Το βράδυ της Κυριακής στην απονομή των βραβείων Grammy η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε Ιστορία – έγινε η πρώτη που βραβεύτηκε με το άλμπουμ της χρονιάς για τέταρτη φορά, αφήνοντας πίσω θρύλους όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Στίβι Γουόντερ και ο Πολ Σάιμον, οι οποίοι έχουν κερδίσει τρεις φορές το βραβείο αυτό. Η επιρροή της 34χρονης τραγουδίστριας με τα 300 εκατομμύρια ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα ξεπερνά, όμως, κατά πολύ τη μουσική.

«Δεν θα είναι η επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ούτε η εκλογική νοθεία, ούτε οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ούτε η φιλία με τον Τζέφρι Επσταϊν, ούτε καν το να είσαι ο πατέρας του Ντον Τζούνιορ αυτά που τελικά θα τελειώσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα είναι ένας στρατός θυμωμένων Swifties». Ο μονόλογος του παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ, πριν από λίγες ημέρες, για τους οπαδούς της Τέιλορ ήταν κάτι περισσότερο από ένα αστείο. Διότι περιέχει πολλά από τα κλειδιά που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου. Εμειναν εννέα μήνες μέχρι να πάνε οι Αμερικανοί στις κάλπες, εκεί όπου, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι δύο ηλικιωμένοι, λευκοί άνδρες – ο Δημοκρατικός 81χρονος νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με δημοτικότητα κάτω τού 40% και ο Ρεπουμπλικανός 77χρονος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει 91 ποινικές κατηγορίες εις βάρος του.

Σε αυτή την εξαιρετικά πολωμένη χώρα που κινείται μεταξύ πλήξης και ακραίου θυμού, γράφει η «El Pais», υπάρχει μια φιγούρα που ξεχωρίζει αυτές τις μέρες: το πρόσωπο της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», η Σουίφτ.

Η δημοσκόπηση

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού «Newsweek», το 18% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι «πιο πιθανό» ή «σημαντικά πιθανότερο» να ψηφίσουν έναν υποψήφιο τον οποίο υποστηρίζει η τραγουδίστρια – μεταξύ αυτών εκείνοι που μπορούν να επηρεαστούν περισσότερο από μια επιλογή της είναι οι νεότεροι σε ηλικία ψηφοφόροι. Το έκανε στις προηγούμενες εκλογές όταν έπειτα από μια ανάρτησή της στα social media – έδειξε μπισκότα με το όνομα του Μπάιντεν – περίπου 35.000 νεαροί ψηφοφόροι πήγαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η Σουίφτ, που βρίσκεται σε περιοδεία 150 συναυλιών σε περισσότερες από 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ξέρει πως πια ό,τι λέει αναλύεται εξονυχιστικά. Θα τους πει τι να ψηφίσουν; Μάλλον όχι τόσο ευθέως. Αυτό που θα κάνει θα είναι να δείξει ενθουσιασμό και να τον διαδώσει στους θαυμαστές της – να κάνουν δωρεές, να γίνουν εθελοντές. Και αυτός ο θαυμασμός, κυρίως νεαρών γυναικών, μπορεί να κάνει τη διαφορά, υπολογίζουν οι αναλυτές.

Το επιτελείο του Μπάιντεν ανυπομονεί να δείξει η Σουίφτ την υποστήριξή της προς αυτόν, αποκάλυψαν πριν από λίγες ημέρες οι «New York Times», ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τη θεωρούν ήδη εχθρό. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως είναι οι φανατικοί οπαδοί του Τραμπ εκείνοι που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό με το πρόσωπο της Σουίφτ, φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη, για να αμαυρώσουν την εικόνα της. Και φοβούνται ότι την Κυριακή, όταν η Σουίφτ θα παρευρεθεί στον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου, το περίφημο Super Bowl, όπου θα παίξει ο φίλος της Τράβις Κέλσι των Κάνσας Chiefs, η Τέιλορ θα κάνει μια κίνηση υπέρ του Μπάιντεν.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Αλεχάντρα Ροσάλες Σότο, ειδικευμένη στην τεχνολογική καινοτομία στο Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα, ειδική στα κοινωνικά δίκτυα, έχει αναλύσει ότι περίπου το 55% των οπαδών της Σουίφτ είναι Δημοκρατικοί και το 23% ανεξάρτητοι, επομένως περίπου ένα άλλο 20% θα μπορούσε να είναι Ρεπουμπλικανοί. «Δύο πρώην πρόεδροι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον και εδώ θα αποφασιστεί ποιος είναι ο λιγότερο κακός, ο λιγότερο αρνητικός, οι εκλογές δεν επικεντρώνονται στις θετικές πτυχές» παρατηρεί. «Σίγουρα θα εμπνεύσει θαυμαστές να ψηφίσουν τον υποψήφιο που υποστηρίζει» εξηγεί η δρ Αντρα Φλιν, καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Σαντ Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. «Οι ψηφοφόροι, ειδικά οι νεότεροι, τείνουν να ψηφίζουν για θέματα πέρα ​​από την πίστη σε έναν υποψήφιο. Η Σουίφτ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία, ειδικά σε θέματα που επηρεάζουν τις νέες γυναίκες. Εδώ άρχισε να μιλά για ποδόσφαιρο και οι πωλήσεις από τις μπλούζες των Κάνσας Chiefs αυξήθηκαν κατά 400%!».

Η βάση των θαυμαστών

Σύμφωνα με στοιχεία από μια δημοσκόπηση της Morning Consult πέρυσι, η βάση των θαυμαστών της κυμαίνεται κάτω των 40 ετών, αλλά καλύπτει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, υψηλά και χαμηλά εισοδήματα, άτομα όλων των εθνοτήτων και συγκεντρώνεται στα προάστια, μια περιοχή όπου όπως λένε οι ειδικοί θα κριθούν οι φετινές εκλογές στις ΗΠΑ. Οπως γράφουν οι «Financial Times», το γεγονός ότι η Σουίφτ ξεκίνησε την καριέρα της από τα προάστια του Νάσβιλ του Τενεσί με μουσική της κάντρι, της έδωσε διαρκή δημοτικότητα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως στις ΗΠΑ περίπου το 40% των ψηφοφόρων κάτω των 40 ετών υποστήριξε τον Τραμπ το 2020 – κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή Swifties που θέλουν να προσελκύσουν οι Δημοκρατικοί.

Η Ιστορία

Τι μας λέει όμως η Ιστορία  για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν οι διασημότητες υποστηρίζουν υποψηφίους στην Αμερική; Μελέτη του 2008 για τον αντίκτυπο της υποστήριξης της Οπρα Γουίνφρεϊ στον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών διαπίστωσε ότι η στήριξή της του έδωσε ένα εκατομμύριο επιπλέον ψήφους, αρκετές για να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον.