Πάνω από 25 χρόνια πίσω. Η «Κυριακή των παπουτσιών» ήταν ένα θεατρικό έργο που ανέβασε ο Λάκης Λαζόπουλος και ισορροπούσε ανάμεσα στην κωμωδία και τη σοβαροφάνεια. Αντεξε, παίχτηκε από διάφορους θιάσους στη συνέχεια, εντός και εκτός Αθήνας. Οσονούπω, την Κυριακή, πρόκειται να δούμε την παράσταση «η Κυριακή των ποδοσφαιρικών παπουτσιών»! Και δεν μπορεί κάποιος να εκτιμήσει αν θα βγει κάτι χαρούμενο, γιατί ενδέχεται να εξελιχθεί το σκηνικό σε ιδιαίτερα βαρύ.

Τι έχει το μενού; Αρης – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός – ΑΕΚ, πάει να πει δύο δυνατά ντέρμπι που αναμφίβολα μπορεί να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λίγκας.

Ο οποιοσδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό, αναμφίβολα θα έχει ακούσει την εξής ατάκα από προπονητή και ανεξάρτητα με το σπορ που αυτός υπηρετεί. «Επειτα από μια ήττα θέλω να παίξουμε το συντομότερο δυνατό το επόμενο ματς. Και αν γίνεται, ντέρμπι». Είναι μέσες-άκρες αυτό το πιστεύω (και) του Καρβαλιάλ. Δεν το έκρυψε ο πορτογάλος προπονητής ύστερα από την ήττα-σοκ των Ερυθρολεύκων στη Λαμία.

Ο Ολυμπιακός προφανώς και είναι ο χαμένος της αγωνιστικής, λες και η εορταστική περίοδος και η χαλαρότητα των ημερών άγγιξε παραπάνω τους δικούς του ποδοσφαιριστές. Το γκολ της Λαμίας, νωρίς νωρίς στο ματς, έμοιαζε με σκωτσέζικο ντους. Ο Πασχαλάκης δεν κρύφτηκε και τόνισε πως «δεν υπάρχει δικαιολογία, η νοοτροπία της ομάδας δεν ήταν αυτή που έπρεπε», αν δει όμως το γκολ που δέχθηκε θα συμφωνήσει πως ένας γκολκίπερ των υψηλών προδιαγραφών του ίσως θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα. Μετά, ήταν ο κορυφαίος και κράτησε τον Ολυμπιακό, μολονότι οι συμπαίκτες του, εν αντιθέσει με το παιχνίδι στο Περιστέρι όπου έφτιαξαν ευκαιρίες πολλές, δυσκολεύτηκαν να διασπάσουν την καλά οργανωμένη άμυνα του Βόκολου. Ποιος ξέρει… Το κλειδί για να ανοίξουν μπορεί να είναι ο Ζέλσον Μαρτίνς.

Η πρόκληση. Τώρα, ο Ολυμπιακός έχει την πρόκληση της ΑΕΚ και το ματς αυτό μοιάζει με must win παιχνίδι. Το «λέει» και η βαθμολογία. Αλλιώς, στον Ρέντη θα πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά. Δύσκολο το εγχείρημα. Και η ΑΕΚ; Σωστή η ερώτηση. Θα έλεγε κάποιος πως το 3-0 επί του Βόλου ισοδυναμεί με μαγική εικόνα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια αρέσκονται ώρες ώρες να μην κοιτούν κατάματα την πραγματικότητα. Οπως όταν χάθηκε η ευκαιρία πρόκρισης στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ και μιλούσαν για «πολύ δύσκολο όμιλο και υψηλά εμπόδια», έτσι και τώρα τόνιζαν ότι οι άδειες εξέδρες επηρέασαν μια ομάδα που έχει συνηθίσει να είναι ορμητική σαν χείμαρρος. Δεν ήταν αυτό το παιχνίδι που συνηθίζουν να πιάνουν, σε επίπεδο έντασης τουλάχιστον, οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα και θα δούμε πώς θα αντιδράσουν στο Γ. Καραϊσκάκης, σε έδρα που αναμφίβολα δείχνει δύσκολη για κάθε σύνολο που την επισκέπτεται.

