Πόση αθωότητα μπορεί να κρύβεται στον πάτο του τροπαίου που θα απονέμεται από το 2022 στον νικητή της νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Το Sportbild γνώριζε από τις 30 Αυγούστου για την υπό διαμόρφωση νέα διοργάνωση της UEFA, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γιουβέντους και επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων Αντρέα Ανιέλι.

Σε ποιον ανήκει η ιδέα; Στους Ευρωπαϊκούς Συλλόγους ή στην UEFA; Ποιος είναι ο λόγος που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιστρέφει στο παρελθόν, με τη δημιουργία μιας τρίτης διοργάνωσης, όταν πριν από 20 χρόνια είχαν κριθεί υπερβολικά τα τρία Κύπελλα Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων;

Η ουρά του διαβόλου θα αποκαλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, από τις πρώτες πληροφορίες γίνεται κατανοητό πως οι ισχυροί θέλουν να δημιουργήσουν έναν «κουβά», στον οποίο θα πετάξουν τους αδύναμους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την κλειστή λίγκα που έχουν ονειρευτεί.

Σήμερα συμμετέχουν απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 26 από τις 32 ομάδες. Δεν είναι δα δύσκολο να κλείσει εντελώς η πόρτα και να υπάρχει απευθείας συμμετοχή και των 32 ομάδων που θα προέρχονται, για παράδειγμα, από τις δέκα πρώτες ομοσπονδίες στην ειδική κατάταξη της UEFA.

Το σχέδιο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, το οποίο αναμένεται να πάρει την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, προβλέπει να συμμετέχουν σε ομίλους συνολικά 96 ομάδες.

Τριάντα δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ, 32 στο Γιουρόπα Λιγκ και 32 στη νέα διοργάνωση. Στην τελευταία θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα προέρχονται από τις πιο αδύναμες ομοσπονδίες, από τη Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Είναι προφανές πως οι ισχυροί επιχειρούν να χωρίσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε τρεις κατηγορίες. Το μόνο που απομένει είναι η ομολογία του Τσέφεριν. Δεν θα συμβεί ωστόσο πριν από τις 7 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα ο Σλοβένος θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στον προεδρικό θώκο της UEFA. Η ομολογία θα ακολουθήσει.