Η επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ…

Η ιστορία που θα διηγηθώ εν συνεχεία αφορά τη γενικότερη, το τελευταίο διάστημα, δημόσια συζήτηση για τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια και συνολικά το τι συμβαίνει με την παράλυτη πολιτεία, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα όπως πρέπει, ώστε να μην επαναληφθούν. Στις 29 Οκτωβρίου 2020, μια ομάδα οκτώ ατόμων (εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχαν επτά άνδρες και μία γυναίκα) εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημ. Μπουραντώνη, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Παρόντος του πρύτανη, οι οκτώ πρώτα διέλυσαν το γραφείο του. Και αφού ολοκλήρωσαν το «έργο», στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον του. Χειροδίκησαν εις βάρος του και κατόπιν του πέρασαν στον λαιμό μια ταμπέλα που έγραφε «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Εν συνεχεία, δε, φωτογράφισαν τον κατατρομοκρατημένο πρύτανη με την ταμπέλα στον λαιμό, τον απείλησαν και, αφού αποχώρησαν, δημοσιοποίησαν μέσω των social media την ανδραγαθία τους.

Ποια ήταν η συνέχεια; Ομόθυμη κατηγορηματική αντίδραση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε μόλις έναν χρόνο και μερικούς μήνες στην εξουσία, ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των αποτρόπαιων, όπως το συγκεκριμένο, κρουσμάτων ανεξέλεγκτης βίας στα πανεπιστήμια.

…η κακοστημένη παράσταση…

Μάλιστα. Και τι έγινε όμως στην πραγματικότητα; Ιδού (για να αντιληφθεί κανείς ότι, επί της ουσίας, αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι μία ακόμη κακοστημένη παράσταση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία προβαίνει σε εξαγγελίες προκειμένου να καταλαγιάσει την οργή της κοινωνίας, αλλά αποτέλεσμα μηδέν):

– Η Αστυνομία ύστερα από έρευνες ταυτοποίησε τους οκτώ δράστες της φρικώδους επίθεσης κατά του πρύτανη.

– Λίγο αργότερα οι οκτώ συνελήφθησαν.

– Σχηματίστηκε δικογραφία με τον μισό Ποινικό Κώδικα εις βάρος τους, και ειδικότερα κατηγορίες για όσα αφορούν σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης.

– Η δικογραφία παρελήφθη από τη Δικαιοσύνη κι εκείνη, ύστερα από ένα παρατεταμένο ψιλοκοσκίνισμα, τους άφησε όλους ελεύθερους, τον Ιανουάριο του 2021.

– Οι τέσσερις εκ των οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

– Στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ στον καθένα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα.

– Εν τέλει, από τους οκτώ οι πέντε απηλλάγησαν κάθε κατηγορίας, παρά τις μαρτυρίες όσων αντελήφθησαν τι συνέβη και τη μαρτυρία του ίδιου του παθόντος κ. Μπουραντώνη.

– Απηλλάγησαν οι πέντε από τους οκτώ, παραπέμφθηκαν οι υπόλοιποι τρεις.

Και πάμε τώρα στο κυρίως πιάτο: δικάστηκαν αυτοί οι τρεις, έστω; Κι αν δικάστηκαν, τι ποινές τούς επιβλήθηκαν για το ανοσιούργημα που διέπραξαν εις βάρος ενός ακαδημαϊκού δασκάλου;

…και μία διάτρητη κουρελού

Απάντηση: καμία ποινή δεν επιβλήθηκε σε αυτά τα φασιστοειδή. Διότι πολύ απλά, 4½ χρόνια τώρα από το αποτρόπαιο περιστατικό, δεν έχει βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθεί αυτή η δίκη!!

Συνεχείς αναβολές, αλλά στο μεταξύ – δεν ξέρω για όλους – ένας από αυτούς αποδείχθηκε ιδιαίτερα «δραστήριος». Πως αποκαλύφθηκε ότι αποτύπωμά του είχε βρεθεί σε μια σακούλα που περιείχε ένα όπλο, μετά τη φονική έκρηξη σε διαμέρισμα τρομοκρατικής οργάνωσης επί της οδού Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους. Ο 26χρονος «φιλοξενείται» ως προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιμύθιο δεν υπάρχει. Μόνο σκεπτικισμός για την αφέλεια μερικών μερικών, καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα «δικαιωματιστών», οι οποίοι υπεραμύνονται της διάτρητης κουρελούς που ονομάζεται «πανεπιστημιακό άσυλο» και σκίζονται για τη δήθεν ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Ντίρλα pass»

