Έμφαση στη σταθερή και διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δίνει η Ελλάδα, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διευρύνεται και η κατάσταση των Παλαιστινίων αγγίζει τα όρια της τραγωδίας.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του in, με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, έφτασε  στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Το φορτίο, το οποίο προσέφερε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση International Humanitarian Aid Foundation, περιλαμβάνει 900 χαρτοκιβώτια ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Πιο συγκεκριμένα έφτασαν στην Αίγυπτο επτά αεροπορικές παλέτες, βάρους 1.645 κιλών και 10.1472 κυβικών, ως μία ελάχιστη συνεισφορά από την πλευρά της Αθήνας.

Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε με πολιτικό αεροσκάφος cargo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO/EUHAB for Gaza).

Συνέχεια της προσπάθειας

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο in η ανθρωπιστική αρωγή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης ελληνικής αποστολής φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οποία μεταφέρθηκε, στις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι όσον αφορά την τραγωδία, η οποία εξελίσσεται στη Γάζα, η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχύεται και να διοχετεύεται μέσω βιώσιμων διαδρόμων που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη ροή της αναγκαίας βοήθειας σε φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως επίσης την αποκατάσταση των βασικών υποδομών, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας.

Στην πρόσφατη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, δε,  Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «είναι εξίσου σημαντικό να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μελών των ανθρωπιστικών αποστολών, ανθρώπων που διακυβεύουν καθημερινά τη ζωή τους για έναν υψηλότερο ηθικό σκοπό». Ασκώντας κριτική στο Ισραήλ, δε σημείωνε ότι «οι σκηνές που όλοι βιώσαμε με επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών ήταν πράγματι πέρα από κάθε λογική».