Μία εκδήλωση που συνδυάζει το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο, με ένα σήμα κατατεθέν του φυσικού περιβάλλοντος, το νερό, διοργανώνεται την Κυριακή 31 Μαρτίου. Κι όταν μάλιστα σ’ αυτή τη διοργάνωση υπάρχει και το στοιχείο της ιστορίας τότε γίνεται ακόμη πιο ελκυστική.

Πρόκειται για τον Ποδηλατικό γύρο «Ποδηλατούμε στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου», που διοργανώνει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με δύο πρωτοβουλίες πολιτών του Δήμου Αχαρνών: τον Σύλλογο Πολιτών «Επισκήνιον» και την ποδηλατική ομάδα «Νύχτο-πεταλιές».

Ο ποδηλατικός γύρος διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) στο πλαίσιο του διεθνώς πολυβραβευμένου προγράμματος Cultural HIDRANT για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Η ποδηλασία θα ξεκινήσει στις 9.45 π.μ. από το σημείο της κεκλιμένης στοάς του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ολυμπιακό χωριό (Σπύρου Λούη και Ι. Μελισσανίδη, Αχαρνές) και θα καταλήξει στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τα πρώτα δύο σκέλη της διαδρομής Ολυμπιακό χωριό – ΟΑΚΑ (15,4 χλμ.) και ΟΑΚΑ –Ελ Αλαμέιν Χαλάνδρι (3,7 χλμ.) είναι φιλικά και για νέους/ες ποδηλάτες/ισσες (από γυμνάσιο και πάνω) πάντα με συνοδεία. Τα επόμενα δύο Ελ Αλαμέιν, Χαλάνδρι –Δεξαμενή, Κολωνάκι (8,4 χλμ.) και η επιστροφή Δεξαμενή, Κολωνάκι – Αχαρνές (15,4 χλμ.) είναι για πιο «ψημένους» ποδηλάτες, πιο έμπειρους. Στη διαδρομή θα υπάρχει κατάλληλη συνοδεία και υποστήριξη για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ασφαλούς ποδηλασίας στο οδικό δίκτυο.

Στις τέσσερις στάσεις της διαδρομής σε σημεία ενδιαφέροντος του Αδριάνειου Υδραγωγείου θα υπάρχει σύντομη ξενάγηση από ειδικούς αρχαιολόγους, την ΕΥΔΑΠ και από την ομάδα του Cultural HIDRANT, για την ιστορική και περιβαλλοντική αξία και επαναξιοποίηση του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Η εκδήλωση, διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κι έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι πολίτες ξανά το μεγάλο τεχνικό έργο που υδροδοτούσε την Αθήνα από τον 2ο αιώνα μ.Χ. έως και την Τουρκοκρατία και τώρα αναδεικνύεται ξανά από τον Δήμο Χαλανδρίου.

Το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επαναξιοποίηση του νερού του Υδραγωγείου, με τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, αστικού, υπόγειου δικτύου μη πόσιμου νερού για άρδευση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιούνται εμβληματικές αναπλάσεις σε τέσσερις γειτονιές, συνολικής έκτασης 21.400 τ.μ., προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ (συγχρηματοδότηση ΕΕ, Πράσινο Ταμείο, Δήμος Χαλανδρίου), ενώ γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο αναπτύσσεται μια κοινότητα νερού και μια κοινότητα διαχείρισης του τοπικού ιστορικού αρχείου.

Για το πρόγραμμα Cultural HIDRANT, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας που έγινε το Δεκέμβριο, στην Καντόνα της Κίνας, στην κατηγορία «Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ προηγουμένως είχε αποσπάσει και άλλες πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε μνημεία που προστάτευαν το φυσικό περιβάλλον στο παρελθόν, όπως είναι το νερό. Αλλά είναι καιρός να αξιοποιήσουμε σήμερα και μέσα μετακίνησης, όπως είναι το ποδήλατο, που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του «πληγωμένου» περιβάλλοντος. Και φυσικά πρέπει να το κάνουμε δημιουργώντας ποδηλατικές υποδομές.

* Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να ενημερώνουν αν χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά των ποδηλάτων τους από το Χαλάνδρι στην αφετηρία (Ολυμπιακό Χωριό), προκειμένου να διερευνηθεί αυτή τη δυνατότητα από τον Δήμο Χαλανδρίου.

*Για δηλώσεις συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες απευθυνθείτε στα:

Cultural HIDRANT project, uia-project@halandri.gr, τηλ. 213 2023 887

ΝυχτοΠεταλιές, dielas68@yahoo.gr, τηλ. 6977 468267