Κατά τέσσερις βαθμίδες αναβάθμισε ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Carbon Disclosure Project (CDP) τη ΔΕΗ, από «D-» σε «Β-», σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Με τον μετασχηματισμό να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ο Ομιλος ΔΕΗ βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις του σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, και κατατάσσεται πλέον στο 37% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν με «Β-» από τον CDP, θέση υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (Net Zero). Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού της που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει παρουσιάσει μείωση περίπου κατά 30% της έντασης εκπομπών CO2 από το 2020.

Ερχονται αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα της Golden Visa, ενώ μετά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα εξετάσει το επόμενο πακέτο ρυθμίσεων σχετικά με την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οπως ανέφερε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης «οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει σημαντικά παραπάνω απ’ όσο έχει ανέβει η ελληνική οικονομία.

Ο νόμος της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων πήρε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου. Καταλήξαμε σε κάποιες πρώτες ρυθμίσεις και τώρα θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι της ρύθμισης, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε και θα συζητήσουμε ξανά τις όποιες παρεμβάσεις».

Οσον αφορά τη νέα ρύθμιση για την Golden Visa, όπως είπε ο υπουργός, το όριο επένδυσης θα ανέβει στις 800.000 ευρώ.

Συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα ζητήματα φοροδιαφυγής συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η ευρωπαία γενική εισαγγελέας Laura Corduta Kovesi. Στη συνάντηση, η οποία έγινε στο γραφείο του υπουργού, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Ηλίας Κωνσταντέας.

Καλάθι Σαρακοστής και τιμή λαγάνας

Το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον Σκάι. Ο υπουργός έδωσε επίσης το εύρος τιμής της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πότε υπάρχει αισχροκέρδεια. Οπως είπε, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ.) κυμαίνεται μεταξύ 2,80 και 3,50 ευρώ, ενώ της μικρής μεταξύ 1,80 και 2 ευρώ. Αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα e-katanalotis όπου μπορεί ο καθένας να συγκρίνει και να φτιάχνει και το δικό του καλάθι.

Νέα διοίκηση στην ΥΠΑ

Επειτα από διαδικασίες περίπου έξι μηνών δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, το οποίο φέρει την υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, που εγκρίνει την τοποθέτηση του Γεωργίου Σαουνάτσου, αεροναυπηγού, στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με πενταετή θητεία, και του Γεωργίου Βαγενά, αντιπτεράρχου εν αποστρατεία, στη θέση του υποδιοικητή Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ, με πενταετή θητεία.

Βαρίδι η Γερμανία

Η ευρωζώνη συνεχίζει να μην μπορεί να ξεφύγει από τη στασιμότητα, με την ύφεση στη Γερμανία να επιβαρύνει τη Γαλλία και το όλο υπόλοιπο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, όπως θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος μειώνει στο 0,6% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2024. Πρόκειται για νέα πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, αφού σύμφωνα με τη Fitch η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει διαρθρωτικούς περιορισμούς ανάπτυξης.