«Κρυφές» χρεώσεις και επιπλέον ιδιωτικές δαπάνες για τους πολίτες, ύψους από 1 έως και 5 ευρώ, φέρνει το νομοσχέδιο  του υπουργείου Υγείας  με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Οι νέες αυτές επιβαρύνσεις αφορούν σε διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον εμβολιασμό έναντι της Covid όταν αυτός γίνεται στο φαρμακείο.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου εισάγεται μια εξτρά χρέωση που θα επιβαρύνει τους πολίτες για διενεργούμενες εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. «Κατά αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομοθέτης.

Και αποσαφηνίζει πως τα έσοδα που θα εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς θα «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback)».

Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειωθεί πως με το μέτρο αυτό ικανοποιείται ένα αίτημα του κλάδου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητά του εξαιτίας του clawback. Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη πρόταση είχε ήδη συζητηθεί κατά την πρώτη κιόλας συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην οδό Αριστοτέλους, με την ηγεσία να δεσμεύεται σχετικά.

Ακόμη μια αμοιβή όμως, ύψους 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, προβλέπεται για τους πολίτες που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν έναντι της Covid σε ιδιωτικό φαρμακείο. Σημειώνεται πως τα 5 ευρώ θα καταβάλλονται από τους πολίτες ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται, με τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους να προσδοκούν πως μέσω της αύξησης των καναλιών εμβολιασμού εφεξής το εμβόλιο θα είναι εύκολα προσβάσιμο και συνεπακόλουθα θα ενταχθεί στη ρουτίνα πρόληψης των πολιτών.

Και ιδιωτικό έργο

Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» να ασκούν ιδιωτικό έργο οι γιατροί του ΕΣΥ και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ελαστικό πλαίσιο, δίνει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με νομοσχέδιο που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα το άρθρο 7 προβλέπει πως οι γιατροί του ΕΣΥ, εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, δύνανται «να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης». Πιο συγκεκριμένα και εφόσον το νομοσχέδιο λάβει έγκριση από τη Βουλή, θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση (π.χ. συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού) σε ιδιωτική κλινική, διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο, φαρμακευτικές επιχειρήσεις κ.ο.κ. υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας από τη διοίκηση της υγειονομικής μονάδας στην οποία υπηρετούν.

Επιπρόσθετα και όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο, το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ από τη συμμετοχή τους στη διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων θεωρείται «εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

«Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την ανάρτηση του σχέδιου νόμου στο «opengov», το οποίο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.

Και πρόσθεσε: «Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλές διατάξεις που στο σύνολό τους θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Είμαι περήφανος που κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα».