Ενώ η ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης άρχισε να υποχωρεί τον Νοέμβριο σύμφωνα με τις αναγνώσεις του PMI, ο ιδιωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχει ήδη σταθεροποιηθεί. Κρίνοντας από τα στοιχεία του PMI, οι κίνδυνοι για τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μας για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μικρότεροι από πριν.

Τα χειρότερα όμως μπορεί να τελειώσουν σύντομα. Υστερα από ένα γκρίζο φθινόπωρο με πιθανή πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία φαίνεται ότι θα πιάσει πάτο πριν από την αλλαγή του έτους, θα σταθεροποιηθεί στις αρχές του 2024 και θα απολαύσει μια σταθερή άνοδο από την άνοιξη και μετά. Οι ακόμη συγκρατημένες μετρήσεις για τον flash PMI του Νοεμβρίου υποδηλώνουν ότι η εκτίμηση του Bloomberg για στασιμότητα στο ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου είναι πιθανώς πολύ αισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις μας για -0,2% στο τρίμηνο. Ωστόσο, η μέτρια ανάκαμψη του σύνθετου δείκτη παραγωγής PMI στο 47,1 τον Νοέμβριο από 46,5 τον Οκτώβριο δείχνει ότι η τάση αυτή πρόκειται να σταματήσει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να μειώσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για ανάπτυξη 0,7% το 2023 και 1,0% το 2024 ουσιαστικά στη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου. Αναμένουμε πιο συγκρατημένη ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος 0,4% το 2023 και 0,7% το 2024.

Εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας και της εγχώριας ζήτησης, η μεταποίηση βρίσκεται στη δίνη της διόρθωσης των αποθεμάτων από την άνοιξη. Καθώς οι εταιρείες εκκαθαρίζουν αποθέματα εισροών και τελικών προϊόντων, πουλάνε – και παραγγέλνουν – λιγότερα από όσα παράγουν. Τα σημερινά δεδομένα PMI ταιριάζουν με την άποψη ότι η χειρότερη από αυτή τη διόρθωση αποθέματος θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, η εξάπλωση της απαισιοδοξίας στον τομέα της μεταποίησης στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη ζήτηση για περισσότερες εγχώριες υπηρεσίες στην ευρωζώνη θα πρέπει επίσης να σταματήσει. Μόλις οι καταναλωτές αισθανθούν ξανά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιθανότατα δεν θα αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό αποταμίευσής τους, όπως φαίνεται ότι έκαναν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται ήδη ταχύτερα από τις τιμές, αναμένουμε από τους καταναλωτές να ανοίξουν ξανά πιο ελεύθερα τα πορτοφόλια τους από την άνοιξη και μετά. Αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης σε ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο από την τάση της στο 1,3% έως το 2ο εξάμηνο του 2024. Εν μέσω διαρθρωτικής έλλειψης εργατικού δυναμικού, δεν αναμένουμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας θα επιβαρύνουν πολύ τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ είναι επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg