Η εκδήλωση που πραγματοποιείται την επόμενη Τρίτη σε ένα θέατρο (τυχαίο; Δεν νομίζω…) των Αθηνών έχει τρεις συνομιλητές, ένα υποτιθέμενο αντικείμενο (την ανάδειξη ενός ηγέτη της Κεντροαριστεράς που θα αντιμετωπίσει τον Κυριάκο) και αρκετούς ενδόμυχους στόχους. Οι τρεις είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τους πρώτους δύο τους γνωρίζουμε: εκείνη συνετρίβη από τον άγνωστο Κασσελάκη στη μάχη για τη διαδοχή του Αλ. Τσίπρα. Εκείνος, ο Τεμπονέρας εννοώ, παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε έναν καιρό το «πουλέν» του Πολάκη, και όταν ο άλλος το γύρισε το χαρτί και προσέγγισε τον Κασσελάκη, έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται του εαυτού του και δυο-τριών άλλων τελειωμένων (πολιτικά) τύπου Μπίστη, που οραματίζονται την επανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως υπό τον Τσίπρα ή όποιον άλλον προκύψει στο μεταξύ, μετά την αναμενόμενη συντριβή στις ευρωεκλογές και την αποπομπή Κασσελάκη. Κι ο Χριστοδουλάκης; Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ρόλο παίζει και για ποιον. Εχει μέντορα τον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, θεωρείται επιρροή του Γιώργου (Παπανδρέου) και γενικώς «ψάχνεται». Για την ακρίβεια «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», όπως αναφέρουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις στην εύανδρο Ηπειρο.

Διότι όταν μετέχεις σε εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», η οποία υποτίθεται ότι θα καταγράψει «προβληματισμούς» για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, και χωρίς να διαθέτεις πολιτική νομιμοποίηση από το ΠΑΣΟΚ, προφανώς και «ξύνεσαι».

Και το θέμα είναι για πόσο ακόμη…

Πήραν τα μυαλά του αέρα

Ας δούμε όμως το γιατί, για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει όταν διάφοροι πονηροί φουσκώνουν προς ίδιον όφελος τα μυαλά αθώων παιδιών. Ο Χριστοδουλάκης, ένας συμπαθής, κατ’ όψιν, νέος βουλευτής, που ενώ θα έπρεπε να βάλει τον… ποπό του κάτω και να δουλέψει εντατικά μέσα στη Βουλή για να γίνει καλύτερος, αυτοπαγιδεύεται στα «οράματα» τρίτων και κάνει βήματα περισσότερο απ’ ό,τι υπαγορεύει η σκιά του.

Επί του συγκεκριμένου, ας πούμε, παραβλέπει ότι ο στόχος που έχει ήδη τεθεί για τις ευρωεκλογές από τον πρόεδρο του κόμματος στο οποίο (ακόμη) ανήκει είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, ώστε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές να νικήσει τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν το δέχεται αυτό; Δεν το πιστεύει; Δεν θέλει να πραγματοποιηθεί; Αγνωστο.

Δεύτερο ζήτημα: ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι μετά (ΜΕΤΑ!) τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει προγραμματικό διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις (όχι όλες τις προοδευτικές δυνάμεις) προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Εχει κάποιο άλλο σχέδιο το παλικάρι; Δεν συμφωνεί με τα όσα έχει αποφασίσει κεντρικά το ΠΑΣΟΚ και έχει εκφράσει ο πρόεδρός του; Πασχίζει ίσως για κάτι άλλο; Οπως, ας πούμε, να ανακοπεί η πορεία του κόμματος προς τη δεύτερη θέση και να μην έχει τον πρώτο λόγο στις μετεκλογικές συζητήσεις; Αγνωστο, επίσης.

Οπως και να έχει το πράγμα, στην πολιτική δεν είναι σώφρον να παραγνωρίζεις ότι κάθε σκοινί που τεντώνει, κάποια στιγμή σπάει. Ας ο προσέξει ο φέρελπις νέος και ας προσγειωθεί.

Και κάτι ακόμη. Προσωπικά μπορώ να βεβαιώσω για το πλήθος των ταλέντων που είχε κατά καιρούς η Βουλή, αλλά λόγω έλλειψης του γνώθι σ’ εαυτόν, βρέθηκαν γρήγορα να «γυαλίζουν τον πάγκο». Κρίμα είναι ο νεαρός Χριστοδουλάκης να προσθέσει το όνομά του στη σχετικά μακρά λίστα.

