Τη φύλαξη έως και της Ακρόπολης ή του Λευκού Πύργου, τον έλεγχο της αλληλογραφίας των κρατικών υπηρεσιών για δέματα – βόμβες, την εποπτεία σε φυλακές όπου κρατούνται καταδικασθέντες για συμμετοχή στις οργανώσεις «αντάρτικου πόλης» αλλά και δικαστών που έχουν χειρισθεί υποθέσεις δράσης ένοπλων οργανώσεων περιλαμβάνουν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την  επέτειο των 15 ετών από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου σύμφωνα με εμπιστευτικό επείγον έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Μάλιστα υπογραμμίζεται το ειδικό ενδιαφέρον για την προστασία των αστυνομικών εγκαταστάσεων, με υπόδειξη να «κρυφτούν» σε πάρκινγκ τα υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας, να υπάρχουν «παρατηρητές» γύρω από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ ζητείται από τους αστυνομικούς να φορούν διαρκώς αλεξίσφαιρα γιλέκα και να μην πανικοβάλλονται…

Στο εμπιστευτικό αυτό έγγραφο – που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και δηλώνει την ανησυχία των υπηρεσιών ασφαλείας – αποτυπώνεται η συνολική επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ. τα επόμενα 24ωρα, πέρα από τη συμμετοχή στα μέτρα τουλάχιστον 4.000 αστυνομικών.

Ετσι λοιπόν ζητείται η εντατική φρούρηση αρχηγών πολιτικών κομμάτων, μελών της κυβέρνησης, κατοικιών και γραφείων πολιτικών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, της Βουλής, του Προεδρικού Μεγάρου κ.ά.

Επίσης ζητούνται «ειδικά μέτρα ασφαλείας για διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες αλλά και εφοριών, ενεχυροδανειστηρίων και σημείων διακίνησης χρήματος όπως και στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Επιπλέον ζητείται ιδιαίτερη προσοχή για βαλίτσες, δέματα αλλά και drones γύρω από αστυνομικές υπηρεσίες.

Ελεγχοι

Οπως σημειώνεται «οι αστυνομικοί να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα περιμετρικά ή πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπόν ευπαθών στόχων, σε σταθμευμένα οχήματα καθώς και σε εγκαταλελειμμένα πλησίον ανωτέρω στόχων κτίρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα, που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Επιπλέον να διενεργούν αυξημένο έλεγχο της διακινούμενης αλληλογραφίας προκειμένου αποτραπεί ο υποβιβασμός της διαδικασίας ελέγχου σε κατάσταση «ρουτίνας»».

Ακολούθως στο εν λόγω εμπιστευτικό έγγραφο ζητείται «αποφυγή πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας, αποφυγή μετακινήσεων κατά μόνας σε περιοχές αγνώστου ή υψηλού επιπέδου κινδύνου, αποφυγή τοποθέτησης οποιουδήποτε αντικείμενου σε ΙΧΕ αυτοκίνητα που υποδηλώνουν την αστυνομική ιδιότητα, σχολαστικός έλεγχος υπηρεσιακών και ιδιωτικών αυτοκινήτων, πριν την επιβίβαση για τον εντοπισμό ενδεχομένως υπόπτων αντικειμένων».

Γι’ αυτό ζητείται «να διατεθούν σε 24ωρη βάση ή τουλάχιστον τις βραδινές ώρες παρατηρητές σε πρόσφορα σημεία προς τον σκοπό της έγκαιρης αντίληψης και προειδοποίησης σε τυχόν εκδήλωση αιφνίδιας έκνομης ενέργειας σε βάρος αστυνομικού στόχου».

Τέλος, ανησυχία υπάρχει για την ασφάλεια των ομάδων ΔΙΑΣ, ΔΙΜΕΤ και ΟΠΚΕ, από τις οποίες ζητείται «να λάβουν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας ιδίως στα σημεία παράδοσης – ανάληψης της υπηρεσίας τους αλλά και κατά μήκος των οδικών δρομολογίων τόσο και κατά την αναχώρηση από την έδρα τους, όσοι και κατά την επιστροφή τους».