Περισσότεροι από 87.000 εκλογείς έχουν ήδη επιλέξει μέσω της επιστολικής ψήφου τα πρόσωπα που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή. Μάλιστα, περίπου 20.000 εξ αυτών είναι ψηφοφόροι εκτός ελληνικής επικράτειας, η επιστολική ψήφος των οποίων έχει ήδη παραληφθεί.

Μέχρι και χθες μπορούσαν οι Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστολική, να αποστείλουν τον φάκελο με την ψήφο τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη οι φάκελοι που προέρχονται από το εξωτερικό και έχουν φτάσει και μπει στα ειδικά εκλογικά τμήματα φτάνουν το 33%.

«Το ποσοστό της αποστολής του εκλογικού υλικού έχει φτάσει το 96%, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως, βάσει των εταιρειών ταχυμεταφοράς που έχουν αναλάβει το έργο στο εξωτερικό, στην επιστολική της Ιταλίας ή της Γαλλίας οι παραδόσεις δεν ξεπερνούν το 85%. Μέχρι σήμερα, η αποστολή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο αριθμός των εκλογέων του εξωτερικού που έχει ήδη ψηφίσει είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό των φακέλων που έχουν φτάσει στο κέντρο συλλογής φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι. Και αυτό καθώς εκλογείς μπορεί να έχουν ψηφίσει και παραδώσει τους φακέλους, για παράδειγμα σε πόλεις των ΗΠΑ πριν από ημέρες, κι ακόμη να μην έχουν φτάσει. «Γι’ αυτό έχουμε θέσει την 28η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών-αναδόχων για να παραλάβουμε μέχρι τις 8 Ιουνίου, στις 5 η ώρα το απόγευμα». Ωστόσο, οι εκλογείς του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να στείλουν την επιστολική ψήφο μέσω άλλων ταχυδρομικών υπηρεσιών – και όχι μέσω των αναδόχων. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από το εξωτερικό από αυτές τις 16.000 και πλέον επιστολικές ψήφους, περίπου οι 400 έχουν παραληφθεί, όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας, μέσω άλλων ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου

Την ίδια στιγμή, οι εντός ελληνικής επικράτειας εκλογείς θα μπορούν να αποστείλουν την ψήφο τους έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας η οποία είχε αναλάβει και την παράδοση. Στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι καταθέσουν οι ίδιοι τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας, τότε η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 4 Ιουνίου. Από το υπουργείο υπογραμμίζεται πως αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Στην περίπτωση αυτή – όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο –, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11 το πρωί.

Καταγγελίες και καθυστερήσεις

Στο μεταξύ, δεν λείπουν και οι καταγγελίες για προβλήματα που εντοπίζονται κατά τις παραδόσεις ή παραλαβές των φακέλων. Κάποιες, μάλιστα, κάνουν λόγο για μη παραλαβή – ακόμη – του εκλογικού υλικού, με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να προτρέπει τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έχουν λάβει φάκελο να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Καταγγελίες έχουν γίνει, ωστόσο, και για παραδόσεις φακέλων χωρίς να γίνεται ταυτοποίηση αλλά και για αλλαγές ακόμη και στα προγραμματισμένα ραντεβού παραλαβής των φακέλων. Είναι χαρακτηριστικό πως εκλογέας που είχε προγραμματίσει από τη Δευτέρα το ραντεβού επιστροφής της επιστολικής για αύριο Πέμπτη, έλαβε την Τρίτη τηλεφώνημα από την εταιρεία, με το οποίο ενημερώθηκε πως ο ταχυδρόμος, ο οποίος θα είναι πεζός, δεν περνάει από την οδό του την Πέμπτη, οπότε το ραντεβού θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί για σήμερα.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 1

Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

Εξαρχής είχα τις αμφιβολίες μου για την επιστολική ψήφο, όχι για την υφή της ψήφου, αλλά για τον τρόπο που θα διεκπεραίωνε την όλη νέα για εμάς διαδικασία το ελληνικό μας κράτος. Μια σειρά κομμάτων επίσης είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις, αλλά τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους και πρέπει κάτι να πουν, ακόμη κι αν ενίοτε δεν είναι λάθος να το πράττουν.

Πάμε στο ψητό του δικού μου προβληματισμού. Στον ίδιο φάκελο του ψηφοδελτίου βάζουμε και την υπεύθυνη δήλωση ταυτοπροσωπίας μας αλλά και το φωτοαντίγραφο ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή των δύο όψεων της ταυτότητάς μας. Φεύγοντας από τους ευγενείς ανθρώπους των ΕΛΤΑ που παρέλαβαν τον φάκελό μου (επαναλαμβάνω, μέσα ο φάκελος είχε την ψήφο μου, δηλαδή το κόμμα προτίμησης και τους υποψήφιους/ες που επέλεξα, συν τα δύο αποδεικτικά έγγραφα), μου ήλθε στον νου εκείνη η περίφημη μυστικότητα της ψήφου.

Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνει έτσι ταυτοποίηση του τι ψηφίζουμε; Πώς διασφαλίζεται ότι ανοίγοντας ο ψηφοσυλλέκτης τον φάκελό μου, εκτός της ψήφου μου, δεν θα δει και ποιος είναι ο ψηφοφόρος και άρα τι επέλεξε;

Μαζί με αυτό σκέφτηκα και κάτι άλλο που καταθέτω καλοπροαίρετα. Οποιος ψηφίζει με επιστολικό τρόπο έχει δικαίωμα να κλείσει ραντεβού με διανομέα εταιρείας που θα επιστρέψει τον φάκελο της ψήφου στα ΕΛΤΑ. Είμαστε και πώς είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξει ο διανομέας; Και η ερώτηση δεν απευθύνεται στον συμπαθή εργασιακό κλάδο αλλά σε όσους έχουν την ευθύνη της ιερής διαδικασίας της ψήφου, δηλαδή την πολιτεία. Καλή ψήφο!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 2

Ραντεβού πρωινές ώρες

Αρχικά ακουγόταν σαν τη γνωστή γκρίνια για ό,τι καινούργιο έρχεται. Οταν το ίδιο παράπονο διατυπώθηκε από τέσσερα διαφορετικά άτομα, διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων, τότε το άκουσα προσεκτικότερα.

Το κοινό πρόβλημα ήταν τα ραντεβού για να πάρουν και να δώσουν τον φάκελο στον ταχυδρόμο. Και οι τέσσερις τυχαίνει να είναι επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ (αν όχι και το βράδυ μέχρι το πρωί) και αναζητούσαν κάτι που να τους διευκολύνει να ψηφίσουν.

Ομως, το ραντεβού με τον ταχυδρόμο μπορούσε να κλειστεί μόνο πρωινές ώρες, είτε στο σπίτι, είτε στον χώρο εργασίας. Στο σπίτι είναι αδύνατον να υπάρχει κάποιος γιατί όλοι εργάζονται.

Στη δουλειά, «δυστυχώς, δεν μπορώ να αφήσω τον ασθενή ανοικτό στο χειρουργείο για να πεταχτώ να πάρω ή να δώσω τον φάκελο στον ταχυδρόμο», είπε ο χειρουργός. Κάτι αντίστοιχο ο δικηγόρος που βρίσκεται στα δικαστήρια εκείνες τις ώρες.

Πιο ευέλικτος ήταν ο οδηγός ταξί, ο οποίος από κάποιο ταχυδρομείο θα περάσει να αφήσει τον φάκελο.

Αλλά τι γίνεται με τον φάκελο της συζύγου του που διδάσκει εκείνες τις ώρες; Η λύση είναι η εξουσιοδότηση στον σύζυγο ή σε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Και οι τέσσερις επέλεξαν την επιστολική ψήφο όχι διότι διαμένουν μακριά από το εκλογικό τους κέντρο, αλλά επειδή η εργασία τους και τα ωράριά τους είναι τέτοια που θα τους διευκόλυνε, ακόμα και αν οι εκλογές γίνονται Κυριακή. Αλλά η ταλαιπωρία του φακέλου ήταν για αυτούς μάλλον μεγαλύτερη από ό,τι να ψήφιζαν στην κάλπη ή να απείχαν λόγω εργασίας (π.χ. εφημερία).

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