Προκαλεί μεγάλη έκπληξη ότι, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Μπλάκπουλ, και τα 18.000 νοικιασμένα σπίτια από ιδιώτες στην πόλη – πολλά από αυτά πρώην ξενώνες – έχουν πρόβλημα υγρασίας και μούχλας. Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιες καταστάσεις αποτελούν αιτία επιδείνωσης της δημόσιας υγείας.

Ενώ η κατάσταση στο Μπλάκπουλ είναι οξεία τόσο για γεωγραφικούς όσο και για ιστορικούς λόγους (συμπεριλαμβανομένου του υγρού καιρού και του τύπου στέγασης), απαίσιες συνθήκες διαβίωσης μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Μερικά από τα καταλύματα που είδαν οι δημοσιογράφοι του «Guardian» είναι συγκλονιστικά. Αλλά ακόμα χειρότερα από τους υγρούς τοίχους, τα μουχλιασμένα μπάνια και τις τρύπες στα πατώματα είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι για να κάνουν οτιδήποτε για αυτά. Σε αντίθεση με τον τομέα της κοινωνικής στέγασης, όπου οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα πληρούν ένα αξιοπρεπές πρότυπο κατοικιών, εναπόκειται στους ενοικιαστές σε ιδιωτικές ενοικιάσεις να απαιτήσουν την επίτευξη των ελάχιστων προτύπων (η μόνη εξαίρεση είναι η ενεργειακή ασφάλεια, για την οποία ευθύνονται οι ιδιοκτήτες) .

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ελάχιστα πρότυπα για τις ενοικιάσεις από ιδιώτες, μαζί με την απαγόρευση των εξώσεων χωρίς υπαιτιότητα που υποσχέθηκε στο μανιφέστο της το 2019. Αλλά η απόφαση του περασμένου μήνα να αναβληθεί για άλλη μια φορά η απαγόρευση, με βάση το ότι τα δικαστήρια δεν είναι έτοιμα, με εναλλακτικό σύστημα για την έξωση των ενοικιαστών που δημιουργούν προβλήματα ήταν οικτρά απογοητευτική. Με 68 βουλευτές των Συντηρητικών που είναι γνωστό ότι κερδίζουν εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων, υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι ένα «συμφέρον των ιδιοκτητών» στη Βουλή των Κοινοτήτων λειτουργεί ως εμπόδιο στην αλλαγή.

Τα χαμηλά πρότυπα και τα αυξανόμενα ενοίκια στον ιδιωτικό τομέα ενοικίων δεν είναι το μόνο στεγαστικό πρόβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πρόσφατες αυξήσεις των αστέγων και η έλλειψη πιο προσιτών σπιτιών προς πώληση και κοινωνική ενοικίαση χρειάζονται επίσης αντιμετώπιση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους τεράστιους λογαριασμούς που αντιμετωπίζουν οι τοπικές Αρχές οι οποίες πληρώνουν για την προσωρινή διαμονή. Ομως, με το ποσοστό των ενοικιαζόμενων κατοικιών από ιδιώτες να έχει διπλασιαστεί σε διάστημα 20 ετών, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Το μητρώο ιδιοκτητών για την Αγγλία στο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης των ενοικιαστών θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα ενοίκια (η Σκωτία και η Ουαλία έχουν ήδη μητρώα). Αλλά με τις εξώσεις χωρίς υπαιτιότητα να αυξάνονται, μαζί με τα ανησυχητικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ κακής στέγης και κακής υγείας, δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο ότι οι ενοικιαστές χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα στα σπίτια που ζουν.