Δεν βλέπω να ξεμπερδεύει εύκολα η κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η… βασιλοβαφτισμένη, όπως την αποκαλεί ο Πολάκης, με την υπόθεση των e-mail που έστειλε σε Ελληνες του εξωτερικού για να την γνωρίσουν καλύτερα, τώρα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Δεν είναι μόνο η παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που λογικά θα της ταράξει τον ύπνο. Ούτε η πιθανότητα να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου με μια σοβαρή κατηγορία, αυτή της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι ότι βρίσκεται πλέον στον αέρα και η συμπερίληψή της στο ψηφοδέλτιο της ΝουΔου για τις ευρωεκλογές.

Μου αναφέρουν σχετικά ότι ο πρόεδρος Κυριάκος δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πρωτοβουλία της κυρίας Ασημακοπούλου να χρησιμοποιήσει τους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού για να αποστείλει προσωπικά e-mail. Το θεώρησε «αθέμιτο ανταγωνισμό» εις βάρος των άλλων υποψηφίων του ψηφοδελτίου. Και δεν του αρέσουν κάτι τέτοια. Επί του παρόντος δεν θα αποφασίσει κάτι, θα δει πώς θα εξελιχθεί η έρευνα της Αρχής και θα λάβει – σύντομα πάντως – αποφάσεις. Αλλά εκ παραλλήλου μπορώ να ενημερώσω ότι υπήρξε ήδη προχθές, Δευτέρα, ολοήμερη έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου για το πώς συνέβη ό,τι συνέβη. Να βρεθούν δηλαδή οι κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών στα χέρια της Ασημακοπούλου. Κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις τόσο η υπουργός Κεραμέως όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Λιβάνιος. Η έρευνα συνεχίζεται. Το αποτέλεσμά της θα το πληροφορηθούμε σύντομα επίσης. Αναμείνατε…

Οι λίστες ήταν των εθνικών εκλογών

Διενήργησα κι εγώ κάποια έρευνα – θυμήθηκα τα νιάτα μου, τότε που έκανα ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, αλλά, φευ, υπήρχε από παλιά. Δεν πρόκειται δηλαδή για τελευταία ανακάλυψη όπως την πλασάρουν ορισμένοι, διεκδικώντας για όποιον επιδίδεται σε αυτήν τουλάχιστον έναν… Μεγαλόσταυρο της δημοσιογραφίας.

Δεν επεκτείνομαι επ’ αυτού, γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να αναφέρω τίποτε κλασικά, του τύπου «γατάκια, όταν εμείς ερχόμασταν (με το ρεπορτάζ στα δόντια), εσείς παίζατε με τα Lego», και δεν το θέλω.

Λοιπόν, όλες αυτές τις ημέρες η Ασημακοπούλου κατηγορείται ότι υπέκλεψε τις λίστες των ανθρώπων που ΘΑ ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Λάθος! Καμία σχέση! Η Ασημακοπούλου χρησιμοποίησε τις λίστες των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις περσινές ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Και πιο συγκεκριμένα, τις λίστες εκείνων που μετείχαν στις πρώτες εθνικές εκλογές του Μαΐου. Αυτές με τα περίπου 18.000 άτομα που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές – τελικά μετείχαν περίπου 13.000.

Κάποια/κάποιος από το υπουργείο Εσωτερικών τη «διευκόλυνε», τροφοδοτώντας τη με τις λίστες εκείνων των εκλογών. Για την πληροφόρηση, και μόνο, όσων έχουν ανακατευτεί στην όλη υπόθεση αναφέρω απλώς ότι το γεγονός έχει ήδη πιστοποιηθεί, από ορισμένες περιπτώσεις ψηφοφόρων που έχουν αλλάξει στο μεταξύ ηλεκτρονική διεύθυνση.

Περίπτωση να έχει βάλει στο χέρι η Ασημακοπούλου τους καταλόγους των δηλωσάντων ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δεν υπάρχει, πρώτον διότι οι κατάλογοι είναι απαραβίαστοι με ισχυρή εποπτεία των μέτρων ασφαλείας από τον Θ. Λιβάνιο και δεύτερον διότι όσοι έλαβαν e-mail από την Ασημακοπούλου είναι όλοι κάτοικοι εξωτερικού – ενώ, όπως είναι γνωστό, στις εκλογές δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και οι εντός της επικράτειας ψηφοφόροι. Διαπιστώθηκε ότι ουδείς κάτοικος Ελλάδας έλαβε e-mail της ευρωβουλευτού…

