Η Ισπανία επιδιώκει να ξεπεράσει τη Γαλλία και να γίνει εκείνη η χώρα με τις περισσότερες αφίξεις τουριστών στον κόσμο, αν και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα λόγω των αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και του συνωστισμού σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς.

Το 2023 ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα αυτή της Ιβηρικής έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 13 εκατομμύρια φτάνοντας συνολικά τα 85 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του παρουσίασαν οι «Financial Times». Πρόκειται για αριθμό τουριστών που είναι διπλάσιος από όλον τον πληθυσμό της χώρας.

Τον τίτλο της χώρας με τις περισσότερες επισκέψεις ξένων τον κατέχει η Γαλλία. Εκεί οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 7 εκατομμύρια, για να φτάσουν τα 100 εκατομμύρια. Δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα θα φιλοξενήσει φέτος και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάντως, η Γαλλία δεν φαίνεται να χάνει σύντομα το στέμμα της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.

Η Ισπανία ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2017 και έγινε εκείνη η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στον κόσμο. Η τουριστική επιτυχία της αποτελεί σημαντική τόνωση για την οικονομία, αφού ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% με 13% του ΑΕΠ. Αποτελεί όμως επίσης και πονοκέφαλο για την κυβέρνηση λόγω αντιδράσεων από κατοίκους που βλέπουν να επικρατεί συνωστισμός σε πολλούς εγχώριους προορισμούς. Ανάμεσα στα προβλήματα που δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός τουριστών είναι οι πολύ υψηλές τιμές ενοικίασης, η όχληση από νυχτερινά και άλλα κέντρα και η  υπερβολική χρήση νερού σε μια χώρα που αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας.

Φρένο με φόρους

Για τους λόγους αυτούς η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση επιβάλλοντας επιπλέον φόρους στον τουρισμό, όρια στον αριθμό τουριστικών καταλυμάτων και νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δείχνουν τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας.

Ανάμεσα στα άλλα, η αυτοδιοίκηση στη Μαγιόρκα μειώνει τώρα τον αριθμό των τουριστικών κλινών στο νησί κατά 18.000 ή κατά 4% του συνόλου. Το Σαν Σεμπαστιάν έχει αποφασίσει ότι τα γκρουπ εκδρομών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25 άτομα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση στα πεζοδρόμια.

Στην Καταλωνία η περιφερειακή κυβέρνηση επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού στα ξενοδοχεία. Στη Βαρκελώνη η νέα δημοτική Αρχή υποσχέθηκε να εξαλείψει τα διαμερίσματα για τουρίστες στην παλιά πόλη.