Οι οργανωμένες εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, έχουν νόημα όταν προλαμβάνεται το γεγονός, και υπάρχει χρόνος να χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις των σχεδίων πολιτικής προστασίας για τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, στρατιωτικά οχήματα κ.τ.λ.). Οταν όμως ο χρόνος είναι ελάχιστος η εκκένωση γίνεται εκ των πραγμάτων με ιδιωτικά μέσα, δηλαδή με ΙΧ. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα μονοδρομημένο οδικό δίκτυο μπορεί αποβεί σωτήριο ή σε κάθε περίπτωση να καταστήσει ευχερέστερη την εκκένωση και τη διαφυγή από τον τόπο που απειλείται.

Πέραν των διαφόρων πολεοδομικών προβλημάτων και τα ζητήματα αυθαίρετης δόμησης που δεν είναι όμως θέσφατο για όλη τη χώρα, η συντριπτική πλειονότητα των παραθαλάσσιων οικισμών στην Ελλάδα λειτουργεί παρά τη στενότητα του οδικού δικτύου με δρόμους διπλής κατεύθυνσης. Πάνω σε αυτούς τους δρόμους προστίθεται συνήθως και η στάθμευση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα τη γνωστή εικόνα της προβληματικής κυκλοφορίας που αντικρίζουμε όλοι σε αυτές τις περιοχές.

Το πρόβλημα με τις τουριστικές περιοχές είναι ότι λειτουργούν σε διπλή ταχύτητα, άλλη τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Ετσι η ανάγκη μονοδρόμησης των οδών προσκρούει στην απροθυμία των κατοίκων ή και των καταστηματαρχών να προσεγγίζονται μόνο από μία κατεύθυνση, και ειδικά τις περιόδους εκτός αιχμών το θεωρούν σχεδόν αδικαιολόγητο. Ετσι ελάχιστες μόνο περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος έχουν συντάξει κυκλοφοριακές μελέτες μονοδρομήσουν και ακόμη λιγότερες τις έχουν υλοποιήσει.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου είναι βέβαιο πως οι κάτοικοι ήταν αδύνατον να επιβιβαστούν στα οχήματα και να μπορέσουν εξαιτίας ακριβώς της συνύπαρξης στάθμευσης παρά την οδό και της διπλής κατεύθυνσης των οδών να διαφύγουν, οφείλουν η πολιτεία και οι δήμοι να θεσπίσουν άμεσα την υποχρεωτική μονοδρόμηση του οδικού δικτύου όλων των παραθεριστικών περιοχών, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία τους σε στιγμές ηρεμίας, όσο και κυρίως για τις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος και πρώην διοικητής της ΥΠΑ