Στις 55 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές εξελίσσονται τρεις σκληρές «μάχες» ουσίας και εντυπώσεων για τη διαμόρφωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού. Η μία αφορά το κυβερνών κόμμα, το οποίο δείχνει, δημοσκοπικά, να φορά τη ζώνη ασφαλείας του στην προεκλογική κούρσα. Παρά τις απώλειες και την επίμονη τάση αποσυσπείρωσης τους τελευταίους μήνες, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο – αδύνατον θα έλεγαν αυτή τη στιγμή οι αναλυτές των μετρήσεων – η ΝΔ να απειληθεί ευθέως από κάποια δυσάρεστη ανατροπή. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να εισπράξουν την κυβερνητική πτώση και αυτό οδηγεί στην άλλη «μάχη», τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στην εκλογική κατάταξη.

Και έπειτα είναι ο αγώνας δρόμου αρκετών άλλων, των «μικρότερων» στο πολιτικό φάσμα, που παλεύουν να επωφεληθούν από τη χαλαρότητα της ευρωκάλπης. Θα φανεί, άρα, αμέσως ο εσωτερικός αντίκτυπος των ευρωπαϊκών εκλογών; Αρκεί η σειρά κατάταξης για να προκύψουν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της 9ης Ιουνίου ή μήπως πολλά περισσότερα, δηλαδή οι λεπτομέρειες στην επίδοση των κομμάτων, θα κρύβουν βαθύτερα πολιτικά συμπεράσματα; Φυσικά, το δεύτερο.

Η ευρωκάλπη του 2019 ήταν σαφώς πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους. Τώρα οι ευρωεκλογές έπονται των εθνικών, μάλλον επιτείνοντας την αίσθηση χαλαρότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν και πάλι πρόκριμα. Αντίθετα το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία εξελίξεων στο εσωτερικό – μπροστά ή πίσω από τα φώτα. Το δείχνει η ανάγκη των πολιτικών αρχηγών να «εθνικοποιούν» τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πρώτος ο Μητσοτάκης προβάλλει το διακύβευμα της «πολιτικής σταθερότητας» (για να συσπειρώσει), αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει για εθνικές κάλπες το 2027 (μονόδρομος για να παρουσιάσει «θεσμικό» προφίλ). Δεν θέλει έναν χρόνο μετά τη διπλή σαρωτική νίκη να χρεωθεί εκλογική αποτυχία. Και αποτυχία δεν είναι μόνο το «2» μπροστά στο ποσοστό της ΝΔ. Ούτε μόνο μια μικρή «ψαλίδα» από τον δεύτερο. Εκείνο που δεν θέλει με τίποτα να δει το βράδυ της 9ης Ιουνίου είναι τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνούν αθροιστικά το ποσοστό της γαλάζιας πρωτιάς.