Ηταν καλός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολύ καλύτερος του Αλέξη Τσίπρα. Κανείς καλόπιστος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να τον κατηγορήσει. Ούτε για κυνισμό. Ούτε για τυχοδιωκτισμό. Και ούτε για χυδαιότητα.

Δεν ήταν, πάνω από όλα, διχαστικός. Και δεν έδωσε καμιά ένδειξη ότι θα οδηγήσει τον λαό μας σε διχαστικές περιπέτειες. Που εξελίχθηκαν όλες τους σε εθνικές τραγωδίες, όπως έδειξε ο Γιάννης Βούλγαρης, από τις στήλες της εφημερίδας αυτής.

Ευχάριστες οι «παροχές» που προανήγγειλε. Οι περισσότερές τους μοιάζουν με εκείνες του Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά και από τους δυο θα αξιώσουν οι δανειστές τα ισοδύναμα. Που είναι θηριώδη. Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μόνος αυτός και όχι ο Αλέξης Τσίπρας) προανήγγειλε, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και πολιτικά στα όρια του ακατόρθωτου. Η υπόσχεση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν αρκεί. Οσο και αν αλλάξει ριζικά η ψυχολογία, απαιτούνται διαρθρωτικά και οργανωτικά μέτρα. Οχι βέβαια αυτά που προτείνουν οι δανειστές. Η απόδοσή τους προϋποθέτει χρόνο.

Και αυτός, ο Κ.Μ., συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος «παροχολογίας». Αυτό είναι και ο πιο ύπουλος κίνδυνος σε μια άτυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Επόμενος «πλειοδότης παροχών» μπορεί να αναδειχθεί ο ίδιος ο Τσίπρας. Και να σύρει έναν χορό «παροχών», επιδομάτων και προσλήψεων με την όχι και τόσο αβέβαιη ελπίδα να «τρελάνει» το εκλογικό σώμα.

Ηταν καλός. Και στον προχθεσινό λόγο του και στη χθεσινή πολύωρη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους. Οι οποιεσδήποτε ενστάσεις μας, με στυλιστικό καθαρά χαρακτήρα, δεν πρέπει να καταλάβουν αξιόλογο χώρο.

Ομως… Ομως… Φαίνεται πως αρκετοί ξεχάσαμε ότι δεν πρόκειται για απλή δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Είμαστε δυστυχώς σε μια κατωφερή πορεία πολυδιάστατης παρακμής. Με ιστορικό πρόσημο.

Του έλειπε το όραμα. Οι μεγάλοι ορίζοντες. Για την Ελλάδα! Για την πατρίδα μας! Για το πώς θα βγούμε από την κρίση (και όχι από τη λιτότητα). Σε μια διαδικασία δυναμικής προόδου που θα ενώνει τους Ελληνες. Που θα χτίζει γέφυρες ανάμεσα στις γενιές των Ελλήνων. Που θα μας οδηγήσει στις μεγάλες λεωφόρους της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Που δεν θα είμαστε απλώς μια κανονική χώρα. Που θα θέλουμε συμμετοχή σε όλα τα δρώμενα. Χωρίς να υπακούμε σε παραληρηματικές εντολές προσωρινά ισχυρών προσώπων. Μια άλλη Ελλάδα. Μια άλλη πατρίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μερικά ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Μπορεί και πρέπει να είναι ειλικρινής. Δεν μας εκπροσωπεί. Δεν μπορεί. Ούτε ιδεολογικά. Ούτε οργανωτικά. Ούτε ιστορικά. Οσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί πολίτες, ως κεντροαριστεροί, το κατακτήσαμε διαχρονικά με συγκεκριμένες επιλογές. Μερικές από αυτές έχουν ιστορική διάσταση. Τις υπηρετήσαμε αγωνιστικά και με συνέπεια. Και αυτό υπερασπιζόμαστε.

Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας είναι νομικός