Η αλήθεια είναι πως ο καιρός βοήθησε. Μιλώ για χθες και για το κλίμα που επικρατούσε στην ταράτσα γνωστού εστιατορίου στην Πλάκα με θέα στην Ακρόπολη. Ο ένας συνδαιτυμόνας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Μαζί του ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης. Αυτοί ήταν Αγγλοι στο ραντεβού τους, μία το μεσημέρι κάθονταν ήδη. Η ετέρα συνδαιτυμόνας άργησε είκοσι λεπτά, αλλά είχε λόγο. Μιλώ για την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, που λίγο νωρίτερα είχε περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου και είδε τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεύμα πάντως εδώ πήγε καλά. Απόψεις αντηλλάχθησαν, ενώ ο άνθρωπός μου που ήταν εκεί μου μίλησε για το ζεστό βλέμμα της Ρουμάνας που δεν είχε σχέση με το παγωμένο βλέμμα των Κεντροευρωπαίων. Να πω πως μέχρι τώρα την εμπειρία των επαφών μαζί της είχε ο Χαρίτσης. Η Κρέτσου μάλιστα, εκτός από το να πει καλά λόγια για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χώρα μας, θύμισε στο τραπέζι πως είχε υπάρξει η ίδια επαγγελματίας δημοσιογράφος και μάλιστα στις αρχές του ’90 αρθρογραφούσε ακόμη ευρωσκεπτικιστικά. Σήμερα, η ίδια δηλώνει φανατική ευρωπαΐστρια, πολέμια του απομονωτισμού, όπως επισήμανε με θέρμη. Α, έφαγαν ψάρι και ήπιαν λευκό κρασί, ενώ η ίδια ανακοίνωσε την έγκριση επένδυσης 121 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη χερσόνησο του Ακτίου με την Ιόνια Οδό.

Συναντήσεις

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι συχνές και συνήθως γίνονται στην Κηφισιά, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Επειδή προ ημερών αποφάσισαν να δειπνήσουν στον Μύλο του Χίλτον, δεν έχω αμφιβολία ότι βασικός στόχος τους ήταν η συνάντηση να καταγραφεί. Ακόμη και από τον Πάνο Καμμένο που βρισκόταν μερικά τραπέζια πιο πέρα, μετά της συζύγου του – και έκαναν πως δεν τους είδαν. Την Τρίτη, εξάλλου, αυτόπτης μάρτυράς μου είδε τον Βασίλη Κικίλια να μπαίνει στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού. Από όσο έμαθα μίλησαν για το Σκοπιανό, ακόμη και για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Δεν ξέρω, ωστόσο, αν ο Κικίλιας έγινε σοφότερος απ’ όσα σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εκλεισαν θέσεις

Είναι μέρες που «κλειδώνουν» διάφορες υποψηφιότητες και εγώ να προσθέσω το δικό μου ρεπορτάζ. Ο Γιώργος Πατούλης λοιπόν τελικά θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Το ενδιαφέρον είναι πάντως πως η Ρένα Δούρου έλεγε τις προάλλες σε συνομιλητές της πως αν έχει τον δήμαρχο Αμαρουσίου απέναντί της, γενικά «τον έχει». Βεβαίως εδώ υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: πως το κόμμα της θα θελήσει να κατέβει πάλι η ίδια. Βλέπω κόντρα σε πολλά επίπεδα ωστόσο, αφού για τον Δήμο Αμαρουσίου που αφήνει ο Πατούλης ετοιμάζεται ο αντιπεριφερειάρχης της Δούρου, Γιώργος Καραμέρος.

Βράβευση

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι γνωστή και διαρκής και μάλιστα τον λένε και «πράσινο Πατριάρχη». Απόψε η Βουλή των Ελλήνων τον τιμά λοιπόν για την προσφορά του. Η βράβευση από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στις 19.00, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η όλη τελετή συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου ο Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί ισόβιος επίτιμος πρόεδρος.

Χαλαρά

Στο Ποτάμι τώρα, περίμενα θύελλα τη Δευτέρα στη Βουλή αλλά όλα πήγαν καλά. Μαζεύτηκαν άτυπα οι βουλευτές του, έλειπε βέβαια ο Γρηγόρης Ψαριανός, και σε καλό κλίμα τα είπαν. Λέω ότι περίμενα θύελλα αφού είχαν προηγηθεί οι εκρηκτικές δηλώσεις Σπύρου Δανέλλη για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν του την έπεσε κανείς, όλα πήγαν καλά, αν και αναμένεται μια τυπική ΚΟ για να δούμε τις τοποθετήσεις.

Επέτειος 44 ετών στη ΝΔ – με ρετούς στο σήμα

Εφτασε, λοιπόν, η μέρα των γαλάζιων γενεθλίων. Το κόμμα γίνεται 44 ετών – αν ήμουν κακός, θα επεσήμαινα πως είναι συνομήλικο του Τσίπρα, αλλά δεν θα το κάνω. Σας έχω πει ήδη ότι γιορτάζουν με εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς· αυτό που δεν σας έχω πει είναι πως πηγές μου πέριξ της Πειραιώς μού μετέφεραν μια ελαφρά ανησυχία περί των οργανωτικών. Τι εννοούν; Η αίθουσα είναι 350 θέσεων και τυπικά προσκεκλημένοι είναι όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, οι βουλευτές και οι πρώην υπουργοί. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι θα βρίσκεται εκεί η όλη ΝΔ – για να σας δώσω να καταλάβετε, το «παρών» θα δώσει π.χ. ο Πέτρος Μολυβιάτης. Ανησυχούν, ωστόσο, πως θα συμβεί ό,τι είθισται να συμβαίνει σε τέτοιες παραταξιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, μήπως δηλαδή πάνε κανένα δίωρο πριν από την έναρξη διάφοροι νεοδημοκράτες και θα πιάσουν τις θέσεις αγνοώντας τα ταμπελάκια με τα ονόματα που θα είναι τοποθετημένα στις καρέκλες.

Κάν’ το όπως η Google

Κατά τα λοιπά, να σας ενημερώσω ότι το περιλάλητο νέο σήμα της ΝΔ θα βγαίνει και σε doodles στα πρότυπα της Google. Εξηγούμαι πάραυτα. Σε διάφορες Παγκόσμιες Ημέρες θα προσαρμόζεται στην ημέρα. Εμαθα πως ήδη έχουν φτιάξει εκδοχές του σήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, την Ημέρα της Ευρώπης και πάει λέγοντας. Προχώ, δεν λέω.