Η επέτειος της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη αποτελεί αφορμή για βαθύτερους προβληματισμούς. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε καθοριστικά στη μεταμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας και στη δημοκρατική της εμβάθυνση. Με λάθη και αδυναμίες ασφαλώς, αφού δεν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος με τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις.  Αυτό όμως που κυρίως μένει είναι ο εκδημοκρατισμός των κυρίαρχων δομών εξουσίας που περιόριζαν τη χώρα αλλά και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΕΣΥ, ο ΑΣΕΠ, η Διαύγεια κ.ά.

Ηταν όμως και ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς που παράλληλα και πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα εμβάθυνε τον πολιτικό προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας για θέματα ευρωπαϊσμού, δημοκρατίας, ατομικών δικαιωμάτων και πάλης κατά κάθε είδους εθνικισμού. Η συνέχιση του πνεύματος αυτής της επετείου αλλά και του ιστορικού ρόλου της Ανανεωτικής Αριστεράς μάς δεσμεύει να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας για την ισχυροποίηση του ενιαίου και αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε με τόλμη υπερβαίνοντας τις δομές και τις παραδόσεις της Ενωσης Κέντρου. Η ιδεολογική και οργανωτική υπέρβαση από την Ενωση Κέντρου στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δείχνει και σήμερα τον δρόμο της υπέρβασης για ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα Αλλαγής. Αυτή την παρακαταθήκη πρέπει να κρατήσουμε. Μια νέα 3η Σεπτέμβρη απαιτεί υπερβάσεις για έναν σύγχρονο φορέα που θα ενώνει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Να δημιουργήσουμε στις σημερινές συνθήκες το νέο μεγάλο δημοκρατικό ρεύμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη η χώρα μας, μιας σοσιαλδημοκρατίας που δεν κάνει αποδεκτές διχαστικές λογικές του τύπου «εμείς ή αυτοί» που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λογικές «ελαττωματικών ιδεών» που αποδέχεται σήμερα η ΝΔ. Χωρίς να ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία πάντοτε αυτοπροσδιοριζόταν και γινόταν αποδεκτή ως Αριστερά.

Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό φορέα που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για βαθιές τομές παντού και θα απευθύνεται σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αποφασισμένο να βάλει τη σφραγίδα του στη νέα σελίδα για τη χώρα. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η 3η Σεπτέμβρη είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού και αριστερού Κινήματος Αλλαγής.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