Αγία Φωτεινή, Ευαγγελική Σχολή, Πανιώνιος. Μνημεία, πλατείες, ονόματα δρόμων. Οι αναφορές μνήμης της μικρασιατικής γης και της ευρύτερης περιοχής μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη και τον Πόντο στην πόλη της Νέας Σμύρνης είναι καθημερινά παρούσες σε κάθε της σημείο. Μια συμβολή στη γνώση και τη διαμόρφωση της συνείδησης της ιστορικότητας της πόλης, ειδικά από τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, είναι οι αγώνες του Nea Smyrni Historic Run. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου περίπου 7.000 δρομείς όλων των ηλικιών θα δώσουν ραντεβού στις 9 το πρωί στην κεντρική πλατεία· Με σύνθημα «Τρέχοντας στην Ιστορία», θα λάβουν μέρος στις κούρσες των 10.000, 5.000 και 2.500 μ. σε πιστοποιημένη από την AIMS και τον ΣΕΓΑΣ διαδρομή. Το Nea Smyrni Historic Run που κλείνει φέτος τα… τέσσερα, έχει αγαπηθεί και καθιερωθεί ως μία από τις δημοφιλέστερες δρομικές διοργανώσεις της Αττικής που πραγματοποιείται από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του δήμου, σε συνεργασία με τον Πανιώνιο ΓΣΣ, τον Σύλλογο Αθλουμένων Φίλων του Aλσους Νέας Σμύρνης (ΣΑΦΑΝΣ), το Τμήμα Νεότητας Νέας Σμύρνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και υπό την Αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, του αθλητικού σωματείου gγυναικών Καλλιπάτειρα και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Oλοι οι αγώνες πραγματοποιούνται στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα από τις γραμμές του τραμ, ενώ το σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πλατεία άλλωστε θα υπάρχουν και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες της διοργάνωσης, καθώς και άλλες εκδηλώσεις σε μια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ο αγώνας θα αποτελέσει και την τελευταία πράξη των Ιωνικών Γιορτών, στοχεύοντας να είναι ο αθλητισμός αυτός που θα σημάνει τη λήξη ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Αττικής.

«Στο πλαίσιο του αγώνα κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τη συμμετοχή βραβευμένων αθλητών, στην οποία βραβεύουμε «δρομείς» του πνεύματος, των τεχνών και του πολιτισμού», λέει στο «Τρέχω» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Βαγγέλης Χατζατουριάν. «Μετά την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Τίτο Πατρίκιο, φέτος θα τιμήσουμε τον Βασίλη Βασιλικό».