Στις 5 Φεβρουαρίου, στη γνωστή ιστοσελίδα αναρχικών απόψεων όπου συνήθως εκφράζονται οι αναρχομπάχαλοι, δημοσιεύθηκε ένας πανηγυρικός λόγος για την αποχώρηση της εταιρείας που είχε αναλάβει τα έργα ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη, έργα που υπενθυμίζω εγκατέλειψε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

«Ο λόφος απελευθερώνεται από την μπατσίλα και το κεφάλαιο που απειλούσαν να τον ισοπεδώσουν», αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που κλείνει με δύο συνθήματα. Το πρώτο εξαγγέλλει την επιστροφή στην άγρια ζωή: «H Prodea αποχωρεί από τον λόφο, ο λόφος ελεύθερος και άγριος». Το δεύτερο είναι λιγότερο ευφάνταστο αλλά έχει ρυθμό: «Ο λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο λόφος του Στρέφη παραδίδεται σε αυτούς που τον λυμαίνονται. Στις συμμορίες, στα ναρκωτικά και στους μπάχαλους. Ο προηγούμενος δήμαρχος έχασε τις εκλογές πληρώνοντας τον μεγάλο περίπατο της Πανεπιστημίου. Ο νέος πολύ εύκολα μπορεί να μείνει στην κοινή συνείδηση ως ο άνθρωπος που εγκατέλειψε το έργο της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη – ο φίλος των εχθρών της μπατσίλας!

Αλλά δεν είναι το μόνο του κατόρθωμα. Αφού επανέφερε το Στρέφη στην άγρια πανίδα του, γιατί να μην αλλάξει και τη διοίκηση στα Ολύμπια, την παλιά Λυρική Σκηνή που η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου επέλεξε να τη διατηρήσει και να την εξελίξει; Ο Ολιβιέ Ντεκότ, ο πρώτος διευθυντής του υπό τη νέα μορφή, έδωσε στη σκηνή τις προδιαγραφές για να ακμάσει. Ομως ο Χάρης Δούκας θέλει τον δικό του διευθυντή (χθες ανακοινώθηκε ο διορισμός του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου), άξιο και σοβαρό μεν, ενώ όμως η θητεία του προηγούμενου θα έληγε το καλοκαίρι – μάλιστα είχε ειδοποιηθεί νωρίτερα να αδειάσει το γραφείο του. Αντικαταστάθηκε χωρίς καν μια μνεία της προσφοράς του. Αγένεια; Μόνο;

Αλλαγή προετοιμάζεται και στον δημοτικό ραδιοσταθμό, τον Αθήνα 9.84. Στον σταθμό αναμένονται διευθυντικά στελέχη που εκφράζουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια ακόμα sui generis μετατόπιση του ιστορικού σταθμού ο οποίος υπηρέτησε φιλελεύθερες δημοκρατικές ιδέες, πριν πέσει σε μεγάλη παρακμή, δεδομένο βέβαια που κάνει ευκολότερη την άλωσή του από τους φίλους του νέου δημάρχου.

Χθες, ο Χάρης Δούκας συνάντησε δύο από αυτούς τους φίλους του, γεγονός που εξηγεί και τη θέση που έχει πάρει για τον λόφο του Στρέφη: τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Συζήτησαν για την Αθήνα, στην οποία ο δήμαρχος πρόσφατα εξελέγη; Κυρίως συζήτησαν για την αποκέντρωση. «Είναι πάρα πολύ σημαντική η αποκέντρωση», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Χάρης Δούκας, «ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο συνολικά στη χώρα, που θα δίνει περισσότερο λόγo στους πολίτες, περισσότερη δύναμη. Με τη συνδιαμόρφωση κοινών δράσεων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα που είναι σήμερα πάρα πολλά. Μπορέσαμε να συζητήσουμε τις αναλυτικές δράσεις που μπαίνουν στην ατζέντα μας ενόψει της κρίσιμης διεκδίκησης που έχουμε μπροστά μας για την Kεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος».

Α, εντάξει. Συναντήθηκαν για να συμπήξουν μέτωπο με στόχο να ελέγξουν την αυτοδιοίκηση. Για κουβεντούλα και συνδικαλισμό. Και η Αθήνα;

Η Αθήνα; Οπως έγραφε ο Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου: Α, η Αθήνα μια υπόσχεση μόνο.