Ανοιχτό παραμένει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών για τη Γαλλία. Το σύνθετο πλειοψηφικό σύστημα ψηφοφορίας σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, καθιστά δύσκολο να εξαχθούν ακριβείς εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών από τις τυπικές δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των κομμάτων. Ωστόσο, εκτός σημαντικής αλλαγής, η Ακροδεξιά φαίνεται έτοιμη να ενισχύσει τη θέση της στο κοινοβούλιο – το Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές με 31,4% των ψήφων.

Με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 110,6% του ΑΕΠ το 2023, η Γαλλία έχει δημοσιονομικό πρόβλημα. Για να επιστρέψει σε τροχιά, η κυβέρνηση πιθανότατα πρέπει να εξοικονομήσει έως και 25 δισ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025 αυτό το φθινόπωρο. Μια νέα και δυνητικά πιο σπάταλη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2022, η RN πρότεινε την απαλλαγή των εργαζομένων κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Επιπλέον, το RN παρουσίασε πρόσφατα δαπανηρά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κρατικού ταμείου για επενδύσεις στην ενέργεια και την άμυνα, υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές ενέργειας και φόρους και αύξηση των χαμηλών μισθών κατά 10% μειώνοντας παράλληλα τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα μπορούσε να αναιρέσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης. Για να δώσουμε ένα βασικό παράδειγμα, ενώ ο Μακρόν προώθησε μεταρρύθμιση για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη πέρυσι, το RN είχε προτείνει να μειωθεί το όριο στα 60 έτη.

Μια περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μια πιθανή αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα γαλλικά επιτόκια θα μπορούσε να το αντισταθμίσει αυτό. Επιπλέον, μια μερική ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν και ορισμένες από τις άλλες μεταρρυθμίσεις του υπέρ της ανάπτυξης, οι συνεχείς διαφωνίες με την ΕΕ σχετικά με τις γαλλικές αρνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της «πράσινης συμφωνίας») και ο προστατευτισμός θα μπορούσαν να βλάψουν την ελκυστικότητα της Γαλλίας ως ασφαλούς μέρους για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Με την πάροδο του χρόνου, το αναπτυξιακό δυναμικό της Γαλλίας θα μπορούσε να πληγεί σημαντικά.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ είναι επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg. Ο Φέλιξ Σμιντ είναι οικονομολόγος της Berenberg. Το παρόν άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης της Berenberg για πιθανούς κινδύνους και όχι για προβλέψεις