι φθινοπωρινές γλυκοπατάτες θεωρούνται υπέροχη προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα. Μια μεσαία γλυκοπατάτα μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένων 2 γραμμαρίων πρωτεϊνών, 24 γραμμαρίων υδατανθράκων, 4 γραμμαρίων εδώδιμων ινών και 0 γραμμαρίων λιπαρών σε 103 θερμίδες. Περιλαμβάνει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Ορίστε μερικά από τα απροσδόκητα οφέλη στην υγεία σας από τη γλυκοπατάτα.

Βιταμίνη Α

Η μέση γλυκοπατάτα μπορεί να περιλαμβάνει έως και έξι φορές την ημερήσια ανάγκη της βιταμίνης Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών σας, την ανάπτυξη των οστών και το ανοσοποιητικό σας. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας την απορροφά ευκολότερα όταν συνδυάζεται με μια μορφή υγιούς λίπους, οπότε τρώτε τις γλυκοπατάτες σας με λίγο ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλοί υδατάνθρακες

Ναι, οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες – αλλά αυτό δεν είναι κακό. Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί και τα συσκευασμένα σνακ, οι γλυκοπατάτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για το σώμα σας να χωνέψει, πράγμα που οδηγεί σε πιο σταθερή ενέργεια. Οσο για όλη αυτή τη φυσική ζάχαρη; Μην σας απασχολεί και τόσο. Επειδή οι γλυκοπατάτες περιέχουν μια υγιή δόση ινών – που βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης γλυκόζης στο σύστημά σας – δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο του αίματός σας. Η Αμερικανική Ενωση Διαβήτη μάλιστα, γράφει το περιοδικό «Runner’s World», προτείνει τις γλυκοπατάτες ως εξαιρετικό υποκατάστατο λιγότερο υγιεινών, γλυκών απολαύσεων.

Καύσιμο πριν από την προπόνηση

Ενα άλλο πλεονέκτημα των σύνθετων υδατανθράκων; Τους τρώτε λίγες ώρες πριν από την προπόνησή σας για να δώσετε στο σώμα σας την ενέργεια και να τη βγάλετε σωστά. Επιπλέον, θα πάρετε μια δόση ηλεκτρολυτών με τη μορφή καλίου για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα σας.

Βελτίωση της υγείας των εντέρων

Οι ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος (εν μέρει επειδή βοηθάει στον περιορισμό της πείνας), μειώνουν τη χοληστερόλη και μπορούν ακόμη και να «αναμορφώσουν» τα βακτήρια του εντέρου σας ώστε να περιορίζονται οι φλεγμονές που προκαλούνται από σωματικές ασθένειες. Οι ενήλικες γυναίκες, για παράδειγμα, χρειάζονται οπωσδήποτε από 25 έως 29 γραμμάρια ινών την ημέρα. Με τη φλούδα τους οι γλυκοπατάτες περιέχουν περίπου το 15% της ημερήσιας ανάγκης των ινών σας· έτσι τρώτε για να κρατήσετε το έντερό σας υγιές.

Καλύτερη αρτηριακή πίεση

Το κάλιο στις γλυκοπατάτες συμβάλλει στη μείωση του αντικτύπου του νατρίου στο σώμα και χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, καθιστώντας το ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο στις γλυκοπατάτες είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα εδώ, καθώς βοηθά πραγματικά να μεταφέρεται το κάλιο σε όλα τα κύτταρα!