Το καλό για την ΑΕΚ είναι πως βρίσκει τη φόρμα του ο Λιβάι Γκαρσία. Βάζει συνεχώς γκολ, ήδη πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ της ομάδας και όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει πως η ΑΕΚ έχασε πολλά στην αρχή της περιόδου που «είχε και δεν είχε», λόγω τραυματισμών ασφαλώς, ένα όπλο στη διάθεσή της. Τον παίκτη που κοστολογεί ίσως και υπερβολικά, αλλά περιμένει και υπερβολικά πολλά από τον ίδιο στο χορτάρι… Ενα άλλο χαρμόσυνο νέο, η επιστροφή του Στάνκοβιτς. Οχι πως είναι κάτι το πολύ σπέσιαλ, αλλά το ντεφορμάρισμα του Αθανασιάδη παραήταν πρόβλημα.

Το σερί του ΠΑΟΚ. O ΠΑΟΚ τρέχει ένα αδιανόητο σερί στο πρωτάθλημα με επτά σερί νίκες. Το έχει ξανακάνει, άραγε, στην ιστορία του; Από τις 30 Οκτωβρίου όταν και ηττήθηκε στην «Αγια-Σοφιά» δεν γνωρίζει τι σημαίνει ήττα και το κυριότερο; Η επίθεσή του πετά φλόγες. Πολλά γκολ. Και από διαφορετικούς σκόρερ κάθε φορά, κάτι που φανερώνει αυτοπεποίθηση των πάντων και γερό σύνολο. Οι μονάδες πάνε στην άκρη με εντολή Λουτσέσκου, μολονότι οι πινελιές του Κωνσταντέλια γοητεύουν και ο Ντεσπόντοφ έχει το χάρισμα να βγαίνει στην πλάτη των αμυντικών και να «γράφει». Ο Δικέφαλος έχει να πάει στην… άλλη πλευρά της πόλης και να συναντήσει έναν ζαλισμένο – από το πώς έχασε στην Τρίπολη – Αρη. Να προηγείσαι 2-0 και τελικά να φεύγεις με ένα 3-2 εις βάρος σου και σκυμμένο κεφάλι; Αυτά δεν μπορεί να τα δικαιολογεί ο Ακης Μάντζιος. Ο Αρης αν θέλει να κρατήσει την πέμπτη θέση, δηλαδή το λιγότερο από αυτό που μπορεί να πετύχει, χρειάζεται ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Θα ρίξει από την κορυφή τον ΠΑΟΚ, σε ένα κλασικό ντέρμπι, έστω και με άδειες τις εξέδρες του Κλ. Βικελίδης;

Και τέλος, ο Παναθηναϊκός. Ας μη φτάσουμε σε πρόωρα συμπεράσματα για το πόσο έχει βάλει το χέρι του στην ανάπτυξη της ομάδας ή στη μενταλιτέ της ο Φατίχ Τερίμ. Τώρα τον μαθαίνουμε και τώρα ο τούρκος τεχνικός μαθαίνει τους ποδοσφαιριστές του. Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Οι θαυμαστές του Τερίμ θα υμνήσουν το τρέξιμο και τη διάθεση των άσων του Τριφυλλιού για πίεση, ενώ οι νοσταλγοί του Ιβάν του τρομερού θα πουν πόσο έτοιμη ομάδα πήρε ο νιόφερτος τεχνικός. Υπομονή. Αλλά ο Φώτης Ιωαννίδης τον χαβά του. Και κάτι μας λέει πως ο Φατίχ Τερίμ, στο πρόσωπο του έλληνα κυνηγού, βλέπει τον δικό του… Χακάν Σουκούρ! Εναν σέντερ φορ που να εμπιστεύεται και θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο σε δύσκολες καταστάσεις. Ποιος είπε ότι μασάει ο Ιωαννίδης από αντιξοότητες;

ΥΓ. Ναι, υπάρχει και ντέρμπι στο μπάσκετ: ΑΕΚ – Ολυμπιακός στα Ανω Λιόσια. Οι πιστοί του αθλήματος ας το απολαύσουν το απομεσήμερο της Κυριακής. Πριν από το κυρίως πιάτο!