H ουσιαστική συμβολή στο μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι αμετακίνητος στόχος της Αττικής Οδού και παραμένει διαχρονικά στον πυρήνα κάθε δράσης της. Με προσήλωση στο όραμά της για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες εντός και εκτός των ορίων του αυτοκινητόδρομου για να φέρει πιο κοντά ένα ασφαλέστερο αύριο.

Πρότυπο λειτουργίας και συντήρησης

Για την Αττική Οδό, η ασφάλεια των οδηγών είναι το άλφα και το ωμέγα, επιβάλλοντας διαρκή εγρήγορση σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της. Παράλληλα με την άρτια συντήρηση της υποδομής, βρίσκεται στο πλευρό των οδηγών με προληπτικές ενέργειες, και φυσικά, με άμεση ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη. Ενδεικτικά, τη χρονιά που μας πέρασε το εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας και Συντήρησης διαχειρίστηκε 24.478 συμβάντα, με μέσο χρόνο απόκρισης τα 5,6 λεπτά. Επίσης, υπάρχει 24/7 δυναμική παρακολούθηση της κυκλοφορίας και ενημέρωση των οδηγών που κινούνται στην Αττική Οδό μέσω των Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων. Την ίδια στιγμή, στην εταιρική ιστοσελίδα και τον λογαριασμό @aodostraffic στο Twitter, οι χρήστες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και για τυχόν τμηματικές εργασίες συντήρησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις του κλάδου, η Αττική Οδός συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με στόχο να είναι πάντα μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.

Κλειδί ο ρόλος της νέας γενιάς

Προχωρώντας όμως ένα βήμα πιο πέρα, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο, όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιλέξει να κάνουν τη διαφορά για την προώθηση της κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, απευθυνόμενες στην αυριανή γενιά οδηγών. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι –με τη σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα εφόδια– μπορούν να εγγυηθούν την πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της Αττικής Οδού, τα οποία σχεδιάζονται με τη συνδρομή εξειδικευμένων επαγγελματιών και εξελίσσονται με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, πάνω από 170.000 παιδιά και έφηβοι συνολικά μέχρι σήμερα έχουν μυηθεί σε βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο συμμετείχαν 10 Ειδικά Σχολεία. Έτσι, με τους Τροβαδούρους της Ασφάλτου με τους Burger Project, τον Αττικούλη, το διαδικτυακό πρόγραμμα «Μάτια ανοιχτά στον δρόμο», το διαδραστικό έκθεμα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, τον Ψηφιακό Φάκελο Δραστηριοτήτων για την κυκλοφοριακή αγωγή, αλλά και το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», η Αττική Οδός μιλά στη γλώσσα των παιδιών για μια υπόθεση ζωής.

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων & εκστρατείες ενημέρωσης

Επιπλέον, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στους ανθρώπους που σώζουν καθημερινά ζωές, οι δύο εταιρείες στέκονται αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια ομάδων διασωστών-αναβατών του ΕΚΑΒ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ειδικότερα, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος καλύπτουν τις ανάγκες περαιτέρω εκπαίδευσής τους στην ασφαλή οδήγηση μοτοσικλέτας, που ως μέσο εξασφαλίζει ευελιξία, αμεσότητα και εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία των αστικών κέντρων και είναι πλέον αναγκαίο στο έργο τους.

Τέλος, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και στοχευμένα για ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί. Πρόσφατα δημιούργησαν μια σειρά ενημερωτικών videos που έχουν αναρτηθεί στο κανάλι της Αττικής Οδού στο YouTube, στα οποία ο εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης Θανάσης Χούντρας –είτε ως κεντρικό πρόσωπο είτε ως «από μηχανής θεός» αλληλεπιδρώντας με τους πρωταγωνιστές– αγγίζει βασικά ζητήματα της καθημερινότητας και μεταφέρει χρήσιμα tips σε οδηγούς, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και τις δράσεις της Αττικής Οδού για την προώθηση της οδικής ασφάλειας στην κοινωνία, στο www.aodos.gr.