Η 3η του Σεπτέμβρη, ιδρυτικό ορόσημο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε το σάλπισμα αλλαγής για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. 44 χρόνια μετά, η ιστορική αποτίμηση για το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου αρχίζει να γίνεται πιο αντικειμενική, πιο καθαρή, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Η 3η Σεπτέμβρη με τον Ανδρέα οδηγό, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα, σε μια «διακλάδωση της Ιστορίας», καθόρισε και άλλαξε την πορεία του τόπου. Ανοιξε προοπτικές για το μέλλον, έφερε στο προσκήνιο ζωντανές δυνάμεις του λαού μας. Η εθνική συμφιλίωση, η νέα εθνική αυτοπεποίθηση, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του πολίτη, η στήριξη των μη προνομιούχων είναι κεκτημένα της πλούσιας κληρονομιάς. Τιμούμε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του και υπερασπιζόμαστε τη συνολικά θετική προσφορά και το δημιουργικό του έργο. Με πλήρη αυτογνωσία, αλλά ταυτόχρονα και αυτοκριτική για τα προβλήματα στην πορεία του.

Εκείνο όμως που προέχει είναι να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα. Η ιστορική συγκυρία παραμένει εξόχως κρίσιμη. Δεν φτάσαμε στην Ιθάκη. Το ξέρουν οι Ελληνες. Δεν εξαπατώνται πλέον από προσωπεία του «Οδυσσέα». Η χώρα βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι. Στον δύσβατο δρόμο για την πραγματική έξοδο από μια επώδυνη και παραλίγο μοιραία κρίση. Βαθιά οικονομική κρίση που πήρε όμως με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων τα χαρακτηριστικά μιας γενικότερης θεσμικής κρίσης.

Χάθηκε ο μπούσουλας για την πατρίδα. Αναγκαία η ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μπορεί να γίνει όμως με όρους, πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Με μάχες χαρακωμάτων, με ανοχή στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Προπάντων δεν γίνεται σε συνθήκες πόλωσης και διχασμού. Για τη χώρα μας είναι η ώρα των κρίσιμων επιλογών. Είναι η ώρα της συναίσθησης της κοινής ευθύνης από όλο το πολιτικό σύστημα. Κανένας δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της ανασυγκρότησης. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Προϋπόθεση, όπως έγραφε σε πρόσφατο άρθρο της η Φώφη Γεννηματά, είναι «η εθνική αφύπνιση». Η εθνική συνεννόηση για μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση με προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Κόντρα  στις από αριστερά καμουφλαρισμένες και τις από δεξιά καθαρόαιμες συντηρητικές επιλογές. Ετσι μόνο θα βγούμε στο ξέφωτο και θα φτάσουμε στην Ιθάκη. Δυστυχώς και σήμερα ζούμε τον εφιάλτη μιας ακραίας πόλωσης και διχαστικών λογικών από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με σύμπραξη της ΝΔ. Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός αρνείται αυτές τις καταστροφικές λογικές. Οι δισταγμοί και διχασμοί κόστισαν ακριβά στη χώρα. Γι’ αυτό η εθνική συμφιλίωση και η τόλμη για μεγάλες τομές και αλλαγές για μια νέα μεταπολίτευση είναι από τα πλέον επίκαιρα μηνύματα της 3η Σεπτέμβρη.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει «παρών» στο νέο εθνικό προσκλητήριο. Με τη δύναμη των πολιτών μπορεί να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ταιριάζει στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και αυτό αποτελεί βασικό εχέγγυο για τη δημιουργική αλλαγή της πολιτικής, την πολιτική σταθερότητα και προπάντων την προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται η Ελλάδα.

Αισθάνομαι και σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές εκείνο, το σύνηθες για μένα από τη μακρά συνεργασία μου, επικυρωτικό «βλέμμα και νεύμα» του Αντρέα. Που χωρίς λόγια σήμαινε: συμφωνώ, προχωρήστε ενωμένοι, τον νου σας στην Ελλάδα και τον λαό μας.

Ο Κώστας Γείτονας είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός