Με την ενοχή για εννέα κατηγορουμένους και την απαλλαγή των υπολοίπων 12 ολοκληρώθηκε πριν λίγο η αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας εισηγήθηκε προς τους δικαστές να κηρυχθούν ένοχοι για το σύνολο ή μέρος των κατηγοριών που τους αποδίδονται οι Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χαράλαμπος Χιώνης, Βάιος Θανασιάς, Ευάγγελος Μπουρνούς, Αντώνης Παπλατζής και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Αντίθετα κατά τον εισαγγελέα πρέπει να αθωωθούν οι Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γιώργος Πορτοζούδης, Στέφανος Κολοκούρης, Χαράλαμπος Συρογιάννης, Ιωάννης Καπάκης, Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης και Δημήτρης Καψάλης- Στεργίου.

O εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς με τις οποίες παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα. Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ενοχή των αντιδημάρχων

Παράλληλα ο κ. Μανιάτης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο αντιδήμαρχοι των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών. Τέλος, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά για να κάψει κλαδιά, όμως τελικά κατέκαψε την Ανατολική Αττική.

«Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράε.Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές και αν είναι μόνο ο θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε» τόνισε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο τελευταίο κατηγορούμενο.

Συνεχίζεται η δίκη την Πέμπτη

Από την πλευρά τους σε δηλώσεις τους η πλευρά των συγγενών των θυμάτων εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου κατέστησε σαφές ότι δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόταση του εισαγγελέα από τον οποίο ανέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να δείξει το δρόμο που οδηγεί για ορισμένους κατηγορουμένους στην αναβάθμιση της αξιόποινης πράξης που τους οδήγησε αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων.