Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν διενεργεί η Κίνα απαντώντας σε ό,τι αποκαλεί «αποσχιστικές ενέργειες», στέλνοντας βαριά οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη και οργανώνοντας εικονικές επιθέσεις, ως «τιμωρία» εναντίον του νέου προέδρου της, του Λάι Τσινγκ-τε, και των δυνάμεων στο νησί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Σε παράλληλους μονολόγους, η Κίνα προειδοποιεί αυστηρά ότι αν οι δυνάμεις αυτές επιμείνουν να ακολουθούν το δικό τους δρόμο και να ρισκάρουν, το Πεκίνο θα τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά, ενώ η Ταϊβάν κάνει λόγο για προκλητική συμπεριφορά που απειλεί τη δημοκρατία της αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι ασκήσεις, στα Στενά της Ταϊβάν και γύρω από ομάδα νησιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, δίπλα στις κινεζικές ακτές, πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λάι. Καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, κατήγγειλε την ομιλία του νέου προέδρου, στην οποία από την πλευρά του κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει τις απειλές και είπε ότι οι δύο πλευρές των Στενών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «δεν υποτάσσονται η μία στην άλλη». Ο Λάι υψώνει ηχηρά τη φωνή του λέγοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας του Πεκίνου. Εκπρόσωπος του ειδικού γραφείου για την Ταϊβάν απείλησε ότι η Κίνα θα αναλάβει δράση για να «συντρίψει αποφασιστικά» κάθε αυτονομιστική συνωμοσία.

Η Ταϊβάν εξέφρασε τη λύπη της για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Κίνα γύρω από το νησί και υπογράμμισε πως βλέπει σ’ αυτές μια «προκλητική» στρατιωτική συμπεριφορά «που απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της προεδρίας. «Απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία».

Μιλούν για αντίποινα

Ηδη από την ημέρα της ορκωμοσίας του Λάι, η Κίνα χαρακτήρισε την ομιλία του «ομολογία ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και απείλησε με «αντίποινα». Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, προχώρησε σε χαρακτηρισμούς εις βάρος του Λάι, ο οποίος έχει επανειλημμένα τείνει χείρα φιλίας στην Κίνα, προτείνοντας τη διεξαγωγή συνομιλιών, που το Πεκίνο απορρίπτει.

Οι ασκήσεις διεξάγονται στα Στενά της Ταϊβάν, στα βόρεια, νότια και ανατολικά της, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Κίνμεν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκγίν.

Ο στρατός της Κίνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν και όπως σχολιάζουν αναλυτές, αυτή τη φορά η Κίνα «δίνει ουσιαστικά όνομα» στην τακτική αυτή δραστηριότητα αντί για μια δραματική κλιμάκωση.

Τον Αύγουστο του 2022, η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν αμέσως μετά την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, την οποία το Πεκίνο είχε έντονα καταδικάσει.