Δύο 24ωρα μετά την αποτυχημένη τοποθέτηση της διπλής βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει να μαζεύει στοιχεία για την υπόθεση, προκειμένου να φτάσει στα ίχνη των δραστών.

Η μη ανάληψη ευθύνης δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές, καθώς οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σε επιτυχημένο χτύπημα της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μια ζύμωση μεταξύ παλιών μελών και ατόμων τα οποία είχαν ενταχθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν είχαν συλληφθεί, όπως της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών».

Δεν βρέθηκε DNA

Όπως τονίζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής η κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού έγινε από άτομα με εμπειρία και η μη έκρηξη της διπλής βόμβας δεν μαρτυρά προχειροδουλειά, αλλά ενδεχόμενη αστοχία υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί που εξέτασαν τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού για ίχνη DNA και αποτυπώματα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι, γεγονός που δείχνει την εμπειρία των κατασκευαστών της βόμβας.

Έρευνες και εκτός Αθηνών

Η Ελληνική Αστυνομία δεν περιορίζει τις έρευνες μόνο στην Αθήνα, καθώς οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν επεκτείνει τις έρευνές τους και στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, όπου σημειώνονται πολλές ένοπλες ληστείες.

Παράλληλα, εξετάζονται και άτομα στα οποία έχουν βρεθεί στην κατοχή τους εκρηκτικές ύλες όπως αυτές που εντοπιστήκαν στην Καισαριανή. Πρόκειται για ζελατοδυναμίτιδα και το στρατιωτικό εκρηκτικό C4.

Και οι δύο αυτές εκρηκτικές ύλες είχαν εντοπιστεί στην Πάτρα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις οι οποίες μπαίνουν και πάλι στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο είχαν συλληφθεί 7 αντιεξουσιαστές με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες και καλλιεργούσε κάνναβη.

Σε έρευνες που έγιναν σε 9 σπίτια βρέθηκε μεταξύ άλλων ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι.

Ανάμεσα στους 7 συλληφθέντες ήταν και ο γιος ενός καταδικασμένου μέλους της «17Ν».

Στην Πάτρα επίσης τον Μάρτιο του 2022 είχαν συλληφθεί 4 άτομα για κατοχή εκρηκτικών υλών, όπλων και ναρκωτικών. Σε έρευνες που έγιναν σε 5 σπίτια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στρατιωτικού τύπου εκρηκτικές ύλες C 4, TNT και ζελατοδυναμίτιδα, πυροκροτητές, ένα πιστόλι και σιγαστήρες

Συγκεκριμένα είχαν βρεθεί:

  • (956) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού πιθανόν C 4 (στρατιωτικού τύπου), σε τρεις (3) ράβδοι και ένα τμήμα ράβδου,
  • (222) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού ΤΝΤ (στρατιωτικού τύπου),
  • (334) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού πιθανόν ζελατινο-δυναμίτιδα,
  • (8) κοινοί πυροκροτητές και (2) ηλεκτρικοί πυροκροτητές πυροδότησης,
  • δύο κροτίδες με φυτίλι και ένα πυραγωγό σχοινί συνολικού μήκους 1,70 μέτρων.

Οι εκρηκτικές ύλες που είχαν βρεθεί το 2022 στην Πάτρα

Εξετάζουν και τα βίντεο

Παράλληλα, την Αντιτρομοκρατική εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους: από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο μέσα ενημέρωσης, τον συντονισμό των ενεργειών τους για την τοποθέτηση της βόμβας και το τυφλό σημείο που επέλεξαν.

Για το λόγο αυτό, στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν καρέ – καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του στρατοπέδου «Μύτικα», προκειμένου να εντοπίσουν τις κινήσεις του ατόμου που άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό εξωτερικά της έδρας των ΜΑΤ.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος ο τόπος, αλλά ούτε και ο χρόνος» που τοποθετήθηκε η βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το κίνητρο των δραστών να σχετίζεται με τα τελευταία γεγονότα όσον αφορά την οπαδική βία.

Παράλληλα δεν αποκλείεται η επίθεση να είχε ετοιμαστεί αρκετό καιρό πριν και να σχετίζεται με τα πιο πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως ο θάνατος του 17χρονου από όπλο αστυνομικού μετά από καταδίωξη στη Βοιωτία πριν ένα μήνα αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο επίσης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η υπόθεση της 16χρονης προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο καταγγέλλοντας αστυνομική βία με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι δεν είχε συμμετοχή στον τραυματισμό της ανήλικης.