Ο Μάκης Βορίδης μιλάει στα «ΝΕΑ» και δεν μιλάει κομψά ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τον Πρωθυπουργό. Για τον γαλάζιο τομεάρχη Εσωτερικών οι κυβερνητικοί είναι «προκλητικοί, ξεδιάντροποι, θρασίμια της πολιτικής» και αυτό φάνηκε από την πολιτική διαχείριση της καταστροφής στην Ανατολική Αττική. «Το είναι» του Αλέξη Τσίπρα το περιγράφει με τις λέξεις «αριστερός καιροσκοπισμός, εξουσιολαγνεία, φιλαυτία και σκληρός κυνισμός». Και παρότι δηλώνει βέβαιος πως οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης, εκτιμά πως σε αυτές θα κυριαρχήσει ένα σύνθημα: «Ποτέ ξανά Αριστερά».

Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για την άναρχη δόμηση στην Ανατολική Αττική. Είναι τελείως αβάσιμο;

Είναι προκλητικό να συνδέεται ένας στρεβλός τρόπος οικοδόμησης, που επικράτησε στη χώρα μας από τη δεκαετία του ‘50, με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Και είναι διπλά εξοργιστικό να έχουν το θράσος, αυτοί που πριν από λίγους μήνες πανηγύριζαν για τις ευμενείς ρυθμίσεις του νόμου νομιμοποιήσεως αυθαιρέτων που φυσικά ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορούν τους κατοίκους για δήθεν ανοχή και συμμετοχή σε πολεοδομικές παραβάσεις. Οταν δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο εισέπραττε ΕΝΦΙΑ, τέλη νομιμοποιήσεως, τέλη διατηρήσεως, ΤΑΠ και δημοτικά τέλη από τα ακίνητα αυτά, τότε ήταν καλά; Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι ενώ γνώριζαν την ύπαρξη αυθαίρετης δόμησης, την έλλειψη σωστής ρυμοτομίας καθώς και τον απόκρημνο και βραχώδη χαρακτήρα της ακτογραμμής στο Μάτι δεν είχαν λάβει πρόσθετα και αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας, αποδεικνύει την επικίνδυνη αδιαφορία και ανικανότητά τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι. Στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν με επικοινωνιακά σόου τις εγκληματικές ευθύνες τους, τολμούν και εξαγγέλλουν κατεδαφίσεις, οι ίδιοι, που με δικές τους υπουργικές αποφάσεις τις ανέστειλαν. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα υποστηρίζουν μόνο και μόνο για να καλύψουν τις εγκληματικές παραλείψεις τους, την ανικανότητά τους, την παντελή αδιαφορία τους για την πολιτική προστασία. Για να καλύψουν το ότι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά, να προστατέψουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους, γιατί στη Μαραθώνος επιχειρούσαν όλα κι όλα τρία πυροσβεστικά, γιατί δεν έδωσαν ποτέ διαταγή εκκενώσεως. Είναι προκλητικοί, ξεδιάντροποι, θρασίμια της πολιτικής.

Τελικά, πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα ή όχι;

Πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα όλα τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί σε αιγιαλούς, ρέματα κ.λπ. Προφανώς  είναι αδύνατον να γκρεμίσουμε το σύνολο των ήδη νομιμοποιημένων αυθαιρέτων, γιατί τότε θα πρέπει να γκρεμίσουμε τη μισή Ελλάδα αλλά και γιατί θα αναιρούσαμε ήδη διαμορφωμένες νομικές επιλογές της Πολιτείας. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για αυξημένη αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο οικιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Το μότο της ΝΔ είναι πια «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας». Ο Πρωθυπουργός όμως ήταν πάντα το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν πριν ο ελληνικός λαός συνειδητοποιήσει την ανικανότητά του και εξοργιστεί με τα ψέματά του. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς τη μόρφωσή του, χωρίς την πολιτική του διαδρομή και ιστορία, χωρίς την αίσθηση της ιστορικότητας που τον χαρακτήριζε. Χωρίς όμως όλα αυτά, και με μόνη δήθεν αρετή το επικοινωνιακό χάρισμα, τότε γρήγορα φανερώνεται η πραγματική ποιότητα, δηλαδή το απόλυτο πολιτικό «τίποτα». Η εξουσία φανερώνει, αποκαλύπτει, φωτίζει εκτυφλωτικά. Και έτσι αποκάλυψε το είναι του κ. Τσίπρα: αριστερός καιροσκοπισμός, εξουσιολαγνεία, φιλαυτία και σκληρός κυνισμός. Ποιος άνθρωπος γνωρίζει τον θάνατο δεκάδων συμπολιτών του και παρ’ όλα αυτά επιλέγει να δώσει μια αισχρή παράσταση δήθεν ελέγχου της κατάστασης; Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί; Λένε για τον εαυτό τους ότι είναι από άλλο μέταλλο. Α ναι. Πράγματι από άλλο μέταλλο: από παλιοσίδερα, από σκραπ για πέταμα. Τώρα όμως τους καταλάβανε όλοι. Ακόμα και οι πιο δικοί τους.

