Δύο επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών εναντίον εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην περιοχή του Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν, «σφράγισαν» την επίσημη έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες». Μάλιστα, το ένα από τα δύο πλοία είναι το αμερικανικής ιδιοκτησίας «Sea Champion», που φέρει ελληνική σημαία και μεταφέρει σιτηρά από την Αργεντινή προς το Αντεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας που επικαλείται το Reuters και άλλα διεθνή πρακτορεία, οι Χούθι επιχείρησαν να το πλήξουν με δύο πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν (όχι ταυτόχρονα) από το έδαφος της Υεμένης, χωρίς ωστόσο κανείς από αυτούς να βρει τον στόχο του, καθώς έπεσαν λίγα μέτρα από το πλοίο, με αποτέλεσμα να αναφερθεί μόνο το σπάσιμο κάποιων φινιστρινιών. Ουδείς δε από τα 23 μέλη του πληρώματος – εκ των οποίων οι 5 Ελληνες – τραυματίστηκε.

Χτυπήθηκε

Αντιθέτως, το δεύτερο πλοίο δεν στάθηκε το ίδιο «τυχερό». Πρόκειται για το «Rubymar», ένα φορτηγό εγγεγραμμένο στα νηολόγια της Βρετανίας, με σημαία Μπελίζ και πλήρωμα προερχόμενο κυρίως από τον Λίβανο, το οποίο επλήγη από δύο πυραύλους την Κυριακή. Το αποτέλεσμα ήταν το σκαρί του να υποστεί σοβαρές ζημιές και το πλήρωμά του (στις τάξεις του οποίου ευτυχώς επίσης δεν υπήρξε τραυματισμός) να αναγκαστεί να το εγκαταλείψει, την ίδια στιγμή που εκπρόσωπος των Χούθι ισχυριζόταν πως κινδυνεύει να βυθιστεί. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για το πρώτο πλοίο που βυθίζεται στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο, και τις επιθέσεις εκ μέρους των Χούθι οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.

Επισημαίνεται πως από την περιοχή διέρχεται περίπου το 12% του διεθνούς εμπορίου, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 90% οι διελεύσεις φορτηγών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια και κατά 50% εκείνων που μεταφέρουν χύδην φορτία. Αρκετές δε εταιρείες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές και δίνουν εντολή στα πλοία τους να προτιμήσουν τον περίπλου της Αφρικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους.

Η φρεγάτα «Υδρα»

Σημειώνεται πως όσον αφορά την ευρωπαϊκή δύναμη που θα αναπτυχθεί στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», η φρεγάτα «Υδρα» αναμένεται να αποπλεύσει για την περιοχή περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Σε πρώτη δε φάση, εκτός από την ελληνική φρεγάτα, θα αναπτυχθούν μία γαλλική, μία γερμανική και μία ιταλική, η οποία θα λειτουργεί και ως ναυαρχίδα της ναυτικής δύναμης. Σε δεύτερη φάση και με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αναμένεται να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη δύο ακόμα φρεγάτες, από το Βέλγιο και τη Δανία.

Διοικητής επιχείρησης θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», άμεσα να προαχθεί σε υποναύαρχο έτσι ώστε να μην υπάρχει αναντιστοιχία με τον επιχειρησιακό διοικητή της δύναμης που θα βρίσκεται επί του ιταλικού πλοίου που θα πλέει στην περιοχή και θα είναι ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κονσταντίνο. Το αρχηγείο της επιχείρησης, όπως είναι ήδη γνωστό, θα έχει έδρα στη Λάρισα και από τη στιγμή που δόθηκε το «πράσινο φως» ενεργοποιείται αυτόματα.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συντονιστεί στενά με την άλλη επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA» ενώ συνεργασία θα υπάρχει και με την αμερικανική «Prosperity Guardian».