Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Γαλάτσι, ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού περισσότερων από 7.000 μελών της αλβανικής διασποράς, ο Εντι Ράμα εγκαινίασε προχθές την ευρωπαϊκή του περιοδεία, με σύνθημα «Περήφανοι για την Αλβανία» και με ορίζοντα τις εθνικές αλβανικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο από τώρα, τον Μάιο του 2025.

Πέραν των συμπατριωτών του στους οποίους κυρίως απευθύνθηκε επιδιώκοντας να τονώσει την εθνική τους υπερηφάνεια, ο αλβανός πρωθυπουργός με την ομιλία του έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε αποδέκτες εντός της Ελλάδας: από τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι τους εργοδότες και όποιον ακόμα έχει φερθεί, κατά τον ίδιο, απαξιωτικά, παλαιότερα αλλά και στον παρόντα χρόνο, στην αλβανική διασπορά.

«Αιώνια προβληματικές» σχέσεις

Από την αρχή της ομιλίας του, ο Ράμα έκανε ευθεία αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς για την επιλογή του να επισκεφθεί σε αυτό το μομέντουμ την Αθήνα, σε ημέρα που συνέπιπτε με την επέτειο από τον έναν χρόνο φυλάκισης του υποψήφιου πλέον με τη ΝΔ ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη και λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

ΧΟΡΟΣ

Το μήνυμα του Εντι Ράμα για τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας της αλβανικής διασποράς πλαισιώθηκε από μια σειρά καλλιτεχνών που ανέλαβαν να κρατήσουν ζωηρό το ετερόκλητο ηλικιακά κοινό που προσήλθε κατά χιλιάδες στην εκδήλωση. Το μουσικό κομμάτι της επίσκεψης Ράμα – που διήρκεσε 8 ώρες με τον ίδιο να συναντά αργότερα αλβανούς επιχειρηματίες – περιλάμβανε λαϊκά συγκροτήματα και σύγχρονους αλβανούς τραγουδιστές όπως η Ερα Ρούσι και ο πολύ δημοφιλής τράπερ Νόιζι, ο οποίος λίγο έλειψε να επισκιάσει σε χειροκρότημα τον ίδιο τον Ράμα

«Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα ξαφνιάστηκαν, άλλοι στενοχωρήθηκαν, κάποιοι είπαν μάλιστα ότι δεν πρέπει να έρθω να σας επισκεφθώ. Αλλά ίσως, όταν δουν αυτή την επίδειξη οικογενειακής χαράς, να καταλάβουν ότι δεν ήρθα για να συναντήσω τους παλιούς υπηρέτες τους, αλλά ήρθα να αγωνιστώ με τους ισάξιους αφέντες αυτού του σπιτιού» ανέφερε, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για «σουφλέ φολκλορικού εθνικισμού και κονιάκ λαϊκισμού» με τα οποία ορισμένοι «ζεσταίνουν την εκλογική τους κοιλιά και βάζουν για ύπνο το μυαλό των πολιτών» παρουσιάζοντας τη σχέση Αλβανίας – Ελλάδας «αιώνια προβληματική». «Εξω από το θορυβώδες καφενείο των βραχυπρόθεσμων πολιτικών συμφερόντων», όπως είπε ο αλβανός πρωθυπουργός, «η καθημερινότητα μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων συνεχίζεται κανονικά, ενεργά και παραγωγικά».

Διαβεβαιώνοντας μάλιστα την αλβανική διασπορά πως η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Αλβανούς όσο έχουν και οι ίδιοι οι Αλβανοί ανάγκη την Ελλάδα, έκανε λόγο για διαχωριστικά τείχη που είναι πολιτικής φύσεως και τα οποία κυρίως υψώνει η ακραία ρητορική που κάποιοι υιοθετούν προκειμένου να δείξουν ότι αγαπούν την πατρίδα τους χωρίς να λογαριάζουν τη ζημιά που προκαλεί αυτό στους ανθρώπους. «Τα φαντάσματα της προκατάληψης και οι σκιές της περιφρόνησης εμφανίζονται εδώ κι εκεί μέσα από κάποιο στόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Από την Μπουμπουλίνα στην… ειρωνεία

Σε μια απόπειρα περαιτέρω ενίσχυσης της εθνικής αυτοπεποίθησης των συμπατριωτών του, ο Εντι Ράμα επικαλέστηκε και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αναφέροντας πως ήταν μια ηρωίδα που συνέβαλε στην ελληνική επανάσταση και είχε καταγωγή αρβανίτικη. Στη συνέχεια της ομιλίας του και ζητώντας να ενισχυθεί η ελληνοαλβανική συνεργασία μακριά από εθνικιστικά συμπτώματα, αποκάλεσε «παρανοϊκό» το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ στην Ελλάδα το «εμπόλεμο» εναντίον της Αλβανίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει θέσει αυτό το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση.

ΣΚΑΡΦΑΛΩΜΕΝΟΙ

Ασφυκτικά γεμάτος ήταν χθες στο Γαλάτσι ο χώρος που επέλεξε ο Ράμα για να απευθυνθεί στο κοινό της αλβανικής διασποράς της Αθήνας. Και καθώς η κεντρική σάλα γέμισε από νωρίς με κόσμο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα προκειμένου να έχουν καλύτερη θέα στη σκηνή, την ώρα που οι άνδρες της ασφάλειας του Ράμα τούς ζητούσαν να κατέβουν, καθώς επρόκειτο για ψευδοροφές από γυψοσανίδα και υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος

Αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό, για πολλούς κινήθηκε ανάμεσα στα όρια της υποκρισίας και της ειρωνείας, καθώς είπε πως «η αλήθεια είναι ότι στον Μητσοτάκη έχω βρει έναν πολύ ανοιχτό συνομιλητή», σε αντιδιαστολή, όπως σημείωσε, με τις προσεγγίσεις των «αδελφών αριστερών κομμάτων» της αντιπολίτευσης που είναι «δύσκολο να τις κατανοήσεις», ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να συνομιλήσει για την επίλυση ζητημάτων, τα οποία ο ίδιος θεωρεί πρέπει να τα λύσουν οι δυο τους «ως Ευρωπαίοι και όχι ως Βαλκάνιοι μιας άλλης εποχής». Κλείνοντας την ομιλία του, επανήλθε στον έλληνα πρωθυπουργό, αφήνοντας ένα μήνυμα περί «συνύπαρξης σε αρμονία, χωρίς έχθρες και τσακωμούς».

Τι δεν είπε στην ομιλία του

Καμία ευθεία αναφορά δεν έγινε από τον Εντι Ράμα ούτε στην υπόθεση Μπελέρη – το κυρίως ζήτημα που πυροδότησε τις αντιδράσεις για τον χρονισμό της επίσκεψής του στην Αθήνα – αλλά ούτε και στις άλλες ανοιχτές διαφορές της Αλβανίας με την Ελλάδα. Ωστόσο, μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο, ο ίδιος τόνισε πως προτίθεται να κάνει περισσότερα για τους Ελληνες της Αλβανίας και απηύθυνε κάλεσμα τόσο στην αλβανική διασπορά για επενδύσεις όσο και στους Ελληνες, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αλβανία αξιώνει από την Ελλάδα «αλληλοσεβασμό», επισημαίνοντας πως το αλβανικό κράτος δεν αρνήθηκε ποτέ σε Ελληνα «αυθαίρετα» την παροχή δικαιωμάτων όπως η εθνικότητα, η γλώσσα, η ιδιοκτησία.

ΣΗΜΑΙΕΣ

Με τον αλβανικό εθνικό ύμνο ξεκίνησε χθες στο Γαλάτσι το «ζέσταμα» του κοινού για να συνεχίσει ακολούθως με τον ύμνο της ΕΕ, την ώρα που στην αίθουσα ανέμιζαν πλάι-πλάι οι σημαίες Αλβανίας και Ευρώπης. «Η αλβανική σημαία θα σηκωθεί μαζί με τις υπόλοιπες σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε λίγο αργότερα ο Εντι Ράμα προσθέτοντας: «Μαζί με τους Ελληνες, εσείς οι Αλβανοί είστε οι Ευρωπαίοι της Ελλάδας». Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε μιλήσει για την πρόθεση υιοθέτησης του ελληνικού μοντέλου επιστολικής ψήφου.

Με αφορμή την ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι, ο Φρέντι Μπελέρης, με μήνυμά του από τις φυλακές Φιέρι, έκανε λόγο για πρόκληση: «Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού δεν μπορεί να παίξει κανείς». Από το ελληνικό ΥΠΕΞ, έως χθες αργά τη νύχτα, δεν υπήρξε, ως προς το περιεχόμενο της παρέμβασης του αλβανού πρωθυπουργού, κανένα επίσημο σχόλιο, την ώρα που αλβανικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ο Εντι Ράμα αποχώρησε από την εκδήλωση «ενθουσιασμένος».

Διαβάστε ακόμη:

Η δεύτερη πρόκληση: Πώς η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας «ακύρωσε» στην ορκωμοσία της τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σελ. 44