Εχει ενδιαφέρον σε χρονιά που δεν είναι ολυμπιακή να κοιτάμε το μεγάλο και όχι το μικρό. Να βλέπουμε τι συμβαίνει στη διεθνή ολυμπιακή κοινότητα και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτή. Παράλληλα, δε, να μάθουμε αν επιτέλους θα υπάρξει έλληνας Αθάνατος στη ΔΟΕ.
Οπως είναι γνωστό, στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η σύνοδος της ΔΟΕ στο Μπουένος Αϊρες. Αλλά εκεί δεν θα υπάρχει κανένας έλληνας υποψήφιος! Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προβλέπεται να προτείνει εννέα νέα μέλη για εκλογή στη συνεδρίαση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεολαίας στην Αργεντινή τον Οκτώβριο. Αλλά Ελληνας όχι, και αυτή είναι μια απόφαση του (προέδρου) Τόμας Μπαχ και των λοιπών μελών. Ηδη διανύουμε την τρίτη σεζόν που δεν υπάρχει Αθάνατος από την πατρίδα μας. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα πάντα είχε ένα ή δύο μέλη στη ΔΟΕ, τον Νίκο Φιλάρετο και τον Λάμπη Νικολάου. Ο πρώτος πέθανε, ο δεύτερος συμπλήρωσε το όριο ηλικίας (80) το 2015 και έκτοτε δεν έχει αντικατασταθεί.
Στα ενδότερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί επιστολή με σκοπό να σταλεί στην πλευρά της ΔΟΕ. Τι υποστηρίζεται; Το αυτονόητο. Πως πληροφορήθηκαν ότι δεν προβλέπεται πρόταση για είσοδο Ελληνα στη ΔΟΕ, πως πάντα είχαμε εκπρόσωπο και όλα αυτά τα επιχειρήματα που ακούγονται συχνά. Αλλά το ζητούμενο είναι το εξής: σύμφωνα με πηγές, η επιστολή έχει δοθεί στα μέλη της ΕΟΕ προκειμένου να την υπογράψουν, ωστόσο δεν νομίζουμε ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων. Με άλλα λόγια, θεωρούμε ως εξαιρετικά αμφίβολο να συμφωνήσουν στην Ελλάδα και να φτάσει το κείμενο στη ΔΟΕ. Αν μάλιστα συμβεί αυτό, τότε πολύ απλά θα επιβεβαιωθούν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι αποστάσεις παραμένουν και δεν είναι όλα ρόδινα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, το ζητούμενο πρέπει για τους πάντες να είναι άλλο: το γιατί, τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει Αθάνατο, ενώ αυτό συνέβαινε μέχρι πριν από κάποια έτη. Η Ελλάδα με τη μακρά διαδρομή στα ολυμπιακά ιδεώδη, τον πολυκύμαντη προσφορά, μένει μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Για να έχουν υποψηφιότητες η Ρουάντα ή το Αφγανιστάν. Δεν είναι αληθινά εντυπωσιακό ως γεγονός και απρόσμενο ως εξέλιξη στα παγκόσμια ολυμπιακά χρονικά;