Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει, καθώς πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, η πολιτική ατμόσφαιρα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ φορτίζεται καθημερινά. Η υπόθεση του τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια το 2008 (που βρίσκεται δημοσιευμένο στον ιστότοπο Wikileaks από το 2016) έχει τροφοδοτήσει έντονη αντιπαράθεση στην Αθήνα – με σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ επί του θέματος της αποδοχής της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» από την ελληνική κυβέρνηση.

Στα δε Σκόπια όμως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να δηλώσει ότι το εν λόγω τηλεγράφημα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο ώστε ο λαός της χώρας του να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα. «Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το «erga omnes», το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας – η «μακεδονική» γλώσσα που ήταν ένας σημαντικός στόχος για τη διαπραγματευτική ομάδα» είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή ομιλία του ο Ζάεφ. Οι σχετικές αναφορές του μάλλον λειτουργούν αρνητικά για την ελληνική συμπεριφορά.

Ο διεθνής παράγοντας όμως τάσσεται ομαδικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και σκοπεύει να δείξει όλο και περισσότερο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ επισκέπτεται τα Σκόπια όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι και άλλους σκοπιανούς αξιωματούχους.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Την επομένη (Πέμπτη 6/9), ο Στόλτεμπεργκ θα βρεθεί και στην Αθήνα. Σε αντίθεση με τις πολλές συναντήσεις στα Σκόπια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα συνομιλίες μόνο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις επί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη σειρά των επισκέψεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να προστεθεί και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο νεαρός καγκελάριος, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα βρεθεί στα Σκόπια την Παρασκευή και θέλει να δείξει τη δέσμευση της Αυστρίας στην επίλυση του ονοματολογικού.