Σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να χορηγείται άπαξ ετησίως σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνουν: όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, ενηλίκους που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, εγκύους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών, κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής. Πρέπει να τονισθεί ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Ειδικά οι ογκολογικοί ασθενείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης λόγω των ανοσοκατασταλτικών θεραπειών που λαμβάνουν και λόγω της υποκείμενης νόσου. Εχει παρατηρηθεί ότι 9%-33% των ογκολογικών ασθενών παρουσιάζουν επιπλοκές του ιού της γρίπης. Γενικά συνιστάται εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών και του περιβάλλοντος αυτών κάθε έτος. Σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ασθενείς που έχουν υποστεί αυτόλογη μεταμόσχευση του μυελού των οστών ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό για τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει μόνο από τον ιό της γρίπης και όχι από τις ιώσεις από άλλους ιούς και δεν αποκλείει τη νόσηση από τον ιό της γρίπης αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη βαρύτητα, τις επιπλοκές από αυτήν, τη διάρκεια νοσηλείας και τη θνητότητα.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