Καταπέλτης ήταν σε δηλώσεις της για τα Τέμπη και την περιβόητη σύμβαση 717 η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, η οποία εστίασε στο συμπέρασμα που καταγράφεται και στη δικογραφία, ότι δηλαδή αν είχαν εφαρμοστεί κανονικά η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση, το πολύνεκρο δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. Επίσης, η Κοβέσι ζήτησε επιτακτικά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο η Ευρωπαϊκη Εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια» είπε (Star) με έκδηλο θυμό, «μας μπλοκάρουν από το να αποδώσουμε δικαιοσύνη, γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια». Συνεχίζοντας να πετάει «βόμβες», επέμεινε ότι η έρευνά της για την ανολοκλήρωτη σύμβαση 717 έδειξε πως «εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί», δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη»…

Αντιπολιτευτικά πυρά

Κατά τα λοιπά, όμως, οι δηλώσεις της έγιναν αφορμή να εκτοξευθούν μπόλικα πυρά από την αντιπολίτευση. Με πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη που σχολίασε πως «η θεωρία του Πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, οργάνωσε 330 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν κατά της Ελλάδας και του κράτους δικαίου προφανώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι μια παραπλάνηση, όταν η ίδια η Ευρωπαία Εισαγγελέας λέει ότι το κράτος μας μπλοκάρει την έρευνα». Λόγο για «δηλώσεις-κόλαφο» έκανε και η Μιλένα Αποστολάκη, καλώντας τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει.

Στην Ολομέλεια τα πορίσματα

Ομως δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα το κάνει, ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι πληροφορούμαι πως στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων των κομμάτων της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να παρέμβουν μεν οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός απροόπτου αυτός θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη τακτική του που λέει πως δεν εμπλέκεται στα θέματα που ανήκουν καθαρά στη Βουλή. Η συζήτηση θα γίνει, πάντως, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, κατόπιν του σχετικού αιτήματος που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ. Οπότε έχει περιθώριο και ο Πρωθυπουργός να αλλάξει γνώμη και να πάει.

Κεφαλογιάννη εναντίον Μενδώνη

Ευθείες βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εξαπέλυσε χθες η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, για το νομοσχέδιο που αφορά το μουσικό ρεπερτόριο, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καφέ κ.λπ.) είναι υποχρεωμένες να παίζουν ελληνόφωνα τραγούδια σε ποσοστό τουλάχιστον 45%. Από το βήμα συνεδρίου στη  Θεσσαλονίκη, η Κεφαλογιάννη μίλησε για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελληνική αγορά, τονίζοντας: «Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και δεν μπορώ να φανταστώ το κράτος να παρεμβαίνει στην αγορά. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά. Είμαστε υπέρ της στήριξης των καλλιτεχνών, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο». Η ίδια πρόσθεσε ότι «κανείς στον χώρο του τουρισμού δεν λέει πως δεν πρέπει να αποδίδονται τα πνευματικά δικαιώματα». Και συμπλήρωσε: «Ερχεται τώρα μία ρύθμιση που δυναμιτίζει όλη την προσπάθεια που γίνεται από τους χρήστες και τους δημιουργούς…».

Νέες συριζαϊκές παραιτήσεις

Χθες είχαμε και νέο… κρούσμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την παραίτηση δυο στελεχών του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Του προέδρου του, του καθηγητή και πρώην βουλευτή Κώστα Δουζίνα, και του ιδρυτικού μέλους Μαρίκας Ιωάννου Φραγκάκη. Σε μια μακροσκελή επιστολή καταγγέλλουν τη νέα ηγεσία υπό τον Κασσελάκη ότι έχει οδηγήσει το Ινστιτούτο σε τέλμα και πως «δεν ενδιαφέρεται για τη θεωρία και την επιστήμη». Ως σήμερα τους κράταγε, λένε, «η ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να διασώσουμε την τιμή του ονόματος και της ιστορίας του Ινστιτούτου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται».

Αντάρτικο στου Βελόπουλου

«Φαγωμάρα» στην Ελληνική Λύση μεταξύ Κυριάκου Βελόπουλου και Παύλου Σαράκη. Ο δεύτερος, δικηγόρος γαρ, διαφώνησε με την απόφαση του προέδρου να μην υπερψηφίσουν νομοσχέδιο για ενίσχυση της δικηγορικής ύλης. Και αυτό παρότι ήταν δηλωμένος ως εισηγητής στη συζήτηση! «Ακούω ότι θα αντικατασταθώ από εισηγητής επειδή συμφωνώ και θέλω να ψηφίσω», δήλωσε έκπληκτος, προσθέτοντας πως «αυτά είναι πρωτοφανή». Επειδή όμως πρωτοφανή δεν είναι, μια ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε η αντικατάστασή του ως εισηγητή από τον Στέλιο Φωτόπουλο.