Μια αξιοσημείωτη χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Ο ρυθμός ρεκόρ των αυξήσεων στα επιτόκια συνετέλεσε ώστε να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά 16 ετών. Η αμερικανική οικονομία διέψευσε τις Κασσάνδρες για ύφεση και αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% το τρίτο τρίμηνο.

Μετασχηματιστικές καινοτομίες στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησαν ένα ράλι στο χρηματιστήριο. Και οι πόλεμοι που μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας δύο περιοχές παραγωγής ενέργειας τράβηξαν την προσοχή της αγοράς.

Αυτά σημειώνει σε έκθεσή της η UBS κάνοντας σε μόλις λίγες γραμμές έναν απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώνεται, και δίνοντας τις δικές της επενδυτικές συμβουλές για τις ημέρες των εορτών.

«Η αυγή μιας νέας χρονιάς είναι μια στιγμή για προβληματισμό και για να κάνετε σχέδια για τη χρονιά που έρχεται» τονίζει, παρουσιάζοντας τις 10 αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά, οι οποίες «στοχεύουν στο να βοηθήσουν το χαρτοφυλάκιό σας να περιηγηθεί σε αυτό που ονομάζουμε “έναν νέο κόσμο}»:

Ο επενδυτικός δεκάλογος των εορτών

Περάστε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους – ευχές για το επόμενο έτος

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 ήταν εκτεταμένες. Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία οι κυβερνήσεις δεν έκλεισαν βίαια και σχεδόν ταυτόχρονα

τις οικονομίες τους και στη συνέχεια τις επανέφεραν στη ζωή. Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να γίνονται αισθητά σήμερα: η επιστροφή του πληθωρισμού, η πίεση στην αγορά εργασίας και η άνοδος των επιτοκίων, των αποδόσεων των ομολόγων και του δημόσιου χρέους. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι ένας νέος κόσμος, στον οποίο πολλοί ανακαλύπτουν ξανά τη σημασία του να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Ασχοληθείτε με τη γιόγκα – μπείτε ισορροπία και παραμείνετε πειθαρχημένοι αλλά ευκίνητοι

Η γιόγκα είναι μια πρακτική του μυαλού και του σώματος που μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία – χαρακτηριστικά που είναι επίσης σημαντικά για τους επενδυτές που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανθεκτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμα. Η έννοια του ισορροπημένου χαρτοφυλακίου έχει τις ρίζες της στην αρχή της διαφοροποίησης — η κατανομή των επενδύσεων σε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων για την απόκτηση αποδόσεων και τη διαχείριση κινδύνων.

Τον Νοέμβριο, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 (που περιλαμβάνει 60% μετοχές και 40% ομόλογα) σημείωσε την καλύτερη μηνιαία απόδοση σε τρία χρόνια, με απόδοση 6,9%.

Δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή να επενδύσεις σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, δεδομένης της θετικής προοπτικής μας για μετοχές, ομόλογα και εναλλακτικές λύσεις το επόμενο έτος, καθώς και τη δυνατότητα για μετοχές και ομόλογα να διαφοροποιήσουν το ένα το άλλο στα βασικά σενάρια κινδύνου, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να ισορροπήσουν. Οι επενδυτές θα πρέπει να οικοδομήσουν ισορροπία, δύναμη και ευελιξία στα

χαρτοφυλάκιά τους.

Προτιμήστε την ποιότητα έναντι της ποσότητας – αγοράστε την ποιότητα τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές

Μόλις τελειώσουν οι υπερβολές της περιόδου των εορτών, πολλοί από εμάς βλέπουν το νέο έτος ως μια εποχή για να επικεντρωθούμε λιγότερο στην ποσότητα και περισσότερο στην ποιότητα. Αυτό το θέμα της ποιότητας διατρέχει τις επενδυτικές απόψεις της UBS τόσο σε σταθερό εισόδημα όσο και σε μετοχές.

Αγκαλιάστε την αλλαγή – επιλέξτε ηγέτες

Ένα νέο έτος θεωρείται συχνά ως μια εποχή για να αγκαλιάσουμε την αλλαγή, και με τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση έχοντας σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, πιστεύουν ότι το θέμα αλλαγής είναι επίσης βασικό για τους επενδυτές που αναζητούν ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους. Η UBS αναμένει μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις στις αγορές μετοχών την επόμενη δεκαετία να προέρχονται από εταιρείες που μπορούν να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες για να επεκτείνουν τις αγορές τους, να εκτοπίσουν κατεστημένους φορείς ή να μειώσουν το κόστος. Για τους επενδυτές, ο εντοπισμός αυτών των «ηγετών της αναταραχής» μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού χαρτοφυλακίου.

Προετοιμαστείτε για μια βροχερή μέρα – αντισταθμίστε τους κινδύνους της αγοράς

Όπως λέει και το παλιό ρητό, η ώρα για την επισκευή της στέγης είναι όταν λάμπει ο ήλιος. Η έλευση του νέου χρόνου είναι συχνά μια καλή στιγμή για να σκεφτείτε πού χρειάζεται «καλύτερη μόνωση» το χαρτοφυλάκιό σας.

Μην βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι – διαφοροποιήστε με εναλλακτικές πιστώσεις

Η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023 έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις. Αυτό βοήθησε στην υποστήριξη πιο επικίνδυνων περιοχών της πιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ. Η UBS αναμένει λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον το επόμενο έτος καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι συνθήκες δανεισμού παραμένουν αυστηρές. Τα ακόμη υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην ικανότητα των ασθενέστερων εταιρειών για αναχρηματοδότηση.

Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα και από τις δύο πλευρές – ανταλλάξτε τη γκάμα σε νομίσματα και εμπορεύματα

Σε έναν πολωμένο κόσμο, πολλοί άνθρωποι θα ψάχνουν να προσπαθήσουν να «δουν πράγματα και από τα δύο πλευρές» πιο συχνά τη νέα χρονιά. Στις επενδύσεις, πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι πιο σημαντική στις αγορές συναλλάγματος. Από τη μία πλευρά, βλέπουν το δολάριο ΗΠΑ ως υπερτιμημένο. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ένα ασφάλιστρο επιτοκίου και η ανθεκτική ανάπτυξη των ΗΠΑ μιλούν υπέρ του.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα – αιχμαλωτίστε την ανάπτυξη με τις ιδιωτικές αγορές

Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείς από την καθημερινότητα. Αλλά η Πρωτοχρονιά είναι ένα σημείο που πολλοί από εμάς έχουμε λίγο χρόνο και χώρο για να σκεφτούμε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Κάντε ένα σχέδιο: το κλειδί είναι μια στρατηγική για την επίτευξη των στόχων

Η πλοήγηση σε έναν πιο θορυβώδη κόσμο, στον οποίο τα δεδομένα είναι πιο άφθονα αλλά όχι απαραίτητα περισσότερο ενημερωτικά, μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά χτίζοντας ένα σαφές σχέδιο που συνδέει τις στρατηγικές με τους στόχους και τις αξίες μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να μειώσουν τον θόρυβο και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην ευρύτερη εικόνα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επενδυτές να αποσαφηνίσουν γιατί επενδύουν και επομένως να τονώσουν

πιθανότητες να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Η προσέγγιση «Ρευστότητα, Μακροζωία, Παλαιού Τύπου», έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους επενδυτές να εξερευνήσουν και να επιδιώξουν τους στόχους πλούτου τους σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Περιλαμβάνει τμηματοποίηση του πλούτου σε τρεις στρατηγικές. Πρώτον, η στρατηγική ρευστότητας βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές έχουν αρκετό ρευστό περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών δαπανών τους και συνήθως επενδύεται σε μετρητά ή τίτλους που μοιάζουν με μετρητά.

Μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές ηρεμία σε περιόδους αστάθειας της αγοράς και μια πειθαρχημένη διαδικασία αξιοποίησης και αργότερα επαναπλήρωσης της στρατηγικής κατά τη διάρκεια των bear markets μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία υπεραπόδοσης με την πάροδο του χρόνου.

Δεύτερον, η στρατηγική Μακροζωίας εστιάζει σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν εισόδημα κατά τη διάρκεια ζωής ενός επενδυτή. Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας στον νέο μας κόσμο, η UBS πιστεύει ότι αυτή η στρατηγική επενδύει καλύτερα σε ένα καλά διαφοροποιημένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, εξισορροπώντας την απόδοση με τη διαχείριση κινδύνου.

Τρίτον, η στρατηγική Παλαιού Τύπου λαμβάνει υπόψη ανάγκες που υπερβαίνουν τη διάρκεια ζωής ενός επενδυτή, όπως η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων για κληρονομιά ή φιλανθρωπία.

Αδράξτε τη στιγμή – διαχειριστείτε τη ρευστότητα

Συχνά μετανιώνουμε για τις χαμένες ευκαιρίες και η Πρωτοχρονιά είναι μια καλή στιγμή για να αποφασίσουμε να μην αναβάλουμε τα πράγματα.

Ο χρόνος τελειώνει για να επενδύσει κανείς μετρητά σε υψηλότερα επιτόκια. Οι αγορές αρχίζουν να επικεντρώνονται στις δυνατότητες για μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας το 2024.  Η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «αδράξουν τη στιγμή» – προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν επιτόκια—για να διαχειριστούν τη ρευστότητά τους, να βεβαιωθούν ότι δεν διατηρούν πάρα πολλά μετρητά και αναζητήσουν τρόπους να κλειδώσουν τις αποδόσεις για το έτος και τα επόμενα χρόνια.

Χτίζοντας μια στρατηγική ρευστότητας για την κάλυψη δύο έως πέντε ετών, σε μια σειρά μέσων, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης του πλούτου τους. Οι καταθέσεις καθορισμένης διάρκειας επιτρέπουν στους επενδυτές να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις σε μετρητά και κάλυψη πιθανών εξόδων και υποχρεώσεων έως και 12 μήνες.

«Όποιες και αν είναι οι φιλοδοξίες σας για το επόμενο έτος, ελπίζω ότι αυτός ο δεκάλογος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για το 2024 και μετά. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και μια ευημερούσα χρονιά μπροστά».

Πηγή: OT