Σε αποκλιμάκωση προχωρούν οι τιμές του ελαιολάδου καθώς σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν η φετινή σοδειά να δείχνει ότι θα πάει καλά, λαμβάνοντας υπόψη την ανθοφορία των δέντρων. Ωστόσο οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες προβληματίζουν αρκετούς, που λένε ότι είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Πέρυσι η παραγωγή ήταν γύρω στους 150.000 τόνους, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό. Η περασμένη ελαιοκομική περίοδος ήταν μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, καθώς όλες οι παραγωγοί χώρες της Μεσογείου κατέγραψαν σημαντική μείωση. Φέτος, εκτός από τα πρώτα θετικά μηνύματα εντός της χώρας, καλύτερη είναι η εικόνα και στις συγκομιδές σε Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Ισπανία, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί όσο θα προχωρά η καρπόδεση θα αποκλιμακώσει την τιμή στο ράφι καθώς όσοι ακόμα έχουν αποθέματα θα αναγκαστούν να πουλήσουν φθηνότερα.

Παρενέργειες από τον ΦΠΑ στον καφέ

Την ανηφόρα παίρνει η τιμή του καφέ καθώς η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, είτε αυτός λαμβάνεται σε «πακέτο» ή είναι σερβιριζόμενος, εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου και δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική παράταση. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν τουλάχιστον 11%, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 20% εξαιτίας και της αύξησης της πρώτης ύλης διεθνώς.

Το αίτημα για παραμονή του καφέ στον χαμηλό συντελεστή παραμένει, με την Ελληνική Ενωση Καφέ που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος σήμερα. Mάλιστα έχει χτυπήσει καμπανάκι εδώ και καιρό ζητώντας την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προκαλεί επιβάρυνση σε ετήσια βάση 140 εκατ. ευρώ, πόσο που τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές όπως και τον ΦΠΑ.

65 αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας 1,3 εκατ.  φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος που έχει υπολογιστεί αυτόματα. Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και έως χθες το πρωί, μόλις 65 πολίτες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο που τους έχει βεβαιωθεί. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν και μέσω του myAADEapp το εκκαθαριστικό, τη δήλωση, καθώς και το ενημερωτικό αρχείο προεκκαθάρισης (οι 1,3 εκατ. πολίτες).

Ενδιαφέρον από το αμερικανικό DFC

Το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector) εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter οf Intent) που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση έπειτα από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή, θα διεξαχθεί αύριο, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, ενώ σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και  ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Ευρωπαϊκοί κανόνες για το ΑΙ

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ έδωσαν χθες την τελική έγκριση στη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Στόχος της νομοθεσίας που εγκρίθηκε είναι η εναρμόνιση των κανόνων για το ΑΙ καθώς και η προώθηση, ανάπτυξη και υιοθέτηση ασφαλών τέτοιων συστημάτων στην ενιαία αγορά της ΕΕ τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς. Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Ο νόμος απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη λεγόμενη προγνωστική αστυνόμευση με βάση τη χρήση προφίλ, καθώς και συστήματα που χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για την κατηγοριοποίηση των ατόμων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες όπως η φυλή, η θρησκεία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.