«Blade Runner 2049», 35 χρόνια

Ανάμεσα στο «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ από το 1982 και το «Blade Runner 2049» του Ντενί Βιλνέβ μεσολάβησαν 35 ολόκληρα χρόνια! Είναι αυτό που λέμε «ήμουν νιος και γέρασα». Μέσα στις ταινίες, τα χρόνια που έχουν περάσει είναι 30 και ο Χάρισον Φορντ επιστρέφει σε δεύτερο ρόλο ως Ρικ Ντέκαρντ. Είναι ο τρίτος εμβληματικός χαρακτήρας που ξανασυναντά έπειτα από πολλά χρόνια, μαζί με τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον Χαν Σόλο.

«Star Wars:

Η Δύναμη Ξυπνάει», 32 χρόνια

Δεν είναι ότι πέρασαν 32 χρόνια χωρίς ταινία «Star Wars», καθώς στο διάστημα 1999-2005 είδαμε τα τρία πρίκουελ του Τζορτζ Λούκας (κι ας θέλουν πολλοί να τα ξεχάσουν). Ομως η συνέχεια της «Επιστροφής του Τζεντάι» (1983) ήρθε τελικά το 2015 και από τότε βλέπουμε μια νέα ταινία «Star Wars» κάθε χρόνο. Για να τονίσει ότι είναι σίκουελ, η ταινία του Τζ. Τζ. Εϊμπραμς δεν επανέφερε μόνο το καστ των πρώτων ταινιών, αλλά ήταν γεμάτη αναφορές σε αυτές, σε σημείο που να θυμίζει ριμέικ του πρώτου «Πολέμου των Αστρων».

«Tron: Legacy», 28 χρόνια

Μία ακόμη ταινία των 1980s που έγινε ριμέικ στα 2010s. Τα εφέ του «Tron» ήταν πρωτοποριακά για το 1982, βάζοντας ουσιαστικά τον θεατή μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Και όση σχέση έχουν τα βιντεοπαιχνίδια του 1982 με αυτά του 2010, τόση έχουν και τα εφέ των δύο ταινιών. Το δεύτερο «Tron» είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη, ο Τζεφ Μπρίτζες επιστρέφει και είναι υπέροχος όπως πάντα, ενώ πολλοί αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι η πανέμορφη Ολίβια Ουάιλντ ήταν αληθινός άνθρωπος και όχι κατασκεύασμα πανίσχυρου υπολογιστή.

«Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο», 20 χρόνια

Ενα σίκουελ που ήρθε από το πουθενά, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι εν έτει 2014 οι Τζιμ Κάρεϊ και Τζεφ Ντάνιελς θα δέχονταν να υποδυθούν ξανά τους ανεκδιήγητους Λόιντ Κρίστμας και Χάρι Ντιουν. Αλλά τι να κάνουμε, μπήκε στη μέση αυτό που λέμε «λεφτά αισθήματα»… Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο σταρ δεν δίνουν το 100%, τα καλά αστεία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη ταινία, ωστόσο το θέαμα δύο εξαιρετικών ηθοποιών να κάνουν τόσο ντροπιαστικά πράγματα παραμένει γοητευτικό.

«Rocky Balboa», 16 χρόνια

Το πέμπτο «Ρόκι» του 1990 υποτίθεται πως θα ήταν και το τελευταίο, αλλά δεν άρεσε στον κόσμο, ούτε καν στον ίδιο τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Αυτή η κατάληξη του ήρωα που τον έκανε διάσημο τον «έτρωγε» για χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να ξανανέβει στο ρινγκ για ένα έκτο «Ρόκι» το 2006. Η επιστροφή του Ρόκι Μπαλμπόα είχε θετική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η σειρά ταινιών να συνεχιστεί με το «Creed» του 2015, που με τη σειρά του θα αποκτήσει σίκουελ από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Ο Νονός ΙΙΙ», 16 χρόνια