Κρίμα που η κυβέρνηση έσπευσε τόσο γρήγορα και τόσο απόλυτα (μέσω του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη) να απορρίψει την ιδέα του «ντίρλα pass» που σχεδίαζε με τόση εφευρετικότητα, νεανικό ενθουσιασμό και σφριγηλή πολιτική σκέψη ο φέρελπις αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης. Θα τον κακίσω τον Π. Μαρινάκη. Πήρε την μπουκιά από το στόμα του Μάρκου Σεφερλή, τον οποίο φαντάζομαι να υποδύεται τον ταξιτζή στη σκηνή του Δελφιναρίου (κάτι σαν τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, ένα πράγμα) και, αφού μαζεύει μεθυσμένους από τους δρόμους, να πηγαίνει ταμείο για να εξαργυρώσει τα «ντίρλα pass». Κρίμα, και πάλι κρίμα. Αν και, απ΄ ό,τι κατάλαβα χθες, ο… πολυμήχανος υπουργός δεν έχει εγκαταλείψει απολύτως τον σχεδιασμό – κι ας λένε ό,τι θέλουν ο Π. Μαρινάκης και το Μέγαρο Μαξίμου. Διότι πήγε το παλικάρι (στο ΟΡΕΝ) και δήλωσε ότι θα μπορούσε και να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αυτή του η (ωραία) ιδέα, αλλά οι μεταφορές μεθυσμένων με ταξί, τα Σαββατοκύριακα, θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από… ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται μέσω των προστίμων από τροχαίες παραβάσεις που καταγράφονται από κάμερες, διά ζώσης κ.λπ.!!! Αμετανόητος; Μπα, όχι. Απλά, του είναι δύσκολο να χωνέψει τις καρπαζιές του κυβερνητικού εκπροσώπου…

«Σαπάκια στις ράγες»

Εμένα τώρα, για να πω και τη μαύρη αλήθεια, δεν με απασχολεί τόσο ότι ο νέος έφαγε (και θα φάει) μερικές καρπαζιές για να ισιώσει και να μάθει στην πράξη ότι οι όμορφες ιδέες όμορφα καίγονται. Με απασχολεί ότι οσονούπω μεταβαίνει στη Ρώμη προς συνάντηση του γνωστού και μη εξαιρετέου Ματέο Σαλβίνι, (συν)εταίρου της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου, λέει, να διαπραγματευτεί μαζί του και με τον CEO των ιταλικών σιδηροδρόμων (μητρική εταιρεία της Hellenic Train), έναν κύριο Ντοναρούμα (καμία σχέση με τον τερματοφύλακα της Παρί Σεν Ζερμέν), το μέλλον της Hellenic Train. Διαρροές από εδώ κι εκεί αναφέρουν ότι ο Κυρανάκης θα ζητήσει, λέει, ένα πακέτο 300 εκατομμυρίων για την ανανέωση του τροχαίου υλικού της Hellenic Train, διότι, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, τα σημερινά τρένα που πραγματοποιούν δρομολόγια στην Ελλάδα είναι «σαπάκια»!!!

Ερώτηση: αφού είναι «σαπάκια», τότε γιατί τα αφήνουν και κυκλοφορούν στο δίκτυο θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;

Σαλβίνι όπως… Λυμπερόπουλος;

Και έχω και μία ακόμη ερώτηση, δεύτερη στη σειρά αλλά όχι δευτερεύουσας σημασίας: μια τόσο σοβαρή και σημαντική διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το μέλλον της Hellenic Train είναι δόκιμο, σωστό και κυρίως ασφαλές, πρόεδρε Κυριάκο, να τη διεξαγάγει ο Κυρανάκης, ο οποίος δεν έχει καμία εμπειρία για τέτοιου είδους διαδικασίες; Εδώ δεν μπορεί να φέρει βόλτα τον Θύμιο (τον νυν και αεί ταξι-άρχη) Λυμπερόπουλο, θα τα καταφέρει με τον Σαλβίνι;

Παίζει μπάλα μόνη της

Η πρόεδρος Ζωή, που εξακολουθεί να αλωνίζει ανεξέλεγκτα στη Βουλή (για την ακρίβεια, παίζει μπάλα μόνη της), ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Κουτσούμπα, Χαρίτση, προκειμένου να συντονίσουν, λέει, τις κινήσεις τους για το θέμα των Τεμπών. Οι τέσσερις απάντησαν αρνητικά, αλλά είναι αργά πια. Το πουλάκι έχει πετάξει ψηλά και μακριά. Η πρόεδρος Ζωή έχει κάνει επιστήμη την εργαλειοποίηση της τραγωδίας και η συνάντηση που ζήτησε μαζί τους δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μία ακόμη προσπάθεια να τους εκθέσει στο ακροατήριό της. Οτι, τάχα μου, αυτοί είναι συμβιβασμένοι, ενώ εκείνη παραμένει μαχητική και ασυμβίβαστη. Δεν τους λυπάμαι. Ας πρόσεχαν. Δικό τους έργο είναι το κόμμα Ζωής ως κύριος αντίπαλος του Μητσοτάκη. Ας τα λουστούν τώρα έτσι όπως τα έκαναν…