Την ώρα που η μάχη για το ποιος θα επικρατήσει ως Νο 2 στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Νίκο Παππά (που ανακάμπτει) και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (που θέλει να παρουσιάζεται ως ο μοναδικός… σωματοφύλακας του Τσίπρα) καλά κρατεί, ένας τρίτος «φορτώνεται» ό,τι αρμοδιότητα δεν αναλαμβάνει κανείς άλλος. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος με εντολή Τσίπρα πήρε προσφάτως από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη την αρμοδιότητα για την εποπτεία των τραπεζών (και για τα κόκκινα δάνεια), αφού ο ίδιος δεν την ήθελε άλλο (τρελός είναι να τη θέλει;) ενώ ο Δημήτρης Λιάκος, που του προτάθηκε, ούτε καν συζήτησε το ενδεχόμενο (τρελός είναι κι αυτός;).

Σημειώστε επίσης ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποτίθεται ότι έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ έχει και σημαντικό λόγο στις υπουργοποιήσεις εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Οπως τη Λυδία Κονιόρδου που την έκανε υπουργό Πολιτισμού, τη διατήρησε σ’ έναν ανασχηματισμό και όταν παρέδωσε το υπουργείο της τη φρόντισε τοποθετώντας την πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με εποπτεία στα τεράστια κονδύλια που διαχειρίζεται το Ιδρυμα.

Εύκολοι στόχοι

Για τον Παππά τώρα, ο Τζανακόπουλος (μετά το επικοινωνιακό φιάσκο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι)  θεωρείται εύκολος στόχος. Εύκολο στόχο για επικράτηση ως Νο 2 στο Μαξίμου θεωρεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μπορεί να του «κολλήσει» ένα… μνημονιακός και νομίζει ότι θα έχει καθαρίσει. Ο Φλαμπουράρης πάλι για να μην εισέλθει στο στόχαστρο κανενός δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι ξανά υποψήφιος και ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας του έχει τόση μεγάλη εμπιστοσύνη; Δεν είναι μόνον οι στενές οικογενειακές σχέσεις που έχει μαζί του, είναι και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός που εμπιστεύεται για τις ειδικού χειρισμού υποθέσεις και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Χοντραίνει η κόντρα

Προεξοφλούσα νέα επεισόδια στη σύγκρουση του Νίκου Παππά με τον Νίκο Φίλη με φόντο την ΕΡΤ – και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φρόντισε χθες να με επιβεβαιώσει. Μάλιστα, η κόντρα του με τον πρώην υπουργό χοντραίνει, καθώς ο Παππάς χαρακτήρισε «ταυτόσημες» τις απόψεις Φίλη και… Κυριάκου Μητσοτάκη (News 24/7). «Δεν θέλω να πω τίποτα για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησα στον κ. Μητσοτάκη. Είναι ταυτόσημη η κριτική», ήταν η δική του βιτριολική αντίδραση. Αναμένω – και πάλι – τη συνέχεια.

Μπρίφινγκ

Μεσημεράκι χθες στη μιάμιση, το ισόγειο των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη γέμισε κόσμο. Καρέκλες μπήκαν και οι καμπαλέρος της ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής πήραν θέση. Κάθε Πέμπτη  – είπαν – καθιερώνεται μπρίφινγκ για τους δημοσιογράφους – ελπίζω όχι σε ώρα ΠΑΣΟΚ. Οι Σταμάτης Μαλέλης, Παύλος Χρηστίδης και Φίλιππος Φιλιππακόπουλος ήταν οι τρεις, αλλά και ο εξόχως έμπιστος της Φώφης Γεννηματά, Νίκος Βοσδογάνης. Το κλίμα ήταν καλό και η πηγή μου ξεχώρισε το μπάνερ του Κινήματος Αλλαγής πίσω από τους ομιλητές. Γενικά, επανέλαβαν τα της γραμμής για προσκλητήριο του Κινήματος Αλλαγής σε όλες τις δυνάμεις με βάση τις προγραμματικές αρχές του και γενικά κατάλαβα πως δόθηκε μια κεντρική απάντηση σε όσους λένε πως το κόμμα γέρνει προς τον έναν ή προς τον άλλο πόλο του δικομματισμού.

Επίτιμος πρόεδρος

Ηλθε, τέλεσε τρισάγιο και το βράδυ βραβεύτηκε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήγε χθες στο Μάτι και έκανε τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, παρουσία πολλών παραγόντων. Εχει σημασία πως στην τελετή ήταν παρόντες και συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Το βραδάκι, στο Μέγαρο Μουσικής, βραβεύτηκε για τις μακρόχρονες δράσεις του υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Η τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου ανακηρύχθηκε ισόβιος επίτιμος πρόεδρος. Μέχρι την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές πάντως δεν είχε επιβεβαιωθεί αν σήμερα θα συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σούδα – Αλεξανδρούπολη…

Ηταν η πρώτη, ήταν εθιμοτυπική και έγινε στο υπουργείο χθες. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζεφ Πάιατ πήγε και είδε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Παναγιώτη Ρήγα και τα είπαν. Μάλιστα, λίγο μετά ο πρεσβευτής έκανε ένα τουίτ. Το ζουμί όμως είναι σε αυτά που είπαν. Μαθαίνω λοιπόν πως στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, ήταν η βάση του ΝΑΤΟ σε Σούδα και η περαιτέρω επέκταση της χρήσης της. Μάλιστα, πάγια θέση των Αμερικάνων είναι η χρήση και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως το αεροδρόμιο της Λάρισας. Να θυμίσω πως τα ίδια είχε πει και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ όταν είχε δει τον δικό μας αρχηγό Βαγγέλη Αποστολάκη. Εν τω μεταξύ ο πολυσχιδής Πάιατ είχε προλάβει από προχθές να διακτινιστεί και σε Αλεξανδρούπολη. Στέκομαι στο τι είπε για τις επενδύσεις: «Δεν υπάρχει ένα σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για συγκεκριμένες επενδύσεις. Αυτό θα αποφασιστεί από ιδιωτικές εταιρείες. Το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουν το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση». Ξέρει να αναδεικνύει τις ευθύνες του καθενός ο Αμερικάνος