Μετά τον αριστουργηματικό «Νονό ΙΙ» του 1974, το έπος των Κορλεόνε ολοκληρώθηκε το 1990 με μια ταινία που σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες των 70s. Είναι όμως «Νονός», είναι Φράνσις Φορντ Κόπολα, και είναι και Αλ Πατσίνο, πριν ο μεγάλος ηθοποιός αρχίσει να παίζει σε ό,τι να ‘ναι και καταλήξει καρικατούρα του εαυτού του. Η παράσταση όπερας με τους παράλληλους φόνους και το τραγικό φινάλε είναι σκηνή ανθολογίας.

«Rambo», 20 χρόνια

Οι πρώτες τρεις ταινίες «Rambo» κυκλοφόρησαν με διαφορά τριών ετών (1982, 1985, 1988). Στη συνέχεια ο ήρωας εξαφανίστηκε για μία ολόκληρη 20ετία, μέχρι το 2008, όταν και ξαναπήρε τα όπλα του για να σκοτώσει ένα σωρό κακούς Βιρμανούς στη Μιανμάρ. Η ταινία ξεχώρισε για τη σοκαριστική της βία, και τώρα ο Σταλόνε «απειλεί» ότι θα επιστρέψει με νέο «Ράμπο», το τελευταίο. Στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, μια ομάδα παραγωγής διαφήμιζε τη νέα ταινία αναζητώντας χρηματοδότες.

«Απόδραση από το Λος Αντζελες», 15 χρόνια

B-movie ήταν η «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» του 1981, b-movie και η «Απόδραση από το Λος Αντζελες» του 1996. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση ο όρος b-movie μεταφράζεται σε φθηνιάρικα ψηφιακά εφέ και camp ερμηνείες, όπως αυτή του Γιώργου Χωραφά σε ρόλο μετα-αποκαλυπτικού Τσε Γκεβάρα με το φοβερό όνομα Κουέρβο Τζόουνς. Ο Τζον Κάρπεντερ επέστρεψε πίσω από τις κάμερες, ο Κερτ Ράσελ μπροστά από αυτές, αλλά ο αγαπημένος αντιήρωας Σνέικ Πλίσκεν δεν είχε το σίκουελ που του άξιζε.

«Οι Απίθανοι 2», 14 χρόνια

Συνήθως οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που σκίζουν στα ταμεία αποκτούν πολύ γρήγορα σίκουελ, που βγαίνουν απευθείας σε DVD (συνηθισμένη πρακτική της Disney στο παρελθόν). Οι «Απίθανοι» όμως πήραν τον χρόνο τους και από το 2004 που βγήκε η πρώτη ταινία φτάσαμε στο 2018 για να υποδεχθούμε το σίκουελ. Ο σκηνοθέτης Μπραντ Μπερντ εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αναζήτηση μιας καλής ιστορίας, που θα έκανε τους «Απίθανους 2» να ξεχωρίσουν ανάμεσα στην καταιγίδα υπερηρωικών ταινιών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Κανονικά θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο, καθώς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2019, αλλά άλλαξε θέση με το «Toy Story 4».

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και

το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», 19 χρόνια

Η «Τελευταία Σταυροφορία» του 1989 είναι μία από τις καλύτερες περιπέτειες όλων των εποχών και είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και για τον ίδιο τον Ιντιάνα Τζόουνς, να την επαναλάβει. Μπορεί να συγκινηθήκαμε βλέποντας τον Χάρισον Φορντ να ξαναφοράει τη φεντόρα του Ιντι 19 χρόνια μετά, αλλά η ταινία ήταν κάπως απογοητευτική, παρά την παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ σε ρόλο κακιάς Ρωσίδας. Τα ψηφιακά εφέ έβγαζαν μάτι και η κορύφωση με τους εξωγήινους ίσως να ήταν υπερβολική για έναν τόσο «γήινο» ήρωα.