Το σκάνδαλο της υπόθεσης της Folli Follie ταράζει συθέμελα την αξιοπιστία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς εδώ και 3 μήνες, αφού έπληξε καίρια μία από τις σημαντικότερες –μη τραπεζικές –εισηγμένες εταιρείες της αγοράς με διεθνές όνομα και πολυεθνική συμμετοχή επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών στο μετοχολόγιό της. Ετσι, η «ζημιά» στην αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, δυστυχώς, επεκτάθηκε. «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» λέει ο λαός.

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή, στα τέλη Μαΐου, ζητήσαμε να συναντήσουμε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θίξαμε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και διαλεύκανσης της υπόθεσης, ιδίως στο σκέλος της ενδεχόμενης «χειραγώγησης αγοράς», όπως με τη δική μας μηνυτήρια αναφορά εντοπίσαμε προς τον αρμόδιο εισαγγελέα και προβλέπεται από τον Ν. 3340/2005. Ειδικότερα η «χειραγώγηση αγοράς» προβλέπεται από την περίπτωση (δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν.3340/2005, περί «διάδοσης ψευδών, ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών από μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, μέσω των ετήσιων ή περιοδικών οικονομικών καταστάσεων, των ενημερωτικών δελτίων ή άλλων δημοσιευμάτων».

Χαιρετίζουμε λοιπόν τη σχετική, αυστηρή, αλλά δίκαιη κατά τη γνώμη μας απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού η διοίκηση της Folli Follie δεν προσκόμισε τα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους περίπου 242,5 εκατ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017.

Με την ευκαιρία δε αυτή, καλούμε την πολιτεία, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την εποπτική Αρχή να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά στο μέλλον να παρουσιαστούν τέτοια κρούσματα, καθώς το Χρηματιστήριο, αποτελεί ίσως τη μοναδική σοβαρή εναλλακτική λύση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μακροπρόθεσμου προφίλ επενδυτών.

Η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών θα είναι συνεχώς σε εγρήγορση για τις επόμενες εξελίξεις, ιδίως στα πλαίσια της εκδίκασης της αιτήσεως της Folli Follie για δικαστική προστασία από τους πιστωτές της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 και της επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Ο Γιάννης Κυριακόπουλος είναι δικηγόρος – πρόεδρος της Ενωσης Eλλήνων Επενδυτών www.helinas.gr