Η 3η Σεπτέμβρη 1974 αποτέλεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε για πολλά χρόνια η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία στη νέα μεταδικτατορική τότε χρονική περίοδο, εκφράζοντας και εκπροσωπώντας τις βασικές προτεραιότητες της  χώρας εκείνη την εποχή αλλά και διαχρονικά δημοκρατικά αιτήματα. Ηταν τόσο μεγάλη η δύναμη των ιδεών και προτεραιοτήτων της που εν τέλει οι σημαντικές εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες αποτέλεσαν επιδιώξεις του μεγαλύτερου μέρους του κομματικού συστήματος, αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη, η σταθεροποίηση της δημοκρατίας, η εθνική συμφιλίωση, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η αύξηση του βιοτικού  επιπέδου του λαού μας αποτέλεσαν μια διαρκή προσπάθεια με σημαντικά αποτελέσματα.

Το στοιχείο που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, βασισμένο στις ιδέες της 3ης Σεπτέμβρη, ήταν η ασταμάτητη μεταρρυθμιστική πνοή.

Ετσι άλλαξε η Ελλάδα και από μια φτωχή απομονωμένη βαλκανική χώρα στις αρχές του ’70, έγινε χρόνο με τον χρόνο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με ένα από τα υψηλότερα ΑΕΠ στον πλανήτη.

Ωστόσο η κρίση την βρήκε ευάλωτη και τη σάρωσε οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά. Η Ευρώπη του κοινού νομίσματος αποδείχθηκε επίσης απροετοίμαστη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τη θύελλα των αγορών.

Η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη συμπίπτει με τη λήξη του 3ου προγράμματος, με τη χώρα δεσμευμένη με επαχθέστατους δημοσιονομικούς στόχους και περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων τα επόμενα χρόνια, με χαμηλή ανάπτυξη, απουσία επενδύσεων, εκτεταμένη φτωχοποίηση και συνέχιση της φυγής των νέων.

Η Ελλάδα που ανακυκλώνει τη φτώχεια της δεν έχει μέλλον. Οι πολιτικές ανακύκλωσης της φτώχειας γονατίζουν τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες, απομακρύνουν όλο και περισσότερο τους καλά μορφωμένους νέους, αποθαρρύνουν τους δημιουργικούς συμπολίτες μας και τους ανήσυχους επιχειρηματίες. Τροφοδοτούν μόνο καθυστέρηση, με ορατούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και  την ασφάλεια της χώρας.

Με αφορμή την 44η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και οδηγό τη μεταρρυθμιστική της πνοή να αποφασίσουμε τώρα να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Να πάμε όλοι μαζί, με ισονομία, αλληλεγγύη, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση μισθών και εισοδημάτων, με ασφάλεια και Δημοκρατία, με συνεννόηση και συνεργασία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