Το κόμμα σας επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση ήπιων τόνων στο θέμα των φονικών πυρκαγιών. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το ύφος και τη νέα πολιτική σεζόν;

Σεβαστήκαμε το τριήμερο πένθος. Από κει και πέρα, ούτε ήπιων ούτε ακραίων τόνων ήταν η αντιπολίτευσή μας. Ούτε υποβάθμιση ενός τόσο τραγικού γεγονότος αλλά ούτε και υστερικές κραυγές. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν, θα προσωποποιηθούν και θα αποδοθούν. Οι καθυστερημένες παραιτήσεις των δήθεν «αλάνθαστων» δεν είναι αρκετές. Χρειάζεται η ποινική καταδίκη των ενόχων και η πλήρης αποζημίωση όλων των θυμάτων: των συγγενών όσων έχασαν τη ζωή τους και όσων έχασαν την περιουσία τους. Και φυσικά ο καταλογισμός των ποσών αυτών στις περιουσίες των υπευθύνων. Και αυτό ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης. Και φυσικά χρειάζεται να δημιουργηθεί μια σοβαρή και αποτελεσματική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας: με ενιαίο συντονισμό, σοβαρές δυνάμεις, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, κινητοποίηση των εθελοντών. Αυτά δηλαδή για τα οποία μιλάει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτά τα οποία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει άμεσα ως πρωθυπουργός.

Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου βγαίνουν ήδη και δηλώνουν προς το «παλαιό πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης» πως «πλησιάζει η ώρα που η Βουλή και η Δικαιοσύνη θα σφίξει τον κλοιό των πολιτικών και ποινικών ευθυνών γύρω του». Φοβάστε πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε κλίμα πόλωσης, αν όχι ανωμαλίας;

Θα δοκιμάσουν. Με ψέματα, με σκευωρίες, με συκοφαντίες. Αλλά ποιος τους πιστεύει πια; Ποιος πρωθυπουργός στο παρελθόν θα είχε στην κυβέρνησή του δύο υπουργούς καταδικασμένους για συκοφαντική δυσφήμηση και θα σφύριζε αδιάφορα; Αναφέρομαι φυσικά στους κ.κ. Καμμένο και Πολάκη. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό γιατί ο πολιτικός σχεδιασμός του έχει καταρρεύσει: η υπόθεση Novartis απεδείχθη προϊόν άθλιας σκευωρίας, ο λαός μας, με μπροστάρη τη ΝΔ, αντιστέκεται προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απαράδεκτη συμφωνία για το Σκοπιανό, οι επικοινωνιακές φιέστες για τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια διαλύθηκαν από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Τα χαρτιά στα χέρια του κ. Τσίπρα εξαντλήθηκαν, το παιχνίδι τελειώνει και το ξέρει. Ο τζογαδόρος έπαιξε τα ρέστα του και έχασε. Και δυστυχώς για αυτόν έρχεται η ώρα να πληρώσει. Ευρισκόμενος σε αδιέξοδο θα διαλέξει τον δρόμο της πόλωσης και του διχασμού. Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως δεν θα αλλάξει. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η στάση του λαού μας καθώς ζητάει να μην επαναληφθούν οι αθλιότητες που ζήσαμε. Στις επόμενες εκλογές θα κυριαρχήσει ένα σύνθημα: ποτέ ξανά Αριστερά.