Ο λόγος του Στέφανου

Ο πρόεδρος Κασσελάκης τώρα δεν καταλαβαίνει Χριστό από όλα αυτά. Συνεχίζει απτόητος και μοιάζει σαν να ανακαλύπτει τον κόσμο με χαρά. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε Κοζάνη για ένα κομματικό συνέδριο, για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει το Greek dream, και χθες είπε να μας το κάνει γνωστό μέσα από τα Social media διότι «όλα τα ‘χε η Μαριορή», που λέει και η φίλη μου η Θοδώρα (Τζάκρη), τα Social media τη μαράνανε!

Και αφού είπε κάτι γενικότητες και πάλι να κλαις, στη συνέχεια ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να χτίσουμε, δεν θα γκρεμίσουμε» (το βρήκα τρομερή, έμμεση, μπηχτή κατά Τσίπρα και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), κατέληξε με τη φράση «έχετε τον λόγο μου. Δεν θα προδώσω ποτέ τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόεδρε, να σου πω την αμαρτία μου, εγώ μόλις ακούσω κάποιον να δηλώνει με φανφάρα «έχεις τον λόγο μου», παίρνω αμέσως δρόμο και δεν κοιτάζω πίσω μου. Ξέρεις πόσοι την έχουν πατήσει δίνοντας πίστη σε κάτι τέτοια;

ΕΜΠΡΟΣ για… νέο όνομα

Η είδηση είναι ότι το «κόμμα Λοβέρδου, για το οποίο ενημέρωσα χθες, σχετικά με την εμπλοκή Βασίλη Κοντογιαννόπουλου (ο δεύτερος μου παραπονέθηκε ότι ο Λοβέρδος οικειοποιήθηκε μια δική του ιδέα και θα το ονομάσει ΕΜΠΡΟΣ), έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόμματος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οπως μου ανέφερε ο ίδιος ο Ανδρέας χθες, απ’ αφορμή το δημοσίευμα της στήλης, οι Γάλλοι (συντρόφους να τους πω; συναγωνιστές; συνοδοιπόρους; δεν ξέρω) ήρθαν σε επαφή μαζί του και ζήτησαν ενημέρωση για το τι προτίθεται να ιδρύσει.

Αυτό που θα ιδρύσει, και ενημέρωσε και τους ίδιους, όπως μου είπε, είναι ένα κόμμα του μεσαίου χώρου, το οποίο όμως δεν θα λέγεται ΕΜΠΡΟΣ, διότι πλην πολλών και διαφόρων θεμάτων, υπάρχει και εμπλοκή με τον Αρειο Πάγο. Στον οποίο φιλόδοξος κύριος (αγνώστων λοιπών στοιχείων) ο οποίος επιθυμεί και εκείνος να συνεισφέρει στη διάσωση του ελληνικού λαού, έχει σπεύσει από χρόνια να κατοχυρώσει τον σχετικό τίτλο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τούτου δοθέντος, πάμε για άλλη ονομασία, η οποία σύντομα θα ευρεθεί και θα προκαλέσει, όπως είναι λογικό, κατά τον δημιουργό της, έναν αντίκτυπο. Διότι, όπως μου αποκάλυψε, η απόφασή του να ιδρύσει (εκ νέου) κόμμα το οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει τον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε ισχυρότερη μετά από 5 τον αριθμό δημοσκοπήσεις, οι οποίες και κατέδειξαν το κενό.

Οι πολυπληθείς οπαδοί του Ανδρέα θα πρέπει να κάνουν μικρής διάρκειας υπομονή: «Αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι» μου είπε…

Για την κλιματική κρίση

Οσοι τώρα δεν καίγονται να πάνε θέατρο την επόμενη Τρίτη για το τρίο «Αχτσιόγλου – Τεμπονέρας – Χριστοδουλάκης» που θα ψάχνουν υποτίθεται το αντίπαλο δέος στον Κυρ. Μητσοτάκη, το πρόγραμμα της ημέρας διαθέτει Προκόπη Παυλόπουλο και Ακαδημία Αθηνών για θέμα που πραγματικά καίει (ή πλημμυρίζει, ανάλογα με την εποχή). Στην Αίθουσα Τελετών λοιπόν της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) θα πραγματοποιηθεί επιστημονικός διάλογος με θέμα: Περιβαλλοντικές και θεσμικές διαστάσεις της Κλιματικής Κρίσης. Με ομιλητές τον δικό μας Προκόπη και τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, που είναι και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας. Τη σοβαρότητα του event επισφραγίζει ο συντονιστής της συζήτησης, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ο καθηγητής της Διαστημικής Σταμάτης Κριμιζής.

Οσοι πιστοί…