Εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα αναζητούν Αγγλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί, αλλά και πολίτες άλλων χωρών ενισχύοντας τη ζήτηση στην αγορά και τροφοδοτώντας την αύξηση των τιμών σε Αργοσαρωνικό, Νότια Πελοπόννησο και Χαλκιδική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές στην Αττική.

Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Spitogatos, προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο. Η Χαλκιδική έχει κερδίσει το ενδιαφέρον αγοραστών από τη Γερμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες, όπως και αγοραστές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που ενδιαφέρονται και για κατοικίες στα νότια προάστια της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή εκτός των πλέον δημοφιλών προορισμών περιοχές κοντά στην Αθήνα συχνά αποτελούν μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης τόσο για έλληνες όσο και για ξένους αγοραστές. Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών το α’ τετράμηνο 2024 εντοπίζονται στις Σπέτσες, τη Σαρωνίδα, τον Πόρο, την Ανάβυσσο, τη Ραφήνα και την Αίγινα. Στον αντίποδα, στις πιο οικονομικές περιοχές κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια στην Εύβοια. Μάλιστα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν στην Ανάβυσσο (16,7%), τη Σαρωνίδα (16,4%), την Αρτέμιδα (17,0%) και την Αίγινα (13,8%).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζουν οι εξοχικές κατοικίες σε Ανατολική Μάνη, Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία. Οσο για τις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία, καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία. Από τις περιοχές αυτές τις μεγαλύτερες αυξήσεις εμφάνισαν η Ανατολική Μάνη (54,4%), η Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και η Ναύπακτος (28,0%).

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενώ αυξήθηκε το ενδιαφέρον από ξένους για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα κατά 11,8%, η εγχώρια ζήτηση σύμφωνα με τη Spitogatos μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