Χρονιά-ορόσημο, παρά το δυσμενές περιβάλλον λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, ήταν το 2023 για την Ελλάδα, καθώς κατάφερε να προσελκύσει νέους επενδυτές και κεφάλαια, ενώ και για το 2024 η πρόβλεψη είναι ακόμα πιο θετική, αφού η Ελλάδα με τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος αλλά και το 2025 και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται πλέον στον επενδυτικό χάρτη ξένων και Ελλήνων.

Ηδη έχουν υπογραφεί και θα υλοποιηθούν συμφωνίες ύψους 7 δισ. ευρώ ενώ έως το τέλος του έτους δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να φτάσει και τα 8-9 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένονται άνω των 6 δισ., επομένως το συνολικό ποσό για το 2024 αναμένεται μεγαλύτερο των 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC Ελλάδας για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις το 2023, οι ελληνικές επιχειρήσεις τη χρονιά που πέρασε προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, τα 601 εκατ. ευρώ αφορούσαν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, με τα συνολικά έσοδα από τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ (μαζί με της Πειραιώς) να φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Κλάδοι

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκ των οποίων οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1,240 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και τεχνολογίας (28) ενώ ακολούθησε ο κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ (21), των τροφίμων και ποτών (11) και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (10), των μεταφορών (9), των υπηρεσιών (8), της βιομηχανίας (8) και της λιανικής (6). Ενα χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε ήταν η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity), καθώς το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από αυτές, με 1,5 δισ. ευρώ και 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Την τελευταία 10ετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων, όμως ταυτόχρονα την τελευταία πενταετία παρατηρείται και αυξημένη εξωστρέφεια ελληνικών επιχειρήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εξωτερικό. Και το 2024 παρατηρείται αμείωτη δραστηριότητα συναλλαγών, ενώ αναμένεται ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Δυναμική

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης της PwC Ελλάδας, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων είναι πιθανό να αγγίξει – ακόμα και να ξεπεράσει – τα επίπεδα του 2023 και όπως τόνισε ο Θανάσης Πανόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια χρονιά-ρεκόρ. Παράλληλα το γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία έλληνες επενδυτές συνήψαν συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ με ξένες επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ. Εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ που αφορούν την Εγνατία Οδό, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Εgis Projects να έχουν κριθεί προτιμητέοι επενδυτές. Η συναλλαγή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου. Επίσης εντός του έτους θα κλείσει και η Αττική Οδός, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει τις διαδικασίες του διαγωνισμού για σύμβαση παραχώρησης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ και η Δημόσια Πρόταση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ, με την υπογραφή των συμβάσεων να αναμένεται εντός του έτους. Επίσης εντός του 2024 αναμένεται και η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ στην Κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικές Γραμμές.