Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα – όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ. Με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων. Πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., που συγκέντρωσαν αρκετές σχετικές αναφορές από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Και συνιστά, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, δείγμα των ακραίων επιλογών ορισμένων κουκουλοφόρων.

Ας σημειωθεί δε ότι σε περίπτωση που η απόπειρα επετύγχανε, οι «εισβολείς» θα ήταν οι πρώτοι που θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες μιας διαρροής από τις συγκεκριμένες συσκευές, όπως κι όσοι θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους. Τα ίδια στελέχη της Κατεχάκη επισημαίνουν επίσης ότι κινδύνευσαν να καταστραφούν και διάφορες συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας καθώς και άλλες εξαιρετικά ευαίσθητες, που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμα πειράματα, συνολικής αξίας 6.000.000 ευρώ.

Οι μαρτυρίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσαν από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οι επιτελείς της Κατεχάκη, προ μερικών ημερών υπήρξε κίνηση καταληψιών της Σχολής Θετικών Επιστημών προς τον χώρο του υπογείου του κτιρίου. Η κίνηση έγινε σε μια προσπάθεια να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, η οποία τελούσε υπό κατάληψη πάρα πολλά χρόνια και εκκενώθηκε έπειτα από παρέμβαση της Αστυνομίας πριν από 24 μήνες. Ο χώρος της εν λόγω σχολής ήταν υπό ανακαίνιση και περιφραγμένος με λαμαρίνες στο πλαίσιο ανέγερσης βιβλιοθήκης.

Οι γνωστοί-άγνωστοι, για να κινηθούν ευκολότερα στον χώρο του υπογείου και για να φτάσουν στον «στόχο» τους, κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα (κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ) χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής, που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ το 1971, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Σύμφωνα με αναφορές του πρώην καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Χάρη Βαρβόγλη, «ήμουν στην ομάδα που εγκατέστησε αυτόν τον υποκρίσιμο αντιδραστήρα. Υποκρίσιμος σημαίνει ότι χρειάζεται πηγή νετρονίων για να λειτουργήσει. Η πηγή αυτή, μεγέθους δίευρου, βρίσκεται με ισχυρή θωράκιση εντός του ίδιου χώρου. Τον πρώτο καιρό που υπήρξαν ορισμένες σχετικές δοκιμές είχε υπάρξει ένα ατύχημα, όταν αυτή η πηγή νετρονίων που ήταν δεμένη με νήμα που περνούσε από τροχαλία επιχειρήθηκε να εμβαπτιστεί στον αντιδραστήρα. Εμείς ήμασταν καλυμμένοι πίσω από θωράκιση για να αποφύγουμε την ακτινοβολία των νετρονίων. Κάποια στιγμή λύθηκε ο κόμπος και έπεσε η πηγή στο πάτωμα χωρίς ευτυχώς επιπτώσεις στο προσωπικό».

Σύμφωνα με μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, «ο αντιδραστήρας έχει ποσότητα ουρανίου που αν υφίστατο προφανώς ζημιά θα εκτίθεντο σε ακτινοβολία οι εισβολείς του χώρου κι όσοι έρχονταν σε άμεση επαφή μαζί τους. Αυτό βεβαίως μπορεί να συνέβαινε κι αν παρέμεναν στον συγκεκριμένο χώρο αρκετή ώρα»

Η έρευνα

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τους 49 συλληφθέντες-καταληψίες (σ.σ. πρόκειται για 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών) από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ το απόγευμα του Σαββάτου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, μεταλλικό κόφτη σιδήρου και πλήθος κλειδαριών, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες περιέχοντες μπογιά και μια βαριοπούλα. Η δίκη των 49 στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων για τις 29 Μαρτίου κι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς να μην ήταν σπουδαστές του ΑΠΘ, ενώ υπήρξε άρνηση των συλληφθέντων να δώσουν αποτυπώματα. Με τους ίδιους να προχωρούν σε καταγγελίες για τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων.