Ο μαγικός, εντυπωσιακός και απολαυστικός νέος Ολυμπιακός σφράγισε χθες βράδυ το εισιτήριο πρόκρισης στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με την εντυπωσιακή νίκη του επί της Λουκέρνης με 4-0 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η ομάδα του Πειραιά έβαλε παράλληλα και τη σφραγίδα της για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει την αγωνιστική της φιλοσοφία ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Και είναι δεδομένο, είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος του Ολυμπιακού είδε ωραίο ποδόσφαιρο. Είδε θέαμα, τέσσερα γκολ, ωραίες συνεργασίες. Και είδε τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να κάνει τη διαφορά με την επίτευξη δύο τερμάτων. Είδε έναν Φορτούνη «βγαλμένο» από τη σεζόν του Μάρκο Σίλβα. Και δεν ήταν μόνο αυτοί οι δύο. Ο Ολυμπιακός είχε και Ποντένσε και Τσιμίκα και Γκερέρο, ο οποίος σκόραρε επίσης δύο φορές. Είχε μια ομάδα με ένταση στο παιχνίδι της και καλά τρεξίματα. Ο Ολυμπιακός είχε εικόνα που άρεσε πολύ στον κόσμο του και είναι πλέον με το ένα πόδι στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Κι όλα αυτά ενώ έχει ακόμα μπροστά του αρκετές μέρες για να εμφανιστεί καλύτερος στη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έκανε μαγικό πρώτο ημίχρονο δείχνοντας απόλυτα συγκεντρωμένος. Είχε το πάθος που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ήταν καλά «διαβασμένος» σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες της Λουκέρνης και το κυριότερο, έβγαλε στο χορτάρι του Καραϊσκάκης ωραία κόλπα. Οι Ερυθρόλευκοι παρουσίασαν ωραίες συνεργασίες, με τον Φορτούνη να έχει ρόλο μαέστρου στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Την ίδια ώρα Χριστοδουλόπουλος και Ποντένσε έκαναν ό,τι ήθελαν την άμυνα της ελβετικής ομάδας (από τα δύο άκρα) και όλα κύλησαν ρολόι για την ομάδα του Λιμανιού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι Πειραιώτες κατάφεραν να πετύχουν τρία γκολ στα πρώτα 45 λεπτά και είχαν κι άλλες ευκαιρίες για να πετύχουν περισσότερα τέρματα.

Ηγέτης Λάζαρος και «σαΐτα» Ποντένσε

Δεν χωρά αμφιβολία πως το πρόσωπο του παιχνιδιού ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο διεθνής ακραίος επιθετικός έκανε ονειρικό (επίσημο) ντεμπούτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ηταν αυτός που άνοιξε το σκορ με κεφαλιά – δυναμίτη (10′) και το πανηγύρισε σαν μικρό παιδί. Ο Χριστοδουλόπουλος πέτυχε και το δεύτερο τέρμα των Πειραιωτών (33′) και η κερκίδα αποθέωνε το νέο μεταγραφικό απόκτημά τους.

Ο Λάζαρος έζησε ονειρικές στιγμές χθες βράδυ στο Καραϊσκάκης. Το άξιζε με βάση την απόδοσή του καθώς πήρε πολλές πρωτοβουλίες από τα δεξιά (και με συμπαραστάτη τον Ομάρ) προκάλεσε πολλά «ρήγματα» στην άμυνα των Ελβετών. Ο Ολυμπιακός δικαιώνεται από το πρώτο κιόλας επίσημο ματς της σεζόν για την απόφασή του να προχωρήσει στην απόκτηση του έλληνα εξτρέμ και οι φίλοι των Ερυθρολεύκων περιμένουν ανάλογη συνέχεια.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι Πειραιώτες βρήκαν δημιουργία και από το αριστερό άκρο της επίθεσης, με μπροστάρη τον Ποντένσε. Ο πορτογάλος εξτρέμ έκανε τη διαφορά με την τεχνική του και τον τρόπο που πάτησε την αντίπαλη περιοχή. Είχε επίσης την εξαιρετική μεταβίβαση στη φάση του τρίτου γκολ του Ολυμπιακού (το πέτυχε ο Γκερέρο στο 36′ σε κενή εστία ύστερα από πάσα του Φορτούνη) και γενικά ο Ποντένσε έδειξε ότι μπορεί ν’ αποτελέσει σπουδαίο επιθετικό όπλο για την ομάδα του Λιμανιού.

Τεράστια ποιότητα Φορτούνη

Αναφερθήκαμε στην εξαιρετική εμφάνιση των δύο ακραίων επιθετικών του Ολυμπιακού (Χριστοδουλόπουλος και Ποντένσε), αλλά θα πρέπει να επισημανθεί και η ηγετική εμφάνιση που είχε ο Φορτούνης. Ο διεθνής μέσος του Ολυμπιακού έκανε μεγάλη εμφάνιση και βοήθησε τα μέγιστα στη μεγάλη νίκη που πέτυχε η ομάδα του. Από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες. Με καλές μεταβιβάσεις, με γρήγορες αποφάσεις για τη σωστή ανάπτυξη. Ο Φορτούνης που είχε μία ασίστ, δύο δοκάρια και γενικότερα μια πληθωρική παρουσία.

Εντυπωσιακός Τσιμίκας

Θα πρέπει επίσης εδώ να σταθεί κάποιος και στα καλά ανεβάσματα του Τσιμίκα, καθώς ο νεαρός αριστερός μπακ έδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Τσιμίκας είχε πολύ καλά χτυπήματα και σε κόρνερ και γενικότερα έδειξε πως παίζει ένα σύγχρονο ακραίο μπακ, με ανεβάσματα στην αντίπαλη περιοχή για να δημιουργηθεί στήριγμα στον εξτρέμ. Από δικές του άλλωστε προσπάθειες ξεκίνησαν οι φάσεις για τα δύο πρώτα γκολ των Ερυθρολεύκων.

Ξεκάθαρη ανωτερότητα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν όσα ζήτησε ο προπονητής τους και κατάφεραν να απλοποιήσουν τα πράγματα. Είχαν συγκέντρωση στο ματς, απέφυγαν τα λάθη και δεν επέτρεψαν στους Ελβετούς να γίνουν απειλητικοί. Οι Πειραιώτες παρουσίασαν πολύ καλή εικόνα και μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως είχαν ένταση και καλά τρεξίματα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πέτυχαν το 4-0 με τον Γκερέρο στο 84′ κι αυτό λέει πολλά. Ο νέος Ολυμπιακός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ποδοσφαιρικής αναγέννησης. Εδειξε ότι «χτίζει» σωστά και με ποδοσφαιρική λογική τη νέα του ομάδα κι αυτό επισήμανε και ο προπονητής του. «Κάναμε καλό παιχνίδι κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς επτά εβδομάδων. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την απόδοσή μας και το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε να δείξουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε» υποστήριξε ο Μαρτίνς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Καμαρά (91′ Τοροσίδης), Μπουχαλάκης, Φορτούνης (86′ Φετφατζίδης), Χριστοδουλόπουλος (78′ Ντουρμισάι), Ποντένσε, Γκερέρο.

ΛΟΥΚΕΡΝΗ: Σάλβι, Αλβες, Σουρπφ, Γκρέθερ, Σνέουλι (58′ Βάργκας), Σμιντ, Σβέγκλερ (58′ Σουλζ), Σίντλερ, Βόκα, Γκβίλια, Ελέκε (74′ Ντεμσάι).