Δεν συγκινεί η επιστολική ψήφος

Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφέρω ότι η υπόθεση «επιστολική ψήφος» στις ευρωεκλογές δεν φαίνεται να έχει συγκινήσει και ιδιαίτερα τους Ελληνες του εξωτερικού. Παρά τα κυβερνητικά «ταρατατζούμ», έως χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι δηλώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 23.500 παγκοσμίως – ήτοι, μόλις 5.000 άτομα περισσότερα από εκείνα που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις περσινές βουλευτικές εκλογές. Ούτε η πολυδάπανη καμπάνια της κυβέρνησης ούτε τα απανωτά ταξίδια στο εξωτερικό, «δαπάναις ημών και υμών», της… μεταρρυθμίστριας υπουργού Κεραμέως έφεραν αποτέλεσμα. Και η… επιτυχία αυτή ασφαλώς πρέπει να… πιστωθεί στην κυρία υπουργό. Φαίνεται πως ένας κόσμος αρνείται να μετάσχει στις εκλογές έπειτα από εκείνες τις «ταρζανιές» στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν αποπειράθηκε να «τη φέρει» στην αντιπολίτευση με τη γνωστή τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Το δυστύχημα – που περιγράφει ανάγλυφα και την αποτυχία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών – είναι ότι από ένα σύνολο εγγεγραμμένων 23.500 ψηφοφόρων, σχεδόν το 60% αφορά ψηφοφόρους εσωτερικού! Δηλαδή άτομα που επέλεξαν επιστολική ψήφο είτε γιατί θα εργάζονται εκτός της κατοικίας τους εκείνη την ημέρα είτε γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο. Και μόλις το 40% των εγγεγραμμένων, κάτι λιγότερο από 9.500 ψηφοφόροι, κατοικεί στο εξωτερικό. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους να ψηφίσουν στις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Η αποτυχία με νούμερα…

Ενδιαφέρον μόνο από Ευρώπη

Αποτυχία που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι από τους Ελληνες του εξωτερικού το συντριπτικό ποσοστό αυτών που θα ψηφίσουν (περίπου το 88%) κατοικεί σε χώρες της Ευρώπης – Γερμανία κυρίως και δευτερευόντως Βρετανία. Ακολουθεί σε σειρά «επιδόσεων» (ενδιαφέροντος…) η Αμερική (Βόρεια και Κεντρική) με ποσοστό λίγο πάνω από το 8%, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις ΗΠΑ. Τραγική είναι η εικόνα που αφορά τον Ελληνισμό της Αυστραλίας – στο 1,3% κυμαίνεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις εκλογές, όταν οι Ελληνες πρώτης και δεύτερης γενιάς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 700.000. Ακόμη χαμηλότερα σε ποσοστά συμμετοχής κινούνται οι ψηφοφόροι από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, αλλά είναι λίγο καλύτερη η εικόνα εκείνων που ζουν σε χώρες της Ασίας.

Γενικώς, το πράγμα δεν πάει καλά…

Κυρώσεις από ΗΠΑ για το Predator

Αρχισαν τα όργανα – κι όταν αρχίζουν τα όργανα στην Αμερική, εκ των πραγμάτων, αρχίζει να χορεύει όλος ο πλανήτης! Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, λοιπόν, φαίνεται πως δεν έχει την ίδια γνώμη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τις παρακολουθήσεις με το Predator. Ούτε με την εκ των πραγμάτων θέση της ότι και η Intellexa που το διακινεί και το εμπορεύεται, εντάξει, δεν κάνει και τίποτε κακό – συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας!..

Για γέλια; Οχι, για κλάματα είναι η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε χθες βαριές οικονομικές κυρώσεις στον γνωστό και μη εξαιρετέο Τζόναθαν Ντίλιαν, εξέχον μέλος στο παρεάκι Φ. Μπίτζιος – Γ. Λαβράνος – Γρηγόρης, Gregory για τους φίλους του, ανιψιός Κυριάκου, Δημητριάδης αναφορικά με τη χρήση και τη διακίνηση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στη σύζυγο του Ντίλιαν, Αλεξάνδρα Φέιζαλ Χάμου, και σε μια σειρά από εταιρείες τους, μεταξύ των οποίων και η Intellexa Ελλάδας (αυτή που είχε έδρα στη Βουλιαγμένης και εν συνεχεία μετακόμισε στο Χαλάνδρι, και όταν πήγαν οι ελεγκτές της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για έλεγχο βρήκαν άδεια δωμάτια, γιατί οι τύποι την είχαν κοπανήσει).

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Predator χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.λπ. Και προστίθεται ότι «η εξάπλωσή του εγκυμονεί ξεχωριστούς κινδύνους για την ασφάλεια των ΗΠΑ», ενώ πιστοποιείται ότι έχει γίνει «κατάχρησή» του από «ξένους παράγοντες» που το χρησιμοποίησαν «για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιπάλων των καθεστώτων σε όλο τον κόσμο».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει όλα (!!) τα περιουσιακά στοιχεία από τα συμφέροντα των προσώπων και των φορέων που έχουν σχέση με την Intellexa και επίσης ακυρώνει τις βίζες όλων των εμπλεκομένων με την εταιρεία, ενώ θέτει εμπλεκομένους και εταιρείες σε καθεστώς νομικού ελέγχου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι έχει άραγε να πει γι’ αυτά όλα; Πραγματικά, αναρωτιέμαι.

Κακοφορμίζει άσχημα το πράγμα. Δεν κλείνει με τίποτε, το άτιμο…