Τα εσωτερικά προβλήματα για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζονται. Εκτός από το θέμα της παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο πρώην συνεργάτης του Πολ Μάνφορντ κρίνεται ένοχος για φοροδιαφυγή. Eπίσης, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Μάικλ Κοέν παραδέχεται πως παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ότι συμμετείχε σε διάφορες απάτες. Ακόμα, εναντίον του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντάνκαν Χάντερ και της συζύγου του απαγγέλλονται κατηγορίες χρησιμοποίησης κονδυλίων από την προεκλογική περίοδο για προσωπικά έξοδα και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.

Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι κατά πόσο ο ίδιος ο Τραμπ είναι εκτεθειμένος. Παρόλο που το όνομά του δεν εμπλέκεται άμεσα στις κατηγορίες, η σχέση του με τα προαναφερθέντα περιστατικά διερευνάται. Ορισμένοι νομικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ομολογία του Μάικλ Κοέν ενώπιον της Δικαιοσύνης πως πλήρωσε δύο γυναίκες προκειμένου να παραμείνουν σιωπηλές για τις σχέσεις τους με τον αμερικανό πρόεδρο κατόπιν καθοδήγησης του τελευταίου. Ισχυρίζονται, ακολούθως, ότι από τη στιγμή που ο Κοέν είναι ένοχος, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ ειρωνεύεται τον Κοέν. Επί της ουσίας όμως ο λόγος για τον οποίο δεν απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον του φαίνεται πως δεν είναι άλλος από το προεδρικό του αξίωμα. Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι ακόμα και αν ο Τραμπ έχει παραβιάσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, χρειάζεται να καταθέσει το Κογκρέσο πρόταση μομφής εναντίον του ή να παραιτηθεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι δικηγόροι που διαφωνούν με την άποψη αυτή και δεν αποκλείουν τη δυνατότητα αμφισβήτησης της ασυλίας του προέδρου χωρίς προηγούμενη κατάθεση πρότασης μομφής από το Κογκρέσο ή παραίτησή του.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν πιθανολογούνται απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ και παραπομπή του. Ωστόσο, έστω και αν τα νομικά εμπόδια μοιάζουν χαμηλά, το πολιτικό κλίμα εναντίον του μπορεί να βαρύνει περισσότερο όταν γίνει γνωστό το πόρισμα του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, εφόσον βέβαια αυτό επιβεβαιώνει επαφές της ομάδας Τραμπ με τη ρωσική πλευρά. Οι Δημοκρατικοί εντός του Κογκρέσου θα αρχίσουν πιθανώς να βλέπουν τότε θετικά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του αμερικανού προέδρου. Ετσι, οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν, o Tραμπ θα συνεχίσει την πορεία του. Σε περίπτωση όμως που οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τον έλεγχο στο Κογκρέσο, κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον του θα είναι ανοιχτό.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin-Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης