Τα νέα στελέχη και οι 13 γυναίκες που τοποθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο νέο κυβερνητικό σχήμα δίνουν – σε μια πρώτη ανάγνωση – την αίσθηση ενός ευρέος ανασχηματισμού, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει σελίδα και να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, γίνεται σαφές ότι δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για «αλλαγή σελίδας» από την ώρα που ο σκληρός «πυρήνας» της κυβέρνησης παρέμεινε αναλλοίωτος.

Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Καμμένος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Δημήτρης Βίτσας, παρέμειναν – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – στα υπουργεία που τους είχαν ανατεθεί και δεν άφησαν χώρο για δομική αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

Η ανάγκη να αποτελέσει «κυανόκρανο» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά επέβαλλε (από τον προηγούμενο ανασχηματισμό) την παραμονή του Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, την έξοδο στις αγορές και την ανάγκη διατήρησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους, όχι μόνο παρέμεινε στο Οικονομικών, αλλά διατήρησε «ανέπαφο» και το επιτελείο του (Χουλιαράκης, Παπανάτσιου).

Οι Πρέσπες και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έφεραν μόνο την Κατερίνα Παπακώστα στην κυβέρνηση, αλλά διατήρησαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης για τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι των πυροπαθών στην Ανατολική Αττική επέβαλλε την παραμονή στα υπουργεία τόσο του Χρήστου Σπίρτζη όσο και του Γιώργου Σταθάκη. Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε στο Ψηφιακής Πολιτικής από τη στιγμή που ούτε ως γραμματέας ενθουσιαζόταν να είναι υποψήφιος, ούτε στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε.

Αναλλοίωτη παραμένει και η επιτελική ομάδα στο Μαξίμου, αφού η ανάγκη της ικανοποιητικής εκπροσώπησης διατήρησε στη θέση του τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στο Μαξίμου κράτησαν η επίβλεψη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου τον Χριστόφορ Βερναρδάκη και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τα επενδυτικά τον Αλέκο Φλαμπουράρη.